Tagliatelle di mare

Zaczęty przez jo_miekka, 17 Gru 2007, 14:25:37

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

jo_miekka

"Włoszczyznę" wszelaką lubię w ogóle, ale to danie szczególnie. Z uwagi na jego śmietanowość jadam rzadko, ale urodziny ma się raz w roku, a Mąż pała do owoców morza absolutnym uwielbieniem.
Tak naprawdę to jest morsa wersja popularnej carbonbary.

Ingridiencje:

- makaron tagliatelle (ale może być i inny)
- paczuszka mrożonych małż lub/i innych robali
- spora cebula
- dwa ząbki czosnku
- kubek śmietany 18%
- jedno jajo
- parmezan
- przyprawy

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w międzyczasie: robaki (tfu, owoce morza znaczy ;)) rozmrażamy poprzez podgrzanie z maleńką ilością wody, po czym odcedzamy, zachowując wodę, którą puściły (!)
Cebulkę siekamy w dowolne kawałki podsmażamy na oliwie, pod koniec dodajemy czosnek oraz robaczki, podsmażamy chwilę. Zalewamy po tejże chwili zimną śmietaną, zmniejszając uprzednio ogień. Ciagle mieszając podgrzewamy aż się zagotuje i nieco zgestnieje. (Jesli zgęstnieje za bardzo podlewamy mlekiem). Kiedy zgestnieje wlewamy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania (bo się zetnie i będzie jajecznica!). Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy: solą, świeżo zmielonym pieprzem, natką pietruszki i czym tam jeszcze. Dla wzmocnienia smaku dolewamy nieco wody pozostałej po rozmrożeniu robaków.
Łączymy z makaronem od razu, bądź polewamy sosem dopiero na talerzu, posypujemy parmezanem.
Gotowe.
Szybkie, pyszne, genialne w swej prostocie!
Zdjęcia brak, goście zjedli wszystko... :D

mayagaramond

Robie bardzo podobnie, tylko bez jajka, ale z dodatkiem creme fraiche.

Zamiast robali mozna tez wziasc lososia, szynke, pieczarki, szparagi itp. Ja do takiego sosu bardzo lubie kolorowy makaron np. z czerwonym winem albo ostrzejszy z chilli.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

Cytat: "mayagaramond"Zamiast robali mozna tez wziasc lososia, szynke, pieczarki, szparagi itp.

Oczywiście!
Ja robię podobne właśnie z łososiem albo np. z gotowanym mięsem kurczaka i brokułami. Tu kompletna swoboda, prawie ze wszystkim się da, kwestia inwencji :)
Jajko tylko z robalami albo w klasycznej carbonarce - jakoś tak mi pasuje, tak "zażółca" sosik!

mayagaramond

Cytat: "jo_miekka"prawie ze wszystkim się da, kwestia inwencji :)

Dlatego bardzo lubie ten przepis, robi sie szybko i mozna wrzucic to co komu smakuje.  :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

wklej proszę kiedyś zdjęcie :)
na mnie bardziej działa obraz niż napis :P
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

jo_miekka

gioseppe, następnym razem zrobię fotę, przy gosciach nei wypadało :)

gioseppe

etam
trzeba im było kazać pozować do zdjęć na strefę :P
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP