Sernik na zimno, latem

Zaczęty przez sweedee, 22 Cze 2008, 13:21:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sweedee

Składniki:

6 serków waniliowych
3 galaretki (różne smaki)
owoce (np. truskawki, banany, tylko nie kiwi, bo sie galaretka nie ściągnie!)

3 serki przekładamy do naczynia, jedną z galaretek zalewamy wrzącą wodą (wody tyle samo, co galaretki, inaczej będzie za rzadka) i mieszamy aż się żelatyna rozpuści. Aby było szybciej, to ja jeszcze tę galaretkę wkładam dodatkowo do naczynia z gotująca się wodą na malutkim gazie - żelatyna szybciej sie rozpuści.
Studzimy rozpuszczoną galaretkę, potem dodajemy do serków, mieszamy i wlewamy do tortownicy posmarowanej lekko masłem. To do zamrażalnika, aż sie ściągnie.
Kolejną warstwę robimy j.w. z innym kolorem galaretki.
Trzecia warstwa to ostatnia galaretka, którą rozpuszczamy w większej ilości wody (bo nie będzie serków). Przed zalaniem, na drugiej, ściągniętej warstwie układamy owoce i znów do zamrażalnika, aż do ściągnięcia.

Pychotka! Smacznego!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

julka

sweedee - moja teściowa chyba takie cuś robi (nigdy nie pytałam o przepis :-))- bardzo dobre - tylko wytłumacz: tyle samo wody co galaretki- tzn. tyle wody, ile tego proszku jest w torebce?

mayagaramond

Sernik "klocki lego", pycha :) tak mysle, ze jak niemcy znajda sie w finale to zrobie czarno-czerwono-zloty :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zosia2007

mayagaramond a skąd ty weźmiesz czarną galaretkę  what ?

mayagaramond

Cytat: zosia2007 w 22 Cze 2008, 17:55:37
mayagaramond a skąd ty weźmiesz czarną galaretkę  what ?

tez sie nad tym zastanawiam, abstrahujac od tego, ze  w DE w ogole nie ma galaretek ;)  Ale moze znajde czarny barwnik spozywczy.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

panikarola

albo czarne zelki haribo rozpusc :D
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

Cytat: panikarola w 22 Cze 2008, 18:12:37
albo czarne zelki haribo rozpusc :D

wlasnie! Skoro sa czerne zelki to da sie tez zrobic czarny sernik  :D

sweedee

Cytat: julka w 22 Cze 2008, 14:07:42
sweedee - moja teściowa chyba takie cuś robi (nigdy nie pytałam o przepis :-))- bardzo dobre - tylko wytłumacz: tyle samo wody co galaretki- tzn. tyle wody, ile tego proszku jest w torebce?
np. wsypujesz galaretkę do kubka - sięga do połowy, do tego zalewasz taka samą ilością wody, tzn. też pół kubka, tak na oko.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com