Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

zosia2007

Cytat: marcheewka w 09 Lis 2011, 11:18:09czy wasze dzieci miały jakieś objawy po szczepionce na świnkę, odre, różyczke??
tak i nie, zadnych ostrych powiklan ale raczka mu bardzo spuchla - przez tydzien robilam mu oklady i mial przez 3-4 dni podwyższona temp.

Dodany tekst: 09 Lis 2011, 11:21:05

Cytat: marcheewka w 09 Lis 2011, 11:18:09No i jeszcze ten autyzm...
BZDURA, juz byla o tym kiedys dyskusja

magdalinska

Justynna

marcheewka, u nas nie było żadnych powikłań po szczepieniu, z tym że Michał nie jest na nic uczulony.

marcheewka

Cytat: zosia2007 w 09 Lis 2011, 11:20:45
tak i nie, zadnych ostrych powiklan ale raczka mu bardzo spuchla - przez tydzien robilam mu oklady i mial przez 3-4 dni podwyższona temp.

Dodany tekst: 09 Lis 2011, 11:21:05
BZDURA, juz byla o tym kiedys dyskusja
no wiem ,że z tym autyzmem to nie prawda, czytałam, ale i tak sie obawiam.

Oli nigdy po szczepieniach nic nie było, nawet gorączki nie miała nigdy.
Jakieś takie lęki mam, M mówi szczepić, dupy nie zawracać :point_lol:

mobka

Kubie tez nic nie bylo. A po pierwszych szczepieniach miewal goraczke.

jestynka

ta szczepionka  była pierwsza którą Filip odczuł, gorączkował kilka dni, byl taki "mętny"
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

marcheewka, Dominice nic się nie działo, a tez się trochę bałam ;) z autyzmem, to bzdury!

foszek

marcheewka F. dostal goraczki rowno po tygodniu zgodnie ze slowami lekarza. Ale on wszystkie szczepienia zle znosil

didi_loczek

marcheewka Wojtek przeszedł bezobjawowo (miał razem ze szczepionką przeciw ospie). Po innych szczepieniach miewał gorączkę

zuzia

Cytat: marcheewka w 09 Lis 2011, 11:18:09No i jeszcze ten autyzm...
daj spokój
wszyscy odwołali te brednie!

Kata

My prawdopodobnie w środę pójdziemy wreszcie zaszczepić Małą na tą odrę, świnkę i różyczkę, bo jak na razie to ciągle była chora lub przeziębiona. Tylko teraz mam zagwostkę - pediatra do której z poważniejszymi rzeczami chodzimy prywatnie doradza szczepienie jakąś nową szczepionką, w której jest także ospa, a ta z przychodni państwowej mówi żeby szczepić normalną bez ospy bo jest mniej odczynów i nie obciąża tak organizmu. I że ospę teraz się szczepi dwa razy, a na odrę, świnkę, różyczkę tylko raz i  że na kolejną dawkę ospy trzeba by dać inną szczepionkę a tak się nie powinno robić. No i już sama nie wiem na którą opcję się zdecydować. Spotkała się któraś z Was z tą szczepionką z ospą w pakiecie?
Pozdrawiam

Kata

zosia2007

ale chyab odry, rozyczki, swinki i ospy nie wolno laczyc. tzn tych dwoch szczepionek :hmm:

mobka

Ja czytalam cos w necie, nazywa sie MMR2, ale sie tematem nie interesowalam glebiej.

Kasia

Kata mnie przekonuje wersja z przychodni państwowej  :)

didi_loczek

Kata co kraj to obyczaj (tak samo z lekarzami) ;D

Wojtek był szczepiony na MMR i ospę jedną szczepionką, w dwóch dawkach i to jest w Niemczech standard.
Szczepionka nazywała się Priorix Terta

foszek

Cytat: didi_loczek w 10 Lis 2011, 10:45:16
Kata co kraj to obyczaj (tak samo z lekarzami) ;D

Wojtek był szczepiony na MMR i ospę jedną szczepionką, w dwóch dawkach i to jest w Niemczech standard.
Szczepionka nazywała się Priorix Terta
pozostaje mi sie tylko podpisac pod tym i dodac, ze pierwsza dawke F. dostal jak mial skonczone 13 m-c, druga rok pozniej

Kata

Dziewczyny dzięki za info :)  :beer: :beer:. Ja nadal myślę i decyzję podejmę pewnie w środę po badaniu.
Pozdrawiam

Kata

olcia

Dziewczyny orientujecie się może czy 121.89 zł za Meningitec to dobra cena??

feeling.good

Cytat: olcia w 28 Lis 2011, 11:03:49
Dziewczyny orientujecie się może czy 121.89 zł za Meningitec to dobra cena??

ja w przychodni w zeszłym tygodniu płaciłam 160

olcia

konwalia

co do pytania, dlaczego szczepié inaczej niz kalendarz-bezpieczniej jest szczepic 1 preparatem na 1 raz, mniej skutków ubocznych i wyzsze miano przeciwcial
i tak rozbilam, w szpitalu bcg i engerix, po 6tyg engerix, potem 8tyg ipvhib, potem po 6 znowu

co do roty, nie podalam glownie dlatego, ze bezpieczniej osobno, wybralam wazniejsze szczepienie, moj wybor

dodatkowo siostra ma alergie na bialko kurze, wiec ostrozniej podchodze

co do polio doustnego, jest szczepionká zywa, zastapié zabita za doplata

ja jestem jak najbardziej za szczepieniem, ale popieram wybor i szczepienie stopniowo, a nie ladowanie wszttskiego w 1rz

elve

Kasia

Moja lekarka tak mi kazała szczepic, powiedziała ze są rożne zalecenia, abym wybrała sama ;) ale ona poleca nie łączyć szczepionek. Ostatecznie laczylam tylko zoltaczke, roty nie laczylam + ulewanie i sie z tym jedynym szczepieniem nie wyrobilam, a szkoda bo wolałabym aby młody był na wszystko zaszczepiony.

aja

Konwalia moglabys nam wyszczegolnic swój kalendarz szczepień.???