PIEROGI z kapustą i grzybami - szukam przepisu

Zaczęty przez tiliam, 13 Paź 2008, 09:21:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Dziewczyny,
Poszukuję sprawdzonego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto żeby było cieniutkie, i delikatne – nie mam pojęcia jak się robi farsz
POMÓŻCIE ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

Cytat: tiliam w 13 Paź 2008, 09:21:34
Dziewczyny,
Poszukuję sprawdzonego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto żeby było cieniutkie, i delikatne – nie mam pojęcia jak się robi farsz
POMÓŻCIE ;)


przyznam sie szczerze, ze jeszcze nigdy ciasta nie robilam. Zawsze to moj maz je robi.
Na pewno jest maka i woda, i chyba jajko.
A farsz robie tak: kapuste kiszona i grzybki suszone gotuje w wodzie. Tak, zeby wszystko bylo miekkie. I potem miele wszystko i doprawiam.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

tiliam

no własnie o ciasto dobre mi głównie chodzi
ale dzieki za farsz :piwko:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

Tiliam zapytalam meza jak on to robi i powiedzial mi to co wyzej napisalam :-)
Pol kilo maki, wbija w to jajko, troche wody a reszte wody w
miare wyrabiania ciasta  :)

Ciasto jest bardzo elastyczne i mieciutkie.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

siog

do pierogow NIGDY do ciasta nie daje sie jajka! Powinna byc tylko maka, woda (ciepla) +szczypta soli.

giga

Cytat: siog w 13 Paź 2008, 12:56:07
do pierogow NIGDY do ciasta nie daje sie jajka! Powinna byc tylko maka, woda (ciepla) +szczypta soli.
Do tego dodaję łyżeczkę masła lub oleju
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

Cytat: giga w 13 Paź 2008, 13:34:33
Cytat: siog w 13 Paź 2008, 12:56:07
do pierogow NIGDY do ciasta nie daje sie jajka! Powinna byc tylko maka, woda (ciepla) +szczypta soli.
Do tego dodaję łyżeczkę masła lub oleju

dokladnie! zapomnialam o tym:)

calla

Cytat: siog w 13 Paź 2008, 12:56:07
do pierogow NIGDY do ciasta nie daje sie jajka! Powinna byc tylko maka, woda (ciepla) +szczypta soli.

A dlaczego NIGDY??
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

konwalia


calla

Cytat: konwalia w 13 Paź 2008, 18:17:18
bo się po ugotowanu robi twarde

Eeee, nam sie nie robia twarde.
A juz robilismy wg tego przepisu kilkanascie razy. Zawsze wychodza miekkie, smaczne.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

magdarynka

Strefa dobra na wszystko  ;) Zrobilam dzisiaj na obiad  :yeah:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Beata

kiedyś mąż poprosił mnie: "nie rób juz więcej pierogów'

a potem trafiłam na ten wątek: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1857
i od tego momentu wszem i wobec ogłasza: moja żona robi najlepsze pierogi na świecie. Nie przesadzam, naprawdę.
I do tego mój3letni synek: "mamo zrób pielożki", "mamo, nosek czuje pielożki"
Sróbujcie zrobić pierogi Bajaderki: są fenomenalne.
W wątku tym jest też przepis na farsz


Anupka

O rany.... no i teraz mam smaka na pierogi... a tak ich nie znosze robic... za to R. uwielbia jesc... :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

mi też się zachciało  :P przeczytałam ten przepis i komentarze na www.cincin i jestem pewna, że niebawem zrobię a przynajmniej spróbuję, bo brzmi bardzo zachęcająco  :)

calla

I nawet 2 jajka sa w tym przepisie. A podobno ciasto robi sie twarde od jajek;-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

giga

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

Cytat: giga w 06 Lis 2008, 14:31:15
Cytat: Beata w 15 Paź 2008, 12:54:34
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1857
Według tego przepisu ciasto jest wyśmienite.Pierożki kleją się jak marzenie.
jaka to szkoda, ze same sie nie robią ;)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

ishka82

Cytat: gioseppe w 06 Lis 2008, 22:04:03
Cytat: giga w 06 Lis 2008, 14:31:15
Cytat: Beata w 15 Paź 2008, 12:54:34
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1857
Według tego przepisu ciasto jest wyśmienite.Pierożki kleją się jak marzenie.
jaka to szkoda, ze same sie nie robią ;)
Ja zawsze wrabiam mamę :ag: Pyszne pierożki robi :D

tiliam

byłam na nauce robienia pierogow u tesciowej
musze przyznac ze robi REWELACYJNE pierogi
dodam, że do ciasta dodaje az 2 cale jajka-a pierogi sa fantastyczne-ciasto nie jest wcale twarde po ugotowaniu
zrobilam wczoraj pierwszy raz - moj maz sie tak zajada ze nie wiem czy na 3 dni nam starcza -on zjada po 12 szt na raz:)
oto przepis:

CIASTO:

1 kg mąki
2 jaja
pół litra wody - cieplej, nieprzegotowanej
szczypta soli

FARSZ
1 kg kaputy kiszonej
1 kg pieczarek
1 duża cebula

Mąkę przesiewamy przez sitko, wbijamy 2 jaja, dodajemy wodę - ja dolałam od razu wszystko - wyrabialam w misce, wiec sie wszystko ladnie polaczylo. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je na ok 15 min, zeby "odpoczelo" pod przykryciem - szmatka, zeby nie obeschlo.

Kapustę odciskamy, zeby pozbyc sie kwasoty z soku, i zalewamy w garnku gotującą się wodą - gotujemy kapuste ok 1 godziny.
w tym samym czasie kroimy pieczarki w paski - podsmazamy na oleju do momentu wyparowania z nich wody.
Osobno podsmazamy cebulke pokrojona w kosteczke - do momentu az sie zeszkli.
Jak pieczarki ostygna - szatkujemy je drobno i laczymy z cebulka.

Kapuste po ugotowaniu i ostudzeniu odciskamy z wody - odcisnieta szatkujemy - laczymy z pieczarkami i cebulka - calosc doprawiamy pieprzem:)

ciasto dzielimy na 4 czesci - kazda z czesci walkujemy na grubosc ok 0,5 cm
i lepimy pierogi :)

gotowe wrzucamy do wrzacej, osolonej wody - jak wyplyna to jeszcze ok 3-5 min je gotujemy
i gotowe
SMACZNEGO:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login