Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli

Zaczęty przez niewiemjaka, 31 Paź 2021, 13:35:21

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niewiemjaka

Chyba nie ma tu tego przepisu
http://2smaki.pl/dania_glowne/dania_miesne/pulpeciki-w-sosie-pomidorowym-nigelli/

Pulpeciki:

250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki semoliny lub kaszy manny lub bułki tartej
duża szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 g przecieru pomidorowego (ja daje passate pomidorową z kartonu lub przecier pomidorowy z kartonu)
szczypta cukru
sól i pieprz
100 ml pełnotłustego mleka

Składniki na pulpeciki wymieszaj w dużej misce i ulep kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóż na tacy lub półmisku, przykryj folią i wstaw na pół godziny do lodówki.

Cebulę, czosnek i oregano posiekaj w malakserze. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. (Ja nie miłuje, po prostu podsmażam od razu w garnku cebulkę i czosnek) Smaż na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodaj przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotuj sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. (Sos robie na oko, dodaję trochę śmietanki 30%)

Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszaj dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotuj częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie dopraw sos, jeżeli trzeba.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login