Kalendarz narodzin strefowych dzieci

Zaczęty przez sweedee, 07 Gru 2007, 20:59:02

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Cytat: angrymob w 31 Lip 2009, 12:02:47
No wiem, że to różnie bywa... Mam nadzieję, że coś jednak zobaczymy, bo ubranka w innych kolorach niż beż też wypadałoby kupić. Termin, terminem, a my i tak cc będziemy mieli :-)
A dlaczego cc? Są jakieś wskazania, czy taki wybór?

angrymob

Taki wybór. Nie wyobrażam sobie innego wyjścia. Mamy już wszystko załatwione :-)

abkasia

Cytat: angrymob w 31 Lip 2009, 13:14:30
Taki wybór. Nie wyobrażam sobie innego wyjścia. Mamy już wszystko załatwione :-)
a mi sie bardzo nie podobaja takie cesarki na zadanie....

ishka82

Cytat: abkasia w 31 Lip 2009, 13:16:38
Mnie też ;) I niestety często więcej z tego szkody niż pożytku...

Kasia

abkasia

Cytat: Kasia w 31 Lip 2009, 13:38:49
Jakiej szkody?
ja sie nie bede juz tu rozwodzic na ten temat, bo to juz wiele raz bylo walkowane.
rozumiem, ze sa kobiety, ktore przeraza tak bardzo porod silami natury, ze nie wyobrazaja sobie go zupelnie...ale powinny se bardzo powaznie zastanowic jednak nad tymi cesarkami...nie nadarmo natura tak to wymyslila, a nie inaczej...

ishka82

Cytat: abkasia w 31 Lip 2009, 13:42:38
ja sie nie bede juz tu rozwodzic na ten temat, bo to juz wiele raz bylo walkowane.
rozumiem, ze sa kobiety, ktore przeraza tak bardzo porod silami natury, ze nie wyobrazaja sobie go zupelnie...ale powinny se bardzo powaznie zastanowic jednak nad tymi cesarkami...nie nadarmo natura tak to wymyslila, a nie inaczej...
Dodam tylko to, co już nie raz było powiedziane, cc to operacja ze wszystkimi konsekwencjami. Jedna kobieta zniesie ją dobrze i nie będzie późniejszych komplikacji, a druga będzie dochodzić do siebie dużo dłużej niż po porodzie naturalnym.

ulala28

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.

Kasia

moim zdaniem skoro nie ma ŻADNYCH negatywnych skutkow dla dziecka to chyba można uszanowac decyzje kobiety. Jej ciało jej decyzja, chce się ciąć na własne żądanie to niech sie tnie.
Nie lubie takiego demonizowania CC, póxniej te co musiały miec CC maja poczucie że rodziły gorzej.
W szpitalu jak ja rodziłam była laska, która bardzo mocno się przejęła że tylko SN jest dobre i po cesarce ryczała jak bóbr. I na nic zdały się tłumaczenia lekarzy i pielegniar że dla dziecka CC było lepsze. I tak ryczała bo jej ludzie naopowiadali OGÓLNIE że tylko SN a nikt nie wytłumaczył ze tak naprawdę SN byłoby lepsze dla jej organizmu.

angrymob

Cytat: abkasia w 31 Lip 2009, 13:16:38

Masz prawo do swoich odczuć. To nie zmienia faktu, że my cc będziemy mieli. Uważam, że jeżeli jest taka możliwość, to należy z niej skorzystać. Tym bardziej, że żona bardzo boi się porodu naturalnego... Aha, w Polsce nie ma porodów naturalnych, tylko farmakologiczne (wywoływane). W każdym razie, znamy wszelkie za i przeciw i dokonaliśmy wyboru.

Kasia

Cytat: angrymob w 31 Lip 2009, 14:08:38
Aha, w Polsce nie ma porodów naturalnych, tylko farmakologiczne (wywoływane).

Sa natyuralne porody ale jest to naprawde znikomy procent.

naturalny poród to bez oxy, bez ZZO, bez nacinania.

ishka82

Cytat: Kasia w 31 Lip 2009, 14:07:48
moim zdaniem skoro nie ma ŻADNYCH negatywnych skutkow dla dziecka to chyba można uszanowac decyzje kobiety. Jej ciało jej decyzja, chce się ciąć na własne żądanie to niech sie tnie.
Nie lubie takiego demonizowania CC, póxniej te co musiały miec CC maja poczucie że rodziły gorzej.
W szpitalu jak ja rodziłam była laska, która bardzo mocno się przejęła że tylko SN jest dobre i po cesarce ryczała jak bóbr. I na nic zdały się tłumaczenia lekarzy i pielegniar że dla dziecka CC było lepsze. I tak ryczała bo jej ludzie naopowiadali OGÓLNIE że tylko SN a nikt nie wytłumaczył ze tak naprawdę SN byłoby lepsze dla jej organizmu.

