Rabarbar absolutnie bossski :)

Zaczęty przez jo_miekka, 15 Maj 2008, 20:32:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Chermelle

mam wrażenie, że albo

mi nie wyszło   :headbang: - choc nie wiem czy to mozliwe bo prostszego przepisu nie znam

albo to nie moj smak

bo mi nie smakowalo, a ja bardzo lubie rubarb ;D

justynaaaa2

byłam z psem, rzucił mi się w oczy rabarbar no i właśnie zaraz będę eksperymentować ;D

Chermelle


justynaaaa2

siedzi w piekarniku :)
ale z tym roboty, to obieranie, krojenie...no i rozczarowałam się, bo pędy brałam czerwone a po obraniu zielone no ale nic mam nadzieję, że smak mi to wynagrodzi  :knuje:

magoo

justynaaaa2 nie obierać ;)
u mnie dzisiaj będą muffiny z rabarbarem
bosze jak ja kocham wiosnę za rabarbar, szparagi itp :)

justynaaaa2

magoo nie no bez obierania jakoś tak średnio, ta skóra mało przyjemna była ;)
obrałam je a potem jeszcze w trakcie krojenia ciągnęły mi się te pejsy i musiałam to wszystko oskubać jeszcze raz ;)

magoo

justynaaaa2 ja ostatnio do ciasta pierwszy raz nie obierałam
i byłam w szoku, bo tej skórki wcale nie czuć

calla

Cytat: magoo w 12 Maj 2012, 15:11:29

u mnie dzisiaj będą muffiny z rabarbarem


robilam tydzien temu :)

A z tego co mi zostala mialam zrobic ciasta z przepisu od Ciebie, ale mi sie nie chcialo i zrobilam...kompot :D

Jesuuu, jakie to dobre. Przypomnialy mi sie smaki dziecienstwa.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

justynaaaa2

podzielę się swoimi wrażeniami ;)
dobre ale żeby mnie jakoś powaliło to nie :hmm: najlepszy z tego był ten wierzch ;) wolałabym truskawki albo wiśnie

callja

Mój debiut rabarbarowy właśnie siedzi w piecu ;) Ciekawam efektów, bo śmietanka za pierun ubić mi się nie chciała, więc "wierzch" w końcu skleciłam z nieubitej ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

iksa_nl

ma ktoras sprawdzony przepis na drozdzowke z rabarbarem?

zosia2007

ja swojego czasu pieklam z tego przepisu:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Slodkie-drozdzowki.html

co prawda z dzemem ani ez rabarbarem ale mysle ze z rabarbarem tez wyjdzie ok

i te tez sa pyszne:
http://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

iksa_nl

a to pojedyncze drozdzowki hmm.
myslalam o calym ciescie ;) ale moze drozdzowki zrobie...

mobka

Uzbroilam sie w rabarbar i bedzie na wieczor z lodami :D

bozena.dp

ja już kilka razy robiłam - uwielbiam :D


fasolka1980

doda ubic mikserem, tak jakbys jajka ubijala.

Smietana kremowka musi byc 30-36%, te 12-18% sa kwasne.

wrobelek0403

Cytat: fasolka1980 w 11 Maj 2013, 10:57:53
doda ubic mikserem, tak jakbys jajka ubijala.

Smietana kremowka musi byc 30-36%, te 12-18% sa kwasne.

jest tez słodka 12-18, ale ona sie co najwyzej nadaje do sosów. nie da sie ubic na sztywno, bo ma za mało tłuszczu :)

i zgadzam sie - ubic mikserem, a to ciasto wychodzi takie ciagnace, najlepiej rozkładac je mokrymi rekami na rabarbarze.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

feeling.good

Pycha!!! To zdecydowanie mój smak :) Uwielbiam rabarbar ;D

ddu

jestem taka wściekła! nie zdążyłam w tym roku! aaa!!!

feeling.good

a nie ma już? ja jeszcze w zeszłym tygodniu kupowałam

ddu

pan na targu powiedział, że już nie ma :(
ale może na takie większe targowisko pojadę w poniedziałek

ddu


feeling.good

zrobiłam dziś. Jeju, jakie to pyszne  :dreaming: :dreaming: :dreaming:

malutenka