Fajna pieczona rybka

Zaczęty przez jo_miekka, 27 Lis 2007, 09:57:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Oto przepis na fajną pieczonę rybkę:

Fajną rybkę przyprawiam czosnkiem cytryna i ziołami (jak inaczej to też nie szkodzi) i odkładam do "przeżarcia".
Troche pieczarek (zależy na jaką ilość ryby, więc nie podam ile) przesmażam z cebulką na kropli oliwy.
Natkę pietruszki (duuużo:)) siekam średniodrobno.
Ser żółty ścieram na tarce.

Porcje fajnej rybki układam w naczyniu wysmarowanym lekko tłuszczykiem.
Na każdym kawałku układam natkę i przykrywam warstwą pieczarek.
I tak wkładam do pieca (180 stopni) na ok. 20 - 25 minut.
Po tym czasie otwieram piecyk i posypuję serem żółtym każda porcję (troszkę), zamykam piekarnik i jak tylko ser się zacznie topić (0,5 minuty?) wyjmuję.
I mam fajną pieczoną rybkę :D

vobi

Zeby nie bylo ze nikt nie komentuje - rybka tez fajna, zrobie moze nawet jutro!
No i piwo oczywiscie stawiam, zeby nadrobic straty moralne spowodowane brakiem komentarzy ;)))

[ Dodano: 29-11-2007, 13:03 ]
Hehe, dlaczego przy stawianiu piwa trzeba potwierdzic "czy naprawde chce postawic piwo uzytkownikowi" - jakas ustawa przeciwalkoholowa wymaga takiego oswiadczenia woli? :mrgreen:  Proponuje jeszcze dodanie banera na 1/3 strony ze piwo zawiera alkohol a alkohol szkodzi zdrowiu czy cos takiego :-P

jo_miekka

Cytat: "vobi"No i piwo oczywiscie stawiam, zeby nadrobic straty moralne spowodowane brakiem komentarzy  ))

Oj boszsz... Teraz Wam za to nie uwierze, że to szczere pochwały ;P
Za piwko dziekuję soooo much!

vobi

Cytat: "jo_miekka"Teraz Wam za to nie uwierze, że to szczere pochwały ;P

nie badz taka, uwierz w nas....  :roll:

mobka

Kurde, zrobię, tylko w połowie porcji będę musiała pominąc pietruszkę, bo K. nie lubi, grrr pietruszki nie, szpinaku nie, wątróbki nie, kaszanki też nie... zabic Teściową :D ale i tak lepiej niż jego siostry, które cebuli nie, czosnku nie... a, K. na szczęscie fanem czosnku jest :D Za moją zasługą :D

goga

jo_miekka,  a masz może jaikeś przepisy na jedzonko przygotowywane na parze? bo mnie się wydaje że to takie bezsmakowe jest, a niestety teraz muszę takowe jadać :cry:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

ishka82

Gdybym tylko miała sprawny piekarnik...jak ja tęsknię za piekarnikiem :cry:

[ Dodano: 29-11-2007, 19:40 ]
goga, ja uwielbiam właśnie rybkę z pary. Fileta (panga jest fajna, mam wrażenie że właśnie na parze wydobywa się jej smak) skrapiam sokiem z cytryny i nacieram przyprawami z odrobiną oliwy (sól, pieprz, czosnek granulowany, jakieś zioła, co kto lubi, może być mieszanka do ryb), czekam aż się przegryzie i gotuję na parze. Mi bardzo smakuje  :mrgreen:

goga

ishka82,  dzięki - jutro wypróbuję
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

siog

fajny przepis! tylko napisz mi jaka rybe uzywasz? czy to sa filety, cala rytba czy pokrojona w takie "dzwonki"??????

jo_miekka

Cytat: "siog"fajny przepis! tylko napisz mi jaka rybe uzywasz? czy to sa filety, cala rytba czy pokrojona w takie "dzwonki"??????

Najczęściej panga lub sandacz (filety).

Goga, a pieczonego nie możesz?
Mam trochę na parze drobiowych albo warzywnych smakołyków. Zamieszczę.

goga

jo_miekka,  fajnie - dzięki, pieczone chyba też - bolał mnie ciągle żołądek i okazało się że to kamienie żółciowe - zero smażonego, tłustego i alkohol w baaaardzo małych ilościach, a najlepiej wcale :cry:  więc jakbyś miała jakieś fajne przepisy