To już jest ekstremum. Ja pomimo że nie zdecydowałabym się na cc na życzenie uważam, że czasami nie ma innego wyjścia i to jest tak samo dobry poród. Najważniejsze, żeby było bezpiecznie dla dziecka i jego matki. Po prostu wiem (bo mam w otoczeniu dwie bliskie osoby po cc) jak ta blizna potrafi dokuczać, jakie mogą być komplikacje, jak niektóre kobiety reagują na znieczulenie...Ale owszem, niech każdy robi jak sam uważa :)

Kasia

Cytat: ishka82 w 31 Lip 2009, 14:13:11
Ale owszem, niech każdy robi jak sam uważa :)

O, i to mi sie podoba :)

A komplikacje po CC sa też czesto bo lekarze nie informuja o pewnych rzeczach że np. nie wolno ćwiczyć, że nie wolno nosic pasów poprodowych czy np. obcisłych spodni przez jakiś czas
Gdyby była rzetelna informacja na pewno komplikacji byoby o wiele mniej :)

vobi

Szkoda troche, ze przy okazji cc nie zainstalowali jej choc kawalka mozgu... :crazy:

abkasia

Cytat: angrymob w 31 Lip 2009, 14:08:38
Masz prawo do swoich odczuć. To nie zmienia faktu, że my cc będziemy mieli. Uważam, że jeżeli jest taka możliwość, to należy z niej skorzystać. Tym bardziej, że żona bardzo boi się porodu naturalnego... Aha, w Polsce nie ma porodów naturalnych, tylko farmakologiczne (wywoływane). W każdym razie, znamy wszelkie za i przeciw i dokonaliśmy wyboru.
i tu sie mylisz, bo ja mialam porod naturalny, bez oxytocyny,i wiele moich kolezanek takie mialo.
i wyjasniam:
nie uwazam, ze cc jest gorszym porodem od pordu sn
rozumiem, ze niektore kobiety nie chca rodzic naturalnie,
uwazam jednak, ze wiele kobiet decydujac sie na cc nie sa dokladnie poinformowane o konsekwencjach tego zabiegu! co nie znaczy, ze ty nie jestes dobrze pinformowany

Dodany tekst: 31 Lip 2009, 13:38:14

moim zdaniem skoro nie ma ŻADNYCH negatywnych skutkow dla dziecka to chyba można uszanowac decyzje kobiety. Jej ciało
sa!
u dzieci rodzonych przez cc o wiele czesciej wystepuja zaburzenia oddychania po porodzie..  chociaz ten artykul:
http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,4617,0

Dodany tekst: 31 Lip 2009, 14:39:44

podsumowanie tego artykulu:
Należy pamiętać, iż cięcie cesarskie jest operacją gdzie narażenie na powikłania matki i dziecka są większe niż przy porodzie naturalnym, w związku z tym należy postawić konkretne wskazania do jego wykonania. Nie jest to więc żaden "cudowny sposób porodu" coraz częściej wymuszany przez ciężarne na prowadzących lekarzach ginekologach.

zuzia

ja rodziłam sn co nie znaczy, że nie bałam się porodu.
Uważam jednak, że należy zdawać sobie sprawę, że cc to operacja. Ja się dużo bardziej bałam cc jako operacji niż porodu sn.

konwalia

Cytat: Kasia w 31 Lip 2009, 14:10:02
Sa natyuralne porody ale jest to naprawde znikomy procent.

naturalny poród to bez oxy, bez ZZO, bez nacinania.

dla mnie pozostałae SN to szpitalne, a nie naturalne

sweedee

Cytat: rilla w 30 Lip 2009, 23:42:45
to i ja proszę o wpisanie na marzec:) dokładnie 11.03.2010

gratulacje!!!  :jejeje: :jejeje: :jejeje:

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

emcia

Cytat: golinda w 16 Lip 2009, 16:09:27
lutego!!! :zly:

moja mama się urodziła 24.02 i jest całkowitym zaprzeczeniem swojego znaku zodiaku - jest silna i twardo stąpa po ziemi :)
Cytat: doda w 16 Lip 2009, 19:48:07
moja teściowa jest 24, moja przyjaciółka i mój kolega,
wszyscy są totalnie różni od siebie, więc ja tam nie wiem, jak to jest z tym znakiem zodiaku :P

i ja też :)

Dodany tekst: 08 Sie 2009, 08:49:53

gratulacje dla Rilli :)

suegro

Cytat: didi_loczek w 12 Sie 2009, 16:07:08
sweedasie, dopiszesz i mnie? 16 marca 2010 :)

w końcu oficjalnie gratuluję !! :D :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Chermelle