Schab - prosty przeps:) + karkówka po królewsku

Zaczęty przez goga, 21 Mar 2008, 19:57:19

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goga

Jako że któraś z was mówiła o schabie na plotach - prosty przepis
ok kg schabu zamarynować - najlepiej na noc - marynata - olej, czerwona słodka papryka, wegeta lub inna przyprawa, czosnek wyciśnięty przez praskę, schab ponacinać  (tzn porobić dziury ostrym nożem) i powkładać cieniutkie kawałki czosnku, potem natrzeć marynatą i do lodówki....
potem podsmażyć go lekko - zamykają się pory w mięsie i jest soczyste w środku, włożyć do żaroodpornego naczynia - podlać bulionem i kielichem czerwonego wina - zamknąć naczynie - do gorącego piekarnika, po pół godzinie odwrócić i po następnej pól godzinie sprawdzić czy miękki i już. Podawać na zimno lub ciepło najlepiej z sosem czosnkowym

a i jeszcze karkówka po królewsku

plastry karkówki zamarynować - taka sama marynata jak przy schabie, potem posmarować żaroodporne naczynie olejem i układać - plaster karkówki, cebula w piórkach, ketchup, zamknąć naczynie i na godzinkę do gorącego piekarnika - pycha!!!
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

mayagaramond

Taka karkowke to bym zjadla, mniam. Stawiam piwko.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"