dekoracja kościoła

Zaczęty przez malybob, 30 Lip 2008, 00:53:38

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malybob

Mam dwa pytanka:
czy macie jakąś firmę godną polecenia w W-wie?
I ile kosztują takie usługi mniej więcej (kościół jest piękny sam w sobie, więc myślimy tylko o kwiatach na ołtarz i delikatnym ozdobieniu ławek (wstążki czy coś). ?

zuzia

malybob,
a w kościele się zgodzą na waszą dekorację?
bo u nas, wprawdzie na mazurach ale zawsze, nie było zgody, żeby młodzi dekorowali kościół. siostry i koniec. my tylko daliśmy pieniądze (wg uznania, powiedzmy).

a co do firmy - może kwiaciarnia, która wam dekoruje autko i robi bukiet? w zestawach zawsze taniej :)

malybob

U nas przeciwnie- zakonnicy podjęli się tylko rozwinięcia dywanu. A z kwiaciarnią pewnie masz racje.. tylko jeszcze nie wiem gdzie zamówię bukiet.. A druga para, która bierze ślub po nas chce się z nami jakoś umówić na podział kosztów, no więc zaczynam się rozglądać..

cumberland

malybob nam florystka przesłała taki kosztorys na dekorację kościoła:

1. 3 duże kosze pod ołtarz
2. dekoracja ławek - wstążeczki plus pąk kwiatowy jakoś w tę wstążeczkę wkomponowany
3. dekoracja krzeseł (4 szt.)
4. płatki róż do rożków i same rożki - dla gości

..prawie 1500 zł  :o :o :o
dekoruje więc nam "Pani Gienia" z kościoła za 200...

maroonbug

Malybob nasz kosciol jest jakies 40 km od Wawy, ceny natomiast z tego co zauwazylam warszawskie, wiec sie podziele:
- dwa wielkie bukiety kwiatow po bokach oltarza (Kosciol jest bardzo duzy i te kwiatowe kompozycje maja byc stosownie duze)
- dekoracja lawek wzdluz glownej nawy (tiulowe kokardy-maja byc spore, bluszcz, jakies kremowe kwiaty)
- dekoracja krzesel (tylko pary mlodej)
Razem 1200 zl. Dekoracje robi kwiaciarnia, ktorej wlasciciel jest wujkiem dziewczyny bioracej slub zaraz po nas, wiec podobno robi "po kosztach". Skladamy sie na dekoracje wszyscy- cztery pary biorace slub tego dnia.

justynaaaa2

Ja tylko nieskromnie dodam, że trochę drogo  :o

maroonbug

Cytat: justynaaaa2 w 30 Lip 2008, 10:15:26
Ja tylko nieskromnie dodam, że trochę drogo  :o

Ja sie zgodze. Gdyby nie to, ze naprawde nie chce zrzucac szukania kwiaciarni na rodzine (bo w PL mnie nie ma az do tygodnia przed slubem) to podziekowalabym. Nie znam sie za bardzo na tym ile czasu zajmuje przygotowanie takiej dekoracji, ale nie moge uwierzyc, ze kwiaty sa az tak drogie...
Na szczescie dzielimy sie kosztami z innymi slubujacymi i jakos latwiej to przelknac.
Dodam tylko, ze moj kuzyn tego roku w czerwcu za dekoracje tego samego kosciola (tez dwa bukiety, dwa krzesla i lawki) zaplacil 1600 zl.
Moja siostra zrobila research i ludzie mowia, ze to normalna cena, bo kosciol jest duzy. Nie wiem, nie chce sie nad tym zastanawiac juz teraz  :-\

justynaaaa2

Kurde chyba muszę podnieść ceny  ;D

kamila13

Mi sie wydaje , ze jest to naprawde drogo.
My placimy 1000 zł i mamy w tej cenie:
- 4 krzesla przystrój
- biały dywan
- tiul do ławek i tiul dwukolorowy na podłoge
- 3 kosze kwiatów naprawde duze
- wiazanki na ławki 12 bukietów

I wszystko jest z żywych kwiatów róże i storczyki i wspomne ze jest to koniec pazdziernika
My slubujemy w Czestochowie, wiec nie sadziłam ze ceny moga sie az tak bardzo roznic
  ???

wis

U mnie w kościele jest zasada, że ponieważ na codzień kościół dekoruje jedna kwiaciarnia robiąc to "po kosztach", to na śluby dekoruje ta sama kwiaciarnia. Byłam tam popytać co i jak. Pani powiedziała, ze za bukiety na ołtarz + boczne ołtarze nie płacę, bo to i tak robią co tydzień. Płacę za tiul + kwiaty na ławki - ok. 8zł za ławkę (x20) i za strojenie krzeseł. Łącznie nie powinno być więcej niż 250zł  lol

Kasia

no własnie

po co płacić za dekorację ołtarza ???

przecież ołtarz z reguły jest pięknie udekorowany :)

u mie dekoracja kościoła kosztowała 450zł

te koszt zostały podzielone pomiędzy 3, biorące w tym dniu ślub, pary :)

w jej skład wchodziło kilka bukietów ustawionych w stojakach wzdłuż dywanu + bukiet na klęczniku :)

malybob

dzięki wszystkim za info, polałam :)
ale niektóre ceny są powalające.,. jestem przerażona :(

vobi

OT
malybob, nie wiem czy mi sie cos stalo z kompem, czy Ci sie avatar nie wyswietla? Ja mam w jego miejscu tylko taka ramke (pol ramki wlasciwie), a wszystkie inne widze...

wredotka

ja tu z postulatem :) co zrobic jak przed nami jest slub i kosciol musimy dekorowac wczesniej, bo my zaraz po nich mamy msze  a oni nie chca sie dolozyc do dekoracji? :( poweidzieli ze im nie potrzebna, a my jak chcemy sobie dekorowac to od razu im zrobimy prezent buu >:(

Kasia

wredotka no niestety jedyne wyjście to zrobić im prezent

bo zmusić nie zmusisz, bo oni mogą mieć całkowicie inną koncepcję dekoracji

justynaaaa2

chyba nie macie wyjścia w takiej sytuacji, skoro oni nie chcą się dołożyć to albo robicie im prezent, albo sami rezygnujecie z dekoracji  :-\

Kasia

a zapropszenia macie już wydrukowane?

może zmienilibyście godzinę ślubu na późniejszą lub wcześniejszą

chociaż ja bym nie konbinowała

piszesz że zrobilibyście im prezent ...................... gorzej jak oni sie nie zgodzą aby na ich ślubie była Wasza dekoracja

Ja bym np. zwariowała gdyby para po mnie OBDAROWAŁA mnie dekoracją, która np. by mi sie nie podobała

wredotka

Kasia, ale nasza dekoracja to mialy byc tylko pokrowce na krzesla i jakies male wiazaneczki ewentualnie kokardy przy lawkach. No ale nie dalo sie przekonac :(

wredotka

zaproszenia juz rozdane. Z racji tego ze nie przebywamy w Polsce, zrobilismy to teraz podczas krotkich wakacji. Wiec juz musztarda po obiedzie. A my nie mamy jeszcze koncepcji , chcielismy wstepnie porozmawiac. Ale oni w ogole nic nie chca, bo dla nich to 'zbedny wydatek'. Ale nie maja nic przeciwko zebysmy sobie udekorowali kosciol przed ich slubem

zwierzatko_mojej_mamy

wredotka a u nas bylo 6 slubow 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 ;) i KAZDY mial swoje i biegaly po prostu rodziny/kwiaciarki pomiedzy wytoczeniem sie jednej pary a wejsciem drugiej ;D
na pewno da sie zdazyc pomiedzy dwoma slubami ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rilla

Cytat: wredotka w 31 Lip 2008, 11:20:31
ja tu z postulatem :) co zrobic jak przed nami jest slub i kosciol musimy dekorowac wczesniej, bo my zaraz po nich mamy msze  a oni nie chca sie dolozyc do dekoracji? :( poweidzieli ze im nie potrzebna, a my jak chcemy sobie dekorowac to od razu im zrobimy prezent buu >:(

moi znajomi mieli taką sytuacje... i się uparli, że nie beda robić im przysługi.

Zrobili tak, kwiaty pryz ołtarzu to były tylko 3 wazony, dekoracje na ławki takie do zakładania i kwiaty do krzesła - materiał na klęcnzik i krzesła był już gotowy. Miedzy ślubami dwie ciocie szybko to rozłożyły - zajelo im to 6 minut.

Wiec sie da:)

wredotka

zwierzak, to moze byc pomysl :) wtedy nie bede musiala nikomu robic prezentow a poza tym nie rozczaruje nikogo moja dekoracja ;D wielkie dzieki :) musze tylko wybrac sprinterow rodzinnych :P

zwierzatko_mojej_mamy

wredotka tydzien wczesniej bylismy zalatwiac organiste i wlasnie trafilismy na taka zmiane - byly 4ry dziewczyny z rodziny - wpadly do lawek i w jakies 30 sekund lawki byly gotowe ;) mysmy tez, zeby zyskac na czasie przerabiali te wiszace wstazki nalawkowe z zawieszek tasiemkowych-wiazanych na kokardke na lawce, na zawieszki z normalnej cieniutkie gumki ;) i wtedy tylko hops na bok lawki ijuz siedzi ;) to byl dobry pomysl ;) zamiast wiazac kazda, tylko sie nakladalo ;)

www.annawilk.pl

wredotka

zwierzak super , dzieki wielkie, aa tak apropos, mozna te moje winietki zrobic mniej jaskrawe? :D wydrukowalam jedna w pracy i troche ciemno wychodzi

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl