Grillowanie na patelni

Zaczęty przez jo_miekka, 09 Cze 2008, 20:09:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Od niedawna jestem w posiadaniu patelni grillowej i wciąż nie mogę się nacieszyć.
Moje ulubione danie to po prostu mix z grillowanych warzyw, nawet miałam gdzieś fotę, ale chyba zgubiłam.
A dzisiaj: grillowana pierś kurczaka z sałatką z takiejże cukinii

Do kurczaka udała mi się marynata: 2 łyżeczki zielonego pesto + 3 zęby czosnku + dwie łyżki oliwy + 2 łyżi soku z cytryny. Ubabrałam w tym poporcjowaną (a wcześniej lekko posolona i popieprzoną) pierś kurzęcą. Do lodówki na trochę.

Reszta już banalna:
cukinię w plasterki i zgrillować lekko soląc i obsypując ziołami prowansalskimi
trzy ząbki czosnku zgrillować w całości (nie obrane) aż będą miękkie - rozgnieść, posiekać
Cukinia+czosnek+natka pietruszki, kropla soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz. Sałatka z głowy.

Kurczaka wyjąć z lodówki i zgrillować bez litości.
Koniec.
Podałam (znaczy jutro podam;)) z brokułem (bo był) i pomidorem (bo czerwony)

Żaden to przepis, bo tak naprawdę grillować można, co się chce i jak się chce... Mniam!
:chef:

jo_miekka

vobi

jo_miekka, jakbys knajpe otwierala to juz sie zapisuje na abonament na obiady...
A ile taka patelnia kosztuje, bo jakos nigdy mi w oko nie wpadla?

jo_miekka

Vobi, ja dostałam w prezencie Berghoffa, nie sprawdzałam, ile kosztowała, ale są tańsze na pewno.
polewam, dla odbudowania browaru :)

o tu tania: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50055085

zosanka

odświeżam wątek, bo stałam się posiadaczką patelni grillowej :) może ktoś dopisze jeszcze jakieś przepisy. A ja dziś planuję zrobić szaszłyki z piersią z kurczaka  w marynanie podaniej przez Jo
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

malutenka

Jo robię dzisiaj ta cukinię, bo jak zobaczyłam te piekne cukinie na straganie dzisiaj to musiałam dołozyc do torby i tak pełnej zakupów.
Tyko mi się patelnia grillowa musi umyć bo wczoraj robiłam tuńczyka i śmierdzi mi rybą (bardzo ciekawe zjawisko, wczoraj nie smierdziało, dzisiaj smierdzi i lezy w zlewie pod pianą z plynu.):D

jo_miekka

Zjawisko patelniane faktycznie fascynujące ;D

A cukinia pyszniowiasta!

didi_loczek

Ja wrzuciłam warzywa, każde z odobna (papryka, cebula, pomidor, grzyby, bakłażan, cukinia, koper włoski) na patelnię
grilową a potem dodałam rozmaryn i wyszła pyszna pizza wegetariańska. Sos pomidorowy i ser pod warzywami  :chef:

jo_miekka

didi_loczek mniam!

ja z takich grillowanych warzyw i oscypka (też grillowanego) robię sałatkę na ciepło

ze_nitka

Jo, nie dość że smacznie gotujesz, to zdjęcia robisz takie że nie można mieć wątpliwości że danie jest pyszne!

Basia

narobiłyście mi smaka z tą patelnia grillową!

już dawno się zastanawiałam czy takiej sobie nie sprawić ale teraz chyba mnie przekonałyście...
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

jo_miekka

Odświeżam temat sałatką z grillowanych warzyw z kurczakiem i oscypkiem :)

katgoli

jo od niedawna tez jestem posiadaczka takiej patelni i jak narazie to sie zachwycamy hamburgerami  :yes: bo w prosty i szybki sposob mamy je gotowe bez rozgrzewania grilla  :ag:
malutenkie pomidorki cherry z tej patelni tez uwielbiam  :yes:

magdarynka

Cytat: jo_miekka w 05 Lis 2008, 22:44:36
Odświeżam temat sałatką z grillowanych warzyw z kurczakiem i oscypkiem :)
Zabije,  ja taka glodna a ty takie pysznosci pokazujesz  ;) Zdradz chociaz jakie warzywa tam wrzucilas.

jo_miekka

ulubione: bakłażan, cukinia, papryka czerwona, papryka zielona, czosnek (w całych ząbkach), pieczarki, pomidory (ale to już nie grillowane) + oscypek + pierś kurczaka
A do tego sosik z soku z cytryny, miodu i bazylii
Mniam:)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

zwierzatko_mojej_mamy

jo_miekka maz sie bardziej ucieszy zapewne - ostatnio odkryl grillowanego baklazana ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

riannka

jo,

ja też zaraziłam sie tym patelnianym wirusem,
wczoraj już miałam nawet jedną taką w koszyku zakupowym ale nikt nie potrafił mi powiedzieć czy się da jej użyć na kuchni indukcyjnej, wuięc sobie darowałam, a dziś zamiast pracować poszukuję takowej w necie  :ag:

jo_miekka

Wariacja na temat:
tagliatelle z grillowaną papryką