Tort cytrusowy

Zaczęty przez sonja, 07 Cze 2008, 20:02:11

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

I znów przepis z Konemanna Wielkiej Księgi Deserów na specjalne życzenie Panikaroli, Mayi i Jo:)

Ciasto:
125 g mąki
4 jajka
160 g cukru
60 g stopionego, ale zimnego masła
Piekarnik - 180 stopni
Natłuscic 2 tortownice o średnicy 20 cm (ja wykładam papierem, natłuszczam boki)

Mąkę przesia 3 razy. Ubi jajka i cukier na gęsty blady krem. Metalową łyżką wmieszac mąkę w 2 partiach - szybko i delikatnie, z drugą partią dodac stopione masło. Rozłoży w formach i piec 20 min na złoto.

Masa:
2 łyżki mąki kukurydzianej
80 ml soku cytrynowego
80 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka drobno utartej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno utartej skórki z pomarańczy
90 g cukru
2 żółtka
20 g masła
Mąkę kukurydzianą wymiesza z łyżką wody. 3 łyżki wody i sok wlac do rondelka, dodac skórkę i cukier. Mieszac na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodac mąkę i mieszac aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Zdjąc z ognia, dodac żółtka i masło - wymieszc. Całkiem ostudzic.

Wierzch:
200 gr białej czekolady
125 ml śmietany słodkiej
60 gr masła

Roztopi czekoladę, smietanę i masło w rondelku. Po ostudzeniu ubic mikserem na puszystą masę.

Każdy placek przekroic na 2 części i teraz placek-krem-placek-krem-placek-krem-placek-masa wierzchnia

UWaga: placki wychodzą cieniutkie, masy jest mało, nie jest to klasyczny wysoki tort, ale masa jest bardzo intensywna i oryginalna w smaku.

panikarola

sonja, niesamowicie, oblednie smakowicie to brzmi!!!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.