chłodniki

Zaczęty przez jusia, 05 Cze 2008, 19:38:28

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jusia

1) pomidorowy (cudny, polecam)
skład:
3 szkl. soku pomidorowego,
2 szkl. jogurtu naturalnego,
3 jaja, 2 średnie zielone ogórki, po 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, ew, cukier puder

Jaja ugotowac na twardo, posiekac, Ogórki obrać i pokroić w paski,
Wymieszac sok z jogurtem, dodac ogorki, jaja i zielenine. Doprawic.
Chłodnik szczelnie przykryc (bardzo intensywnie pachnie, ale wyśmienicie) i wstawic do lodowki przynajmniej na godzine.

2) botwinkowy
zrobilam z przepisu z gazety:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80294899.html
wyszedł średni, moze ktos zna lepszy przepis?
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jo_miekka

jusia79 mnaim, ten pomidorowy to chętnie spróbuję zrobić, brzmi cudnie
Nigdy nie robiłam chłodniku.
Jak tylko powrócą upały - robię :)

salsa

juśka, noż kurna , pisałam ze JA ZNAM:P
tylko musze miec czas zeby napisac:P

z chłodników kocham gazpaczo
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

salsa ale to nie Juśka pytała, Juśka robiła ten chłodnik zanim pisałaś, ze Ty znasz :)
Ale dawaj przepisa, dawaj :)

salsa

JO, ups, widocznie mi sie już mózg lasuje:P  :-[ :-[ :-[
na razie pieszczocham męża bo zjedlismy obiad, umył łazienkę i zasnął biedaczek:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

ja robie botwinkowy tak:

botwinke posiekaną gotuje, studze

ogórki, rzodkiewke, koperek i szczypiorek kroje w paski/siekam
jajka gotuje i siekam

duze pudełko kefiru, duze pudełko jogurtu kremowego i małe opakowanie kawasnej smietany 12tki (najlepiej takiej kremowej - krasnystaw lub bakoma, szczeciniecka jest za gesta) mieszam trzepaczka az zrobią się bąbelki.
Dorzucam warzywka, jajka, odcedzona botwinke, sok z cytryny. Wywaru dolewam tylko troche, bo nie lubie zbyt rzadkiego, a na kolor daje jeszcze pare łyzek koncentratu barszcz czerwony Krakusa (najlepszy).
Schładzam godzine.
Dosalam na koncu.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Na prosbe abkasi wklejam "moj" przepis na chlodnik:

Gotuje warzywny rosol, na patelni podsmazam poszatkowana botwine i pokrojonego w kostke buraka, razem z czosnkiem i dusze chwile w malej ilosci wody. W duzym garnku roztrzepuje kafir z mlekiem zsiadlym (same zsiadle mleko sie tu na chlodnik nie nadaje). Wlewam do tego zimy rosol i wywar z botwiny. Dodaje pokrojonego w kostke ogorka, rzodkiewke, posiekany szczypiorek i koperke.  Dodaje tez wycisniety zabek czosnku, niektorzy wrzeszcza, ze w chlodniku czosnku nie powinno byc, ale ja lubie :) Powinnien byc jeszcze kwas buraczany, ale nie mam, zakwaszam sosem z ogorkow kiszonych :D

Czasem dodaje tez mieso z kurczaka.

Moj chlodnik jest gesty, wiec do picia sie nie nadaje, trzeba jesc lycha.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

abkasia

pychota.. musze zrobic..

katgoli

ja tez chce koniecznie sprobowac ale powiedz mi bierzesz do niego Kefir Müllera i Buttermilch czy cos zupelnie innego?

Cytat: mayagaramond w 14 Sie 2008, 13:07:50
W duzym garnku roztrzepuje kafir z mlekiem zsiadlym (same zsiadle mleko sie tu na chlodnik nie nadaje). Wlewam do tego zimy rosol i

mayagaramond

Kupilam kefir od Berchtesgadener Land, to okoliczna firma, u was pewnie jej nie ma. Buttermilch raczej nie.


Zsiadle mleko tez z Berchtesgadener Land - Dickmilch.
http://www.molkerei-bgl.de/

Aha - rosol mozna sobie darowac.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

katgoli

dzeki :smiley_thnx: moze sprobuje tego od Müllera zobaczymy co wyjdzie :D

salsa

MAya, z niewielkimi różnicami (podsmażanie botwinki a nie gotowanie w wywarze) to przepis na chłodnik litewski:)

podawałam kiedyś jak był temat botwinkowy:)

muszę sprobować Twojego pomysł na podsmażanie i sprawdzić jak lepiej :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Tak salsa, bo jak tak kombinowalam z roznych przepisow, nie wiem niestety jak robila moja mama. A z botwnka to mi przyszlo do glowy przy okazji robienia szpinaku.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"