Jagodowe bułeczki

Zaczęty przez giga, 06 Lip 2008, 17:25:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giga

Pora zbierania jagód,podaję więc przepis na bułeczki z jagodami.

:chef: Bułeczki z jagodami. :chef:

Składniki :

1 Kg mąki tortowej,
1 kostka masła,
15 dag drożdży,
7 jaj,
półtorej szklani cukru,
pół litra mleka,
esencja waniliowa,
25 dag jagód.

Spósob wykonania :

Mąkę przesiać przes sito.Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki i pozostawić na 15 min. Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj , dodać cukier rozpuszczone masło , esencje zapachową.
Wyrabiac ciasto ok. 20 min (powinno odchdozić od ręki), dolewajać po trochu pozostałe mleko.Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośniecia na ok. 2 godz.Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucinać ciasto po kawałku, rozsciagać w palcach na placuszki, łyżeczką nakładac jagody i odrobinę cukru.
Ufurmować podłużne bułeczki (będzie ich ok. 30) i ułożyć na blasze posmarowane masłem.
Rozmącić jajo i posmarowac nim bułeczki.Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min.

Bułeczki zawsze się udają.
Smacznego!!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...dam znać ;) :chef:

ishka82

Cytat: ishka82 w 20 Lip 2008, 17:53:12
Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...dam znać ;) :chef:
Wyszły pyszne, hura jupi brawo jupi

dagi

ishka82 pięknie Ci wyszły :)
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

ishka82

dagi81, dziękuję :-[ A jakie pyszne były, mniam ;)

giga

ishka82 Cieszę się , że wypróbowałaś mój przepis  brawo
Polej!:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

giga chyba musze wyprobowac twoj przepis..buleczki wygladaja smakowicie..moga byc mrozone jagody???

ishka82

abkasia, myślę, że mogą być ;) A ode mnie rada - jagody wymieszaj w miseczce z cukrem i bułką tartą. Dzięki temu całą wilgoć z nich wciągnie bułka, której później nie czuć i nie ma efektu zakalca tuż przy nadzieniu :D

ishka82

abkasia, jeszcze jedno, nie wiem, czy lubisz mocno słodkie wypieki, czy takie mniej słodkie...bo jeśli mniej, to daj trochę mniej cukru ;)