Cukinia- na zimno, na cieplo, na lato....

Zaczęty przez madolka, 20 Cze 2008, 20:47:07

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madolka

Uwielbiam i surowa, i niesurowa......Ta tutaj bedzie duszona. Super swiezy smak.

Potrzebujemy:
1 cebule
ze 3 cukinie
oliwe
suszona miete
ostra papryke sypka ( najlepiej gruboziarnista, ale zwykla tez przejdzie)
sol
pieprz

Podsmarzamy cebule na oliwie... Kroimy cukinie (nieobrana) w sredniej wielkosci kostki.
Jak cebula bedzie juz zeszklona i miekka, wrzucamy cukinie. Dodajemy ze 2 szczypty mietu i papryki, sol i pieprz do smaku, i dusimy, nie wiem ile, ale cukinia powinna byc miekkawa, nierogotowana...

Jako salatka do kurczaka, lub sama w sobie, na cieplo. lub na zimno....

Pisze z glowy, trzeba probowac, musi byc dosc pikantne dzieki papryce ( nie pieprzowi- tego niezbyt wiele), i orzezwiajace dzieki miecie....Proporcje mozna dobierac jak kto lubi.....


martos82

Uwielbiam cukinie. Robie ja podobnie jak Ty, czasem dodaje pomidory. Fajna tez wychodzi pieczona na grilu w folii aluminiowej.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

 ja uwielbiam w azdej postaci - najbardziej z grilla i w leczo cukiniowym :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

martos82 a możesz powiedziec jak robisz cukienie na grilu? Dodajesz jakies przyprawy czy tylko sama cukienię?

PS. Ja mam grill elektryczny więc chyba nie wyjdzie w folii :(

callja

Oj, długo cukinia była moja traumą... Tatuś uparcie karmił mnie "bigosikiem z cukinii" (nazywanym czasami leczem), miałam odruch wymiotny na sam jego zapach :o I gdy po latach koleżanka zaserwowała mi "koleciki cukiniowe", bałam się je tknąć, a okazaly się pyszne. Dziś wsuwam cukinię przy każdej możliwej okazji - albo w wersji kolecikowej, albo smażoną na grillowej patelni.

Wersja z patelni:
kroję wzdłuż cukinię (niedużą, bez obierania) w plastry grubości około pół centymetra, kładę na rozgrzaną grillówkę, gdy plastry podrumienią się (około 5 minut) - przewracam, na zrumienioną "stronę" sypię obficie czornek granulowany i zioła prowansalskie. Nie solę. I to wszystko  :chef:

Wersja kotlecikowa:
cukinię kroję (bez obierania) na krążki, obtaczam w rozmąconym jajku i mące krupczatce, i smażę na rozgrzanej oliwie. Solimy lekko już na talerzu. Super smakują z sosem jogurtowym z dużą ilością bazylii, mmmmmmmmmm...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zwierzatko_mojej_mamy

callja ja do 16 roku zycia wierzylam, ze to z cukini to leczo ;D az przyszedl moj uwczesny chlopak i powiedzial, ze to bigos z cukini ;D ale dalej w rodzinie to funkcjonuje jako leczo ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

vobi

Ja dzisiaj nagle doszlam do wniosku ze normalnie nie przezyje bez cukini (zobaczylam cukinie na straganie i tak przekonujaco polyskiwaly w sloncu  ;D). W jakiejs starej ksiazeczce znalazlam przepis na cukinie z oregano, malo wyszukany, ale gdyby byl tu jeszcze jeden inwalida kuchenny mojego pokroju to moze sie przyda:
- cukinie umyc, obrac, pokroic na plastry
- posolic, popieprzyc, posypac (obficie!) oregano (ja mialam tylko suszone, podejrzewam ze ze swiezym byloby jeszcze lepsze)
- zostawic na 20 minut
- obtoczyc w mace
- smazyc na oliwie (tu patelnia grillowa sie ladnie usmiecha)
- dobre zarowno na cieplo, jak i na zimno - najlepiej w towarzystwie pieczywa (w przepisie bylo biale, ale z grahamem smakuje jeszcze lepiej...)

jo_miekka

Cukinię ubóstwiam. Z grilla najpyszniejsza. I czosnek do tego.

siog

Kocham cukinie! Przepis na najpyszniejsza/najlatwiejsza zupe-krem z cukinii (swietny przepis kiedy nie wiadomo co ugotowac:)

* cukinia
* marchewka
* ziemniaki
* cebula
* kostka rosolowa
* serek topiony (w takich trojkacikach)
* pieprz
* sol

biore wszystko na oko:) mozna dodac inne warzywa, np pietruszke.
warzywa pokroic w kostke, dodac rosol/kostke rosolowa i gotowac. Przyprawic pieprzem i sola (mozna tez inne przyprawy, najlepiej dobrze przyprawic). Wody nie powinno byc duzo, w sam raz na gesta zupe. Gdy zupa juz ugotowana, zdjac z ognia, dodac serek (mniej wiecej 4-5 trojkacikow) i zmiksowac. Podawac z pieczona bagietka. Jest pyszna i tania a wyglada i smakuje jak z lepszej restauracji:)

p.s. seru mozna dac wiecej, zalezy kto jak lubi (bardziej serowa lub mniej)

jusia

o ja tez cukinie lubie, ale podobnego do niej kabaczka, tez czasem uzywam np. do leczo/bigosu, ktory sie u mnie b.czesto pojawia ;) tym bardziej, ze tego kabaczka to moja mam w ogrodku hoduje i wlasne pomidory, wiec ostatnio czesto leczo ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

callja

Cukinię z grillówki jadam ostatnio prawie codziennie, i jeszcze mi się nie przejadła. Myślę o wersji madolki, podobno świetnie sie sprawdza jako lekki sos do spaghetti, mmmm... Chodzi za mną nadziewana/zapiekana, ale kiedy ja się wreszcie piekarnika doczekam??? :wall:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

siog

zrobilam wczoraj duszona cukinie z patisonem i jest pycha! jem juz pol dnia z chlebem posmarowanym majonezej i najesc sie nie moge:)

* cukinia
* patison
* cebula
* grzyby (pieczarki/inne)
* baklazan
* pomidory
* czosnek
* przyprawy

wszystko pokroic i wrzucic do garnka. dodac troche oliwy i dusic na malym ogniu. Dodawac wycisniety czosnek od czasu do czasu. Przed gotowaniem pokrojony baklazan zalewam solonym wrzatkiem, zeby nie byl gorzki. w sumie mozna i bez baklazana ale grzybkow wiecej:)