łosoś z fetą

Zaczęty przez magdalinska, 28 Maj 2008, 11:34:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magdalinska

To mój debiut w strefie kulinarnej  :P
przepis mojej mamy -  nie wiem skad go ma.

Składniki:
płat surowego łososia
2 pory
ser feta - najlepiej taki w pojemniczku, w kostkach, w miare twardy, zeby sie ciapa nie zrobila
śmietanka Łaciata 0,5l 36% (czerwona)
masło

Zaczynamy od łososia. Natrzeć jarzynką - warzywkiem - wegetą - czyms w tym rodzaju, moza wieczorem, mozna rano, wlozyc do lodowki, niech w tym sobie poleży.
Ja juz sobie poleży - ugotować na parze, niedługo, ok 10 min - już bedzie dobry.
Zanim wrzucimy łososia na pare możemy przygotować pory. Białą część pokroić w półkrążki (trochę zielonej też można dodać :) ).
Jak już łosoś bedzie się dusił na parze, robimy pory. Rozpuszczamy pół kostki masła - nie wolno przypalić, tylko jak sie lekko rozpuści, dodać pół śmietanki Łaciatej, wrzucić porę i dusić ok 10-15min żeby pory były miękkie. jak już będą dobre - wyłączyć gaz/ściągnąć z płyty, dodać juz poza kuchenką drugą połowę śmietanki i całość fety.
Powinno się podać go w podgrzewnym naczyniu, są takie specjane podgrzewane świeczkami od spodu :) wtedy ładnie i efektowanie wygląda, ale jak sie nie ma, to trudno, można od razu na talerze, czyli łososia ściągamy z tej pary i do naczynia/talerza i polać tym "sosem". można podawać samo, można podać też z jakąś surówką.

Smacznego :)

PS mam nadz ze o niczym nie zapomnialam i nic nie przekręciłam :P

jusia

ale to musi byc pycha, teraz zaczne gustowac w łososiu :)
a i naczynko takie mam ze świeczkami pod spodem :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

wrobelek0403

magdalinska, to jak ta robie, ale zamiast pora przygotowywuje szpinak (tez ze smietanka, masłem i przyprawami) i posypuje feta

uwiebiam :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

no pycha, pycha, jak za łososiem nie przepadam (chyba ze wedzony, ale nie tak na tłusto ;) ) to tego uwielbiam :)

gosialand

magdalińska Twoja mama ma ten przepis od mojej  :P :P :P Też to uwielbiam. Jeszcze mamy przepis na łososia z grejfrutem, ale nie wypróbowany więc nie wiem jak smakuje  :)

magdalinska

e tam, obojetnie skad ma :P  ale pyszne ;)