placki kalafiorowe

Zaczęty przez vobi, 17 Lip 2008, 19:22:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vobi

Niedawno kolezanka opowiadala mi o plackach z kalafiora, ale oczywiscie jednym uchem wpadlo drugim wypadlo :(  a teraz mam pol kalafiora ktory mi zostal z obiadu i te placki za mna chodza... Czy ktoras z Was kojarzy cos takiego? Pamietam tylko tyle, ze kalafiora sie gotowalo i miksowalo, a potem z pulpy robilo placki i smazylo (no, dietetycznie danie to to nie jest). Ale co sie do tej pulpy dodawalo oprocz rzeczonego kalafiora  ???

zosia2007

znalazłam w sieci:

Placki kalafiorowe z chili i koperkiem

Potrzebne składniki:
1 kalafior (średni)
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
pęczek świeżego koperku
1 mała chili czerwona
sól
pieprz
olej do smażenia

Opis przygotowania:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Wyciągamy, studzimy i czekamy, aż ścieknie woda. Kroimy go nożem na małe kawałki razem z chili. Jajka z mąką ubijamy w celu wytworzenia jednolitej masy. Wrzucamy kawałki kalafiora, chili i drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieni.


ishka82

vobi, kalafiora ugotuj i rozdrobnij lub zmiksuj, dodaj mąkę, jajko i przyprawy, ewentualnie ser żółty tarty lub parmezan, wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię. Usmaż i gotowe :D

aurelia


salsa

ej, no włąsnie-dobre to ejst????
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

musi być dobre jak się porządnie przyprawi
zrobię, sprawdzę, dam znać :)

ishka82

Jak się lubi kalafiora i przyprawi porządnie, to pyszne, dla mnie szczególnie ze sporą ilością parmezanu lub ewentualnie startego żółtego sera :)

vobi

Cytat: ishka82 w 17 Lip 2008, 20:51:18
vobi, kalafiora ugotuj i rozdrobnij lub zmiksuj, dodaj mąkę, jajko i przyprawy, ewentualnie ser żółty tarty lub parmezan, wymieszaj i nakładaj łyżką na patelnię. Usmaż i gotowe :D

Przepis mojej kolezanki jest bardzo zblizony do tego co ishka zaproponowala, w zasadzie rozni sie tylko tym ze placki panieruje sie jeszcze w bulce tartej. Dzisiaj wreszcie zrobilam, sa fajne... i tyle. :)