Bardzo łatwe i przepyszne gołąbki po poznańsku

Zaczęty przez kate.zet1, 18 Gru 2007, 21:15:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kate.zet1

Gołąbków nigdy nie robiłam, bo na samą myśl o tej całej babraninie miałam dreszcze, aż tu sąsiadka wpadła z wizytą i ...przepisem na superłatwą odmianę tego dania :)

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (dowolnego)
1 torebka ugotowanego ryżu
1/2 kg kapusty pekinskiej
1 cebula usmażona
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko

kapuste szatkujemy i mieszamy z mięsem i cała reszta składników. formujemy kotlety (mokrą ręką) i lekko obtaczamy je w mące. wkładamy do naczynia żaroodpornego.

przygotowujemy sos - w rondelku podsmażamy cebulkę, wrzucamy 1 puszkę pomidorów bez skórki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Na koniec łyżeczka mąki.

Zalewamy sosem gołąbki i wrzucamy do piekarnika na 40min.

PYYYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!

mobka

A coś przyprawić by się chyba przydało:) jakieś szczególne wskazania w tej materii? Co prawda w moim mniemaniu do gołąbków im daleko, bo dla mnie gołąbek to ryż z mięsem zawijany w kapustę, ale to "coś" też powinno niezłe wyjść i co najważniejsze szybko :D Zrobię być może nawet w tym tygodniu jeszcze :)

Co do przyprawiania to chodzi mi o same gołąbki - coś dosalamy? pieprzymy?

wrobelek0403

składam protest!!!!  :-D TE gołąbki nie maja nic wspolnego z Poznaniem, nie mniej jednak brzmia bardzo smakowicie.

Ja bym przyprawiła tylko solą i pieprzem :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kate.zet1

no tak, zapomniałam!!!!!!!!!!!!! Sól i pieprz oczywiście.
A że do prawdziwych im daleko to właśnie o to chodzi, bo kapusta zamiast na wierzchu - jest w srodku ;-)

Wróbelku ja tu tylko gotuję ;-) Sąsiadka też nie z Poznania ;-)