Przepisy blyskawiczne

Zaczęty przez mayagaramond, 07 Lut 2008, 11:08:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Wpisujmy to moze potrawy ekspresowe. Oprocz makaronu z czyms tam, to znam ich malo (jakos tak lubuje sie w przepisach wymagajacych 3-godzinnego stania w kuchni badz czekania az cos tma sie upiecze, a w tygoniu brakuje mi czasem pomyslow na cos szybkiego i nie z paczki ). Ostanio musialam zrobic cos z niczego i wyszlo to:

Makaron z sosem z sera plesniowego:

Na patelni zeszklic posiekana cebulke. Wlac slodka smietanke (ja wzielam crema fraiche, bo nie mialam smietanki i troche mleka). Pokroic w kostke ser plesniowy (w lodowce na szczescie zaplatal sie camembert), dodac do smietany i czekac az sie rozpusci. Od czasu do czasu zamieszac. Doprawic sola pieprzem i np. Odrobina galki. Wiecej przypraw nie potrzeba, w koncu camembert tez ma swoj smak.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

ja zawsze robię kluchy jak mam mniej czasu :)

RIGATONI Z MIĘSEM MIELONYM

-2 pokrojone w kostke cebule szlimy (bez czosnku)
-wrzucamy mieso mielone (1/2 kg), przesmażamy
-dodajemy czosnek,
-dodajemy pomidory w kartoniku (najlepiej z cebulką i bazylią ale niekoniecznie). Najlepiej dać połowę kartonika, aby sos nie był zbyt wodnisty.
-doprawiamy (sól, pieprz, ulubione przyprawy).
-2 serki topione ementaler (bez dodatków typu szynka , szczypiorek) -wrzucamy bezpośrednio na patelnię.

Dusimy jeszcze kilka minut. Jezeli sos po ścięciu się serków (ostygnieciu) jest zbyt gęsty można dodac jeszcze pomidory z kartonu.

Niektórzy zastepują pomidory w kartoniku przecierem pomidorowym (pudliszki) ale wówczas do serków dodajemy około 1/2 - 1 szklanki wody . Smak jest nieco ostrzejszy (i bardziej słony) według mnie gorszy ale co kto lubi[shadow=red][/shadow]

I KOLEJNE KLUCHY na fotkach
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

sputnik_sweetheart

A ja uwielbiam:
Tagliatelle z pesto

pesto ze słoiczka:)
2 opakowania sera typu lazur albo gorgonzola
prażone orzeszki piniowe

Do pesto wrzucić pokruszony ser, makaron ugotować i ciepły wrzucić do gara z pesto, zamieszać żeby ser się rozpuścił. A potem posypac orzeszkami...
I to już koniec :mrgreen:

brawurka

gotuje zimniaki, ale tak żeby były trochę twarde
na patelni podsmażam  cebule pokrojoną na 4, sole, pieprze, dosypuje:bazylie, oregano i zioła prowansalskie i troche podlewam woda bo mi sie zawsze przypala, a potem razem z ziemniakami pieke w piekarniku. pyszne

Monika

Ja właśnie zjadłam moje ulubione szybkie danie - choć niezbyt zdrowe ono jest ;)
kroję cebulę, pomidory, wędline, wkładam to do głębokiego tależa (ale takiego nie za bardzo głębokiego), przyprawiam, dodaje przecieru pomidorowego i przykrywam to dość grubymi plasterkami mozzarelli (ale takiej żółtej, nie tej z solanki). I do mikrofalówki na 3-4 min. Pycha! Dziś sobie tam jeszcze czosnku i parmezanu dodałam :D

elve

Ryba na parze z brokułami i ryżem w sosie jogurtowo-czosnkowym

Wstawiam ciemny ryż do gotowania
Rozmrożony filet posypuje sola i przyprawą do ryb
Paruję wraz z brokułami
Wszystko polewam sosem z jogurtu zmieszanego z odrobiną oliwy i wody, solą i wyciśniętym czosnkiem

Przygotowanie trwa ok 20-25min czyli tyle ile trwa ugotowanie ryżu

bagietka12

Cytat: brawurka w 07 Lut 2008, 13:29:22
gotuje zimniaki, ale tak żeby były trochę twarde
na patelni podsmażam  cebule pokrojoną na 4, sole, pieprze, dosypuje:bazylie, oregano i zioła prowansalskie i troche podlewam woda bo mi sie zawsze przypala, a potem razem z ziemniakami pieke w piekarniku. pyszne

ja robię cos podobnego :) tylko dodaje jeszcze jakies miesko, kiełbaskę, kapustę pekińską, może byc marchewka i albo robie w piekarniku albo na patelni :)

to cos podobnego jak duszonki :) pyszne z maślanką :D

salsa

wszelkie makarony sa bardzo bardzo szybkie ( ze szpinakiem, z lazurem, z czosnkiem i oliwą, z pesto, z łososiem i pomidorami, z rukolą i mozzarellą, z sosem pomidorowo-fetowym, ze szparagami, z suszonymi pomidorami, z grzybami i serem, z sosen carbonara, z papryką cukinią oraz oliwami.... moza bez końca ;) )
sałatka z kurczaka na duzej ilości warzyw
kurczak z warzywami (moza z ryzem podawać)
tortilla po hiszpańsku
roladki z piersi kurczaka z boczkiem
steki z rozmarynem
kurczak smażony z czy sobie życzycie (z brzybami , z babbusem, z papryką, na ostro itp)
wątróbka
ryba pieczona
ryba smażona
brokuły zapiekane
kalafior na parze lub z wody z sałatką
bób, fasolka szparagowa (tez moze byc z sałatką)
oracz cała lodówka zasłoikowanych potraw, ktorych zawsze gotuje wiecej i czesc wekuje na pozniej (leczo, chilli con carne, sos boloński, zupy, gołąbki, sosy do ryżu, młoda kapusta duszona ze smietaną itp)

to mi teraz przychodzi do głowy  ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Dziele sie moim obiadem:

byl makaron, a do niego sos z serka toskanskiego (pomidory i ziola) plus podsmazona cebula z szynka i papryka, creme fraiche, doprawilam pieprzem i mieszanka ziol wloskich z ischii (jedyna dobra rzecz tego przeokropnego urlopu). Gotowe w 15 minut.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ze_nitka

