placki kalafiorowe

Zaczęty przez vobi, 17 Lip 2008, 19:22:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vobi

Niedawno kolezanka opowiadala mi o plackach z kalafiora, ale oczywiscie jednym uchem wpadlo drugim wypadlo :(  a teraz mam pol kalafiora ktory mi zostal z obiadu i te placki za mna chodza... Czy ktoras z Was kojarzy cos takiego? Pamietam tylko tyle, ze kalafiora sie gotowalo i miksowalo, a potem z pulpy robilo placki i smazylo (no, dietetycznie danie to to nie jest). Ale co sie do tej pulpy dodawalo oprocz rzeczonego kalafiora  ???

zosia2007

znalazłam w sieci:

Placki kalafiorowe z chili i koperkiem

Potrzebne składniki:
1 kalafior (średni)
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
pęczek świeżego koperku
1 mała chili czerwona
sól
pieprz
olej do smażenia

Opis przygotowania:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Wyciągamy, studzimy i czekamy, aż ścieknie woda. Kroimy go nożem na małe kawałki razem z chili. Jajka z mąką ubijamy w celu wytworzenia jednolitej masy. Wrzucamy kawałki kalafiora, chili i drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieni.

ishka82

vobi, kalafiora ugotuj i rozdrobnij lub zmiksuj, dodaj mąkę, jajko i przyprawy, ewentualnie ser żółty tarty lub parmezan, wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię. Usmaż i gotowe :D

aurelia

salsa

ej, no włąsnie-dobre to ejst????
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

musi być dobre jak się porządnie przyprawi
zrobię, sprawdzę, dam znać :)

ishka82

Jak się lubi kalafiora i przyprawi porządnie, to pyszne, dla mnie szczególnie ze sporą ilością parmezanu lub ewentualnie startego żółtego sera :)

vobi

Cytat: ishka82 w 17 Lip 2008, 20:51:18
vobi, kalafiora ugotuj i rozdrobnij lub zmiksuj, dodaj mąkę, jajko i przyprawy, ewentualnie ser żółty tarty lub parmezan, wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię. Usmaż i gotowe :D

Przepis mojej kolezanki jest bardzo zblizony do tego co ishka zaproponowala, w zasadzie rozni sie tylko tym ze placki panieruje sie jeszcze w bulce tartej. Dzisiaj wreszcie zrobilam, sa fajne... i tyle. :)