Karpatka

Zaczęty przez ishka82, 30 Wrz 2008, 18:16:03

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Składniki na ciasto:
1 szkl. wody
0,5 margaryny, np. palma
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Składniki na krem:
1 margaryna
0,5 szkl. cukru pudru
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zwykłej mąki
1 paczka cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta:
Gotujemy wodę, dodajemy margarynę. Jak się rozpuści wsypujemy jednym ruchem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ściągamy z gazu i mieszamy, aż zacznie odchodzić od łyżki. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając.
Wylewamy na dużą (podwójną) blachę posmarowaną margaryną i obsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po 10 minutach otwieramy piekarnik, żeby wypuścić parę (to bardzo ważne!) i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Po odparowaniu można trochę zmniejszyć temperaturę.

Przygotowanie kremu:
Gotujemy budyń z mleka, cukru waniliowego i mąki. Studzimy w zimnej wodzie pilnując żeby nie zgęstniało za mocno. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu.

Ciasto kroimy na pół, smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem i gotowe :D

Karpatka jest pyszna, ale trochę pracochłonna, za to zawsze pięknie wyrasta i wygląda oraz smakuje o niebo lepiej niż ta z proszku ;;) Ja ją rzadko robię, a jak mam straszną ochotę, to podpuszczam brata, któremu wychodzi po prostu boska :ag: Jak zrobię lub kogoś wrobię w zrobienie, to umieszczę fotkę ;;)

magdarynka

Uwielbiam karpatke !!! Jesc oczywiscie, do zrobienia sie nigdy nie przymierzalam ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Cytat: magdarynka15 w 02 Paź 2008, 14:49:38
Uwielbiam karpatke !!! Jesc oczywiscie, do zrobienia sie nigdy nie przymierzalam ;)
A ja robiłam i okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują ;;)

giga

Karpatka jest prosta do zrobienia, zawsze się udaje i jest pycha :ok:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Jako że robiłam na Święta wklejam fotkę :D

emcia

jak taki cienki placek przekroic na pol?

karpatke uwielbiam, ale nigdy sie nie porwalam
myslalam ze jak takie dobre ciasto to strasznie trudne

ishka82

emcia :mocking: Chodzi o to żeby przekroić robiąc z jednego placka dwa mniejsze, nie w poprzek jak np. biszkopt na tort, tylko po prostu na pół ;) Na zdjęciu jest z podwójnej porcji...gdybym robiła pojedynczą upiekła bym jeden placek i dziabnęła na dwa mniejsze. I chyba następnym razem kupie gotowy krem, bo ciasto wychodzi super i szybko się robi z użyciem miksera, ale krem jest za ciężki trochę i w dodatku lubi się rozwarstwiać ;)

noki

Cytat: ishka82 w 27 Gru 2008, 22:43:52
I chyba następnym razem kupie gotowy krem, bo ciasto wychodzi super i szybko się robi z użyciem miksera, ale krem jest za ciężki trochę i w dodatku lubi się rozwarstwiać ;)

tak popatrzylam na przepis na krem, ktory podalas, bo zdziwilo mnie to rozwarstwianie. Krem robie na bazie domowego budyniu, w ktorym sa zoltka, cukier i maka pszenna oraz masla - nigdy sie nie rozwarstwia. Jak tylko znajde przepis, to podam.

ishka82

noki, podaj, podaj, bo ja gotowych nie lubię :thumbdown: Ale kurcze ten wychodzi dobry w makutrze ucierany ręcznie, a na to cierpliwości i ciśnienia nie mam :blush:

giga

ishka82 , ta Twoja karpatka to olbrzym, ale wyżerka. :eat:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: ishka82 w 27 Gru 2008, 22:43:52
emcia :mocking: Chodzi o to żeby przekroić robiąc z jednego placka dwa mniejsze, nie w poprzek jak np. biszkopt na tort, tylko po prostu na pół ;) Na zdjęciu jest z podwójnej porcji...gdybym robiła pojedynczą upiekła bym jeden placek i dziabnęła na dwa mniejsze. I chyba następnym razem kupie gotowy krem, bo ciasto wychodzi super i szybko się robi z użyciem miksera, ale krem jest za ciężki trochę i w dodatku lubi się rozwarstwiać ;)

wpadłam na to, ale nie widzialam śladu cięcia
czyli taka wielka blacha piekarnikowa kwadratowa jest potrzebna?nie taka zwykla prostokatna
albo dwa placki z prostokatnej?

ishka82

emcia, najlepiej zrobić jedną wielką i przeciąć na pół...mniej zachodu niż piec 2 mniejsze. Ja zrobiłam 2 wielkie z podwójnej porcji, bo rodzinka bardzo lubi ;) Porcja z przepisu starcza na jedną dużą blachę, czyli na pół karpatki pokazanej na zdjęciu ;)