Cytat: sputnik_sweetheart w 07 Lut 2008, 13:08:52
A ja uwielbiam:
Tagliatelle z pesto

pesto ze słoiczka:)
2 opakowania sera typu lazur albo gorgonzola
prażone orzeszki piniowe

Do pesto wrzucić pokruszony ser, makaron ugotować i ciepły wrzucić do gara z pesto, zamieszać żeby ser się rozpuścił. A potem posypac orzeszkami...
I to już koniec :mrgreen:
Sputnik, ile tych składników tak ilościowo dodajesz? Tzn ten słoiczke pesto to jak duży? I makaronu jak dużo?

mayagaramond

panikarola - serek to BUKO, Toskana (Tomate & Kräuter), kupilam w tengelmannie. Aha, nie zawiera zadnych E itp. tylko serek, warzywa i przyprawy.

salsa

Cytat: ze_nitka w 26 Lut 2009, 17:19:04
Sputnik, ile tych składników tak ilościowo dodajesz? Tzn ten słoiczke pesto to jak duży? I makaronu jak dużo?

pesto to wystarczy dać 3-4 łyżeczki (takie herbaciane) sery są w takich trójkątach to raczej na oko, ja bym dała jeden ;) jesli chodzi o ilośc makaronu do takich proporcji to 3/4 paczki lol

sputnik_sweetheart

no zgadza się :) z pół słoiczka pesto- to pewnie własnie ze 4 czubate łyżeczki, 1 ser spokojnie no i makaronu jak na 2-3 osoby, ehh, zresztą to wszystko na oko, ma być zielone ;)

albo szpinak na ciepło plus taki ser i orzeszki, tyż dobre :)

magdarynka

Blyskawicznie robie spagetti z oliwkami, na rozgrzana oliwe pokrojone na pol oliwki, za chwile czosnek, a potem sru na kluchy i duzo parmezanu ( z zwyklym zoltym serem nie smakuje juz tak samo ). Albo cos co moja ciotka nazywala prymitywnym pesto ;), do ugotowanego, odcedzonego makaronu duzo suszonej bazyli, drobno posiekanego czosnku, oliwa, przykryc pokrywka wstrzasnac ( nie mieszac ;) ) i na talerz, znowu duzo, duzo parmezanu.

konwalia

dla mnie błyskawicznie to tak w 30min  ;)

np gotuję ryż, w tym czasie smażę piersi lub schab w paseczki pokrojony, dorzycam pokrijoną cebulę, paprykę i pieczarki, chwilę duszę, potem przzecier lub pomidory z puszki, trochę soli, pieprzu, papryki w proszku i kwaśna śmietana-cała.
pychota

ze_nitka

Salsa, Sputnik, dzięki za odpowiedź.
Mój mąż jest nieprzekonany do szpinaku, nie lubi i już, może źle doprawiam...
Ciekawe co na pesto może też się wykrzywi bo zielone ;)

salsa

ze_nitka  szpinak trzeba mocno "oczosnkować" posolic i popieprzyć, doprawić serami itp - inaczej jest mdły...

ze_nitka

Cytat: salsa w 27 Lut 2009, 11:40:09
ze_nitka  szpinak trzeba mocno "oczosnkować" posolic i popieprzyć, doprawić serami itp - inaczej jest mdły...
Wrzuciłam pół lazura, dwa ząbki, pieprz, sół, gałkę, sporo tego na pól opakowania szpinaku. Był słony i pieprzny, o czym świadczy chociażby to że piła i piłam po obiedzie.

No może po prostu nie lubi ;)

salsa

Cytat: ze_nitka w 27 Lut 2009, 12:10:46
Wrzuciłam pół lazura, dwa ząbki, pieprz, sół, gałkę, sporo tego na pól opakowania szpinaku. Był słony i pieprzny, o czym świadczy chociażby to że piła i piłam po obiedzie.

No może po prostu nie lubi ;)

ja na opakowanie szpinaku wrzucam cały lazur i 6-8 zabków czosnku ;)

no ale moze przesoliłaś lol albo on naprawdę nie lubi ;)

ze_nitka

Cytat: salsa w 27 Lut 2009, 12:12:37
ja na opakowanie szpinaku wrzucam cały lazur i 6-8 zabków czosnku ;)
to wychodzi podobnie, aaa i dałam dwie łyżki bielucha
Cytat: salsa w 27 Lut 2009, 12:12:37
no ale moze przesoliłaś lol albo on naprawdę nie lubi ;)
mogłam, bo ze smakiem u mnie cienko przez ten durny katar  :zly:

salsa

ze_nitka  cóz, ja np. nie lubie klusek na parze i ejstem jedyną znan mi osoba, ktora tego nienawidzi ;) moze Twoj mąz jest jedyna znaną nam osobą, ktora nie lubi tak przyprawionego szpinaku ;)

ishka82

ze_nitka, mój mąż też nie lubi szpinaku ;D W żadnej postaci. Pogodziłam się z tym i szpinak jem sama :)