Placki ziemniaczane...

Zaczęty przez dragonfly, 09 Cze 2008, 11:18:31

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

Szukam natchnienia, z czym oprocz sosiku miesnego/ew. cukru mozna je jesc?

zuzia

Cytat: dragonfly_80 w 09 Cze 2008, 11:18:31
Szukam natchnienia, z czym oprocz sosiku miesnego/ew. cukru mozna je jesc?
mój K. jada placki głównie z kwaśną śmietaną.
a ja dosłownie ze wszystkim - uwielbiam je:
z pomidorem,
z twarożkiem (ze śmietaną i ogórkiem, ze śmietaną i rzodkiewką, szczypiorku nie jadam bo mi nie wolno),
z solą
a z dzieciństwa pamiętam, że jadałam je z dżemem :)

dragonfly

zuzia, no stawiam piwo... chyba sobie z twarozkiem zapodam dzisiaj... jupi jupi jupi

zuzia

Cytat: dragonfly_80 w 09 Cze 2008, 11:37:11
zuzia, no stawiam piwo... chyba sobie z twarozkiem zapodam dzisiaj... jupi jupi jupi

:D :D :D
smacznego!!!

zosia2007

Mi najbardziej smakuja ze śmietaną, ale moja mam często robi z sosem grzybowym lub gulaszowym

nionczka

#5
Cytat: dragonfly_80 w 09 Cze 2008, 11:18:31
Szukam natchnienia, z czym oprocz sosiku miesnego/ew. cukru mozna je jesc?

Ja ostatnio polalam sobie sosem mango (slodko- pikantnym kupionym u Chinczyka), tez fajne sa z zurawina...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

nionczka,  cholera, teraz wiem co to znaczy miec zachcianki!!!! chce z zurawina teraz!!! i ze smietana...

sonja

z cukrem:) a najbardziej lubię z leczo:)

jo_miekka

o rany jak ja lubię placki....

Beata

#10
zdecydowanie z gulaszem (wołowym lub wieprzowym), ale koniecznie pikantnym. Do tego sos czosnkowy z jogurtu greckiego. Zwykle robię gulasz z 3 kg mięsa i zamrażam małe porcje dwuosobowe. Potem tylko zetrzec ziemniaki i obiad robi sie sam - zwłaszcza teraz, gdy już młode krajowe pokazały się

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


GULASZ

1,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręga, ale z młodej sztuki lub zrazówka) lub wieprzowego (karczek)

1,5 kg cebuli

koncentrat pomidorowy Dawtona (2-3 łyżki)

2 łyżki papryki ostrej mielonej

2 łyżki papryki słodkiej mielonej

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

1 papryka czerwona

puszka fasoli czerwonej

puszka kukurydzy


smalec, mąka

Przepis:

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do garnka (z grubym dnem) stojącego już na małym palenisku. Najlepiej partiami, aby zbrązowiało, a nie udusiło się. Podsmażyć cebulę (też partiami, do zbrązowienia lekkiego) i dodać do mięsa, zalać wszystko gorącą wodą, ale tak, aby tylko przykryło mięso i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości (jeśli wołowina, to sprawdzać po ok. 1,5 godziny,wieprzowinę  - po godzinie). Dodać 4-5 kulki ziela angielskiego i liść laurowy. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je cedzakiem (robota kopciuszka), a sos zmiksować blenderem lub energicznie wymieszać trzepaczką i od razu włożyć mięso z powrotem.
Następnie dodać koncentrat i sól (płaską łyżkę i spróbować) oraz paprykę mieloną. Zagotować. Na 15 - 20 minut przed końcem dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolę i kukurydzę. Najlepsze na następny dzień, gdy przegryzie się. Idealne do mrożenia.


julka

A jak konkretnie robisz sos czosnkowy? Tylko czosnek i przyprawy, czy jeszcze ogórki? Albo coś innego?

Beata

z ogórkami też; czyli na 1 opakowanie greckiego daję 2-3 ząbki czosnku, które wgniatam najpierw na talerzyk i rozcieram z solą a dopiero potem tę papkę mieszam z jogurtem - czasem jak ma kwaśny posmak to dodaję szczyptę cukru pudru, ale minimalnie dla smaku. A jak mam ogórki, to scieram je na grubej tarce, zasypuję solą, potem odciskam, potem wszystko tak jak w pierwszym przypadku. Niektórzy dają jeszcze sok z cytryny, ale ja nie. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy gdy tak minimum godzinę postoi w lodowce

gioseppe

Beata
ale mi narobilas smaka :)
a ten gulaszyk? podasz przepis???:))
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

julka

Cytat: gioseppe w 09 Cze 2008, 15:42:53
Beata
ale mi narobilas smaka :)
a ten gulaszyk? podasz przepis???:))

O, ja sie też podpisuję  :) I jeszcze na ciacho  z truskawkami, plis :) Polewam za sos  :drunk:

gioseppe

nie poleje jak nie ujrze przepisu :P:P:P

PS. no weeeeeeeź :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

julka

Cytat: gioseppe w 09 Cze 2008, 15:50:39
nie poleje jak nie ujrze przepisu :P:P:P

PS. no weeeeeeeź :)

ja polałam za sos czosnkowy  ;)

Beata

no pewnie, że dam, tylko wieczorem, bo mnie młody za nogę ciągnie


jo_miekka

Och, Beata! ja też polewam! Świetny placek!

gioseppe

Cytat: Beata w 09 Cze 2008, 16:01:56
no pewnie, że dam, tylko wieczorem, bo mnie młody za nogę ciągnie
no to super :))
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zosanka

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1652.0.html tu sa tez przepisy na cos na ksztalt plackow :)
a ja uwielbiam placki ze smietana i wedzonym lososiem! mniam!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

zuzia

Cytat: julka w 09 Cze 2008, 15:27:35
A jak konkretnie robisz sos czosnkowy? Tylko czosnek i przyprawy, czy jeszcze ogórki? Albo coś innego?

ja robię dość specyficzny sos czosnkowy:
jagurt naturalny
śmietana (ja najbardziej lubię śmietanę jogurtową)
czosnek
natka pietruszki
ser żółty (starty)
wymieszać, przyprawić i gotowe :)

Beata

przepis wrzuciłam pod zdjęciem

ale net mi się dzisiaj wlecze............. :o

salsa

#24
ja głownie jadam z kwaśną smietana

ale nie tylko:
-sosk mięsny a la gulsz
-sosik warzywny jak na leczo
- dodaje do środka troche boczku lub kiełbasy oraz żółtego sera-tzn do ciasta w misce, pokrojone  w kosteczkę i smażę takie bardziej treściwe placuszki
- zapiekane z serem i pieczarkami
- ze strogonowem
- z sałatką z sałaty lodowej i pomidorów a do tego sosik czosnkowy
- z tzatzykami
- z gazpaczo
- ze szpinakiem

jak robie do ssosów miesnych to do ciasta dodaje ze dwa ząbki czosnku
i zawsze do tartych ziemniaków jedną małą tarta marchewkę-w smaku nie czuć róznicy ale poprawia kolor i sprawia że ziemniaki tak szybko nie ciemnieją

poza tym ucieram cebulę razem z ziemniakami i zawsze na najmniejszych oczkach
lubie jak jest gładka masa i nie lubię wersji ze smażoną cebulą dodawana do surowego ciasta
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)