O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vobi

Cytat: gioseppe w 09 Wrz 2008, 18:24:24
mam jeszcze pytanie do MAM o ubranka :)
mnie interesuja szczegolnie zimowe mamy :)
poradzcie, ile czego trzeba kupic?

gios, tu jest cala dyskusja na temat wyprawki
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1290.0.html

gioseppe

vobi
stawiam bezalkoholowe :)
poczytam jutro
dzisiaj najwidoczniej na oczy mi poszlo bo szukalam tego watku i jak widac nie znalazlam :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

brawurka

jestem zdania, ze troche tych ubaranek trzeba miec, wykluczam codzienne pranie i prasowanie. male dziecko przebiera sie wlasciwie co chwile, albo sie uleje, albo obsika (zdarza sie tez grubsza sprawa)

twinnie77

A co do rozmiarów...
Hubcio cały czas nosi ubranka w rozmiarze 56, pomimo tego, że w momencie urodzenia miał 57 cm. Ale tych ubranek nie mam dużo, czasami żałuję, bo już nie raz mi brakło. Radzę jednak nie przesadzać z ilością. Przed rozwiązaniem kupcie kilka sztuk. A po porodzie już będzie wiadomo ile czego trzeba.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

Cytat: brawurka132 w 09 Wrz 2008, 21:44:38
jestem zdania, ze troche tych ubaranek trzeba miec, wykluczam codzienne pranie i prasowanie. male dziecko przebiera sie wlasciwie co chwile, albo sie uleje, albo obsika (zdarza sie tez grubsza sprawa)
no wlasnie tez mam takie wrazenie
pewnie troche minie zanim nauczymy sie razem funkcjonowac wiec bylby o jeden problem mniej - pranie :)
chociaz z drugiej strony  nigdy nie wiadomo czy dziecko urodzi sie duze czy male :)

Cytat: twinnie77 w 09 Wrz 2008, 23:54:31
Hubcio cały czas nosi ubranka w rozmiarze 56, pomimo tego, że w momencie urodzenia miał 57 cm. Ale tych ubranek nie mam dużo, czasami żałuję, bo już nie raz mi brakło. Radzę jednak nie przesadzać z ilością. Przed rozwiązaniem kupcie kilka sztuk. A po porodzie już będzie wiadomo ile czego trzeba.
56 to najmniejszy tak?
a kilka sztuk to ile - 5? :)

vobi

Cytat: gioseppe w 10 Wrz 2008, 08:28:56
56 to najmniejszy tak?
a kilka sztuk to ile - 5?

Nam babka na szkole rodzenia mowila o 3 sztukach kaftanikow, pajacykow, spiochow itd. - ale wydaje mi sie ze to troche malo, przeciez nie bede prac 3x dziennie, a i zanim ciuszki wyschna troche czasu minie...

A co z rozmiarowka? 56 to jeszcze prawde mowiac nie widzialam, najmniejsze widzialam 58 i o takich tez mowila wczoraj polozna. A ja juz sie wczesniej zastanawialam, czy nie kupic od razu tych troszke wiekszych, tj. 62 (tzn. nie kupowac w ogole tego rozm. 58), bo wydawalo mi sie ze dziecko bardzo szybko z tych malych wyrasta. Ale to chyba jednak glupi pomysl, jak widac na przykladzie Hubcia (ktory jak pamietam urodzil sie dosc slusznych rozmiarow ;)) co najmniej na miesiac powinny byc ok..

vobi

Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki - ile wynosi zasilek macierzynski (tzn. ile % wynagrodzenia sprzed urlopu macierzynskiego)? Bylam przekonana ze 100%, ale od wczoraj juz nie jestem taka przekonana, albo cos zle zrozumialam albo mnie sciagnely kobiety na ziemie....  >:(

ishka82

vobi, z tego co wiem to 100%, dopiero wychowawczy jest bezpłatny.
A co do ubranek, to radzę kupić trochę tych małych, bo co prawda dziecko wyrośnie z nich dość szybko, ale ubieranie w za duże wcale nie jest takie fajne i po godzinie leżenia i kopania nóżkami nagle może się okazać, że np. nóżki już wcale nie są w nogawkach ;;) Ale nie kupujcie tych ciuszków dużo, bo nie wiadomo, czy wyjdzie kruszynka czy słonik, łatwiej dokupić niż sprzedać, poza tym sporo znajomych jako pierwszy prezent kupuje właśnie ciuszka :) Przynajmniej tak to wyglądało u bratanicy.

gioseppe

Cytat: vobi w 10 Wrz 2008, 08:36:55
Nam babka na szkole rodzenia mowila o 3 sztukach kaftanikow, pajacykow, spiochow itd. - ale wydaje mi sie ze to troche malo, przeciez nie bede prac 3x dziennie, a i zanim ciuszki wyschna troche czasu minie...
3 mi sie wydaje sza malo
musze przycisnac znajome dzieciate :)

Cytat: vobi w 10 Wrz 2008, 09:26:32
Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki - ile wynosi zasilek macierzynski (tzn. ile % wynagrodzenia sprzed urlopu macierzynskiego)? Bylam przekonana ze 100%, ale od wczoraj juz nie jestem taka przekonana, albo cos zle zrozumialam albo mnie sciagnely kobiety na ziemie....  >:(

100%
o ile sie nie myle biora pod uwage srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 przepracowanych miesiecy, chyba ze jest mniej to z tylu ile przepracowalas

niewiemjaka

dziewczyny zmieniajac temat - czy to normalne ze caly czas "czuje" brzuch, w sensie jakby rozgrzania, ciepla i bolu - prawdopodbnie pierwsze tygodnie ciezarowki, ale jeszcze nie bylam u lek. help

doris8008

Cytat: niewiemjaka w 10 Wrz 2008, 16:10:02
dziewczyny zmieniajac temat - czy to normalne ze caly czas "czuje" brzuch, w sensie jakby rozgrzania, ciepla i bolu - prawdopodbnie pierwsze tygodnie ciezarowki, ale jeszcze nie bylam u lek. help

hmm, tu chyba nie ma reguły - ja np. kompletnie nic nie czułam, żadnej zmiany, a moja bratowa od razu "wiedziała", że jest w ciąży bo coś właśnie inaczej odczuwała. Najlepiej zrób po prostu badanie krwi - poziom betaHCG i już będzie po zagadce.

pozdr.

niewiemjaka

jutro robie betaHCG (dwa razy wyszy mi dwie kreseczki wiec raczej TAK :) )

doris8008

Cytat: niewiemjaka w 10 Wrz 2008, 17:00:23
jutro robie betaHCG (dwa razy wyszy mi dwie kreseczki wiec raczej TAK :) )

Ha! Ja też tak miałam - najpierw jedna różowa, druga czerwona, a następnego dnia (bo mi ta różowa jakoś tak przeszkadzała) już dwie czerwone. Potem beta na 2000...

Wstępnie gratuluję   :)

ishka82

niewiemjaka i mamy nową ciążóweczkę :clapping: Gratuluję :roza: :flowers: :roza:

gioseppe

moje dziecie dzisiaj szaleje jak opetane
normalne jakbym wypila butle wody gazowanej
az sie brzuch rusza :) niezle boksy tam idą :)

niewiemjaka gratuluje :)

nionczka

Cytat: gioseppe w 10 Wrz 2008, 10:09:42
3 mi sie wydaje sza malo

100%
o ile sie nie myle biora pod uwage srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 przepracowanych miesiecy, chyba ze jest mniej to z tylu ile przepracowalas

U nas biora 100% wynagordzenia z ostatniego prezpracowanego miesiaca i dlatego mili pracodawcy daja cizarnym podwyzke przed urodzeniem dziecka :-)

niewiemjaka

:) dziekuje dziewczyny, wyniki dzisiaj po 19ej wiec zobaczymy...  cholerka a myslalam ze ja tak po bozemu ten slub wezme a tu wyglada na to ze jednak juz bede z fasolka ale jaja nie moge w to uwierzyc kompletnie..  :piwko:

nionczka

Gioseppe, ja na wszystkich listach widzialam, ze pizamki i body to 1 na dzien czyli jakies 6. I ma to sens bo te ciuszki i tak malo zajmuja w pralce, ze nawet piorac wszystkie mozesz nie uzbierac na polowe pralki.
My kupujemy 4-5 pizamek plus jedna grubsza.
Body 6 a inne ciuszki (te ktore nie sa tak blisko ciala) to po 2-3 (np. sweterki, spodenki, czapeczki, etc).
Wole kupic wiecej ubranek i nie uzywac ich za czesto niz wstawiac codziennie pralke.

zuzia

Cytat: nionczka w 11 Wrz 2008, 10:55:59
Cytat: gioseppe w 10 Wrz 2008, 10:09:42
3 mi sie wydaje sza malo

100%

U nas biora 100% wynagordzenia z ostatniego prezpracowanego miesiaca i dlatego mili pracodawcy daja cizarnym podwyzke przed urodzeniem dziecka :-)

u nas ZUS potrafi być wredny i nie uznać takiej podwyżki.

abkasia

gioseppe

Cytat: nionczka w 11 Wrz 2008, 10:59:17
My kupujemy 4-5 pizamek plus jedna grubsza.
Body 6 a inne ciuszki (te ktore nie sa tak blisko ciala) to po 2-3 (np. sweterki, spodenki, czapeczki, etc).

no w sumie to logiczne
na kazdy dzien jedna zmiana ;)

ja na razie doszkolilam sie w terminologii ubrankowej
ogladajac rozne strony z ubrankami dla dzieci w koncu wiem czym sie roznia spiochy od polspiochow ;)
doszlam do wniosku ze najpraktyzniejsze sa pajace, body+polspiochy, kaftanik+ cos tam
kaftaniki z tego co wiem sa malo polecane bo sie podciagaja do gory

musze jezcze dopytac o zdanie znajomej, ktora tez lubi sensowne i praktyczne zakupy :) jak sie dowiem to dam znac :)

nie wiem na razie co kupic na zimowe wypady
mam nadzieje, ze warunki pogodowe i zdrowie pozwola na zimowe spacery
nie wiem kiedy wydre dziecko na dluzszy spacer ale trzeba go w cos ubrac :)
i nie wiem czy ma to byc kombinezon, czy spiworek, czy po prostu gruby koc
Gondola jest dobrze zabudowana ale co z okryciem dziecka? :)

kupilismy taki spiworek do fotelika maxi cosi ale nie wiem czy to jest ok? nie mam tego jeszcze w domu wiec nie wiem jakiej sjest grubosci :)

nionczka

Ja bede mala pakowac w spiworek, pod kocyk i do gondoli. Ale u nas zima to 10 stopni na plusie. No i gondola ma jeszcze przykrycie, ktore tez chroni przed wiatrem i chlodem. A do spacerówki tez spiworek, ale taki specjalny.
No chyba, ze sie przeprowadzimy do Oslo wtedy kupie jeszcze kombinezon.

Gios, do spiworka zawsze mozesz ubrac malego cieplej, nawet dolozyc cienki kocyk do srodka. Mi sie wydaje, ze to w praniu wychodzi i dostosowujesz sie do pogody kazdego dnia, troche instynktownie.

Ja bede ubierac Irene tak jak ubieralam dzieci, ktorymi sie zajmowalam pracujac jako opiekunka :-)

jusia

gios widziałam np. w H&M takie śpiworko/kombinezony, w zależności jak zepniesz suwaki w kroku, masz albo to albo to, bardzo praktyczne rozwiązanie i nawet zastanawiam się nad zakupem
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

dragonfly

ja juz czekam na zimowe przeceny w BabyGap :) a oprocz tego jeszcze to jest super:

jusia

dragon te otulaczki bardzo fajne są, też już mam jeden upatrzony, ale kupię Franiowi jak będzie miał 2- 3 miesiące, podobno na początku dzieci lubią być ściśle owinięte, dlatego w kocyk będę go zawijać, a pózniej w tym otulaczku będzie sobie fikał :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"