Polędwiczki w sosie śmietanowo - grzybowym

Zaczęty przez zuzia, 27 Mar 2008, 11:52:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

składniki:
polędwiczki wieprzowe (ilość - wg. uznania)
przyprawy,
oliwa lub olej
śmietana (ja daję 12%, max 18%),
żółty ser,
grzyby (dowolne)
trochę mąki
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
polędwiczki zamarynować - przyprawy dowolne, z oliwą z oliwek, takie jak lubicie. Dobrze jest dodać takie aromatyczne typu bazylia, oregano, czosnek (koniecznie), trochę tymianku. Mogą też być przyprawy do grilla. Przykrywam folią aluminiową, i do lodówki. Najczęściej robię to dzień wcześniej.
Następnego dnia - umyć z przypraw (co się miało wchłonąć to się wchłonęło), zapanierować w mące, smażyć partiami ze wszystkich stron na złoto i wykładać na miseczkę, albo od razu do naczynia w którym mają być zapieczone.
Później - do pojemnika żaroodpornego.
Namoczyć grzyby we wrzątku, aż rozmiękną.
w przypadku pieczarek: na pozostałym po polędwiczkach tłuszczu obsmażamy poszatkowane pieczarki – tak, żeby spokojnie odparowały.
Wymieszać na patelni ze śmietanką (wodę z suszonych grzybów też), zalać polędwiczki. dodać odrobinę żółtego sera (a jak nie mam – to nie) i do piekarnika.
zapieka się to ok. 15 - 20 minut.
posypać natką pietruszki.

Dobre jest z pieczonymi ziemniaczkami lub makaronem – szerokie wstążki :)

SMACZNEGO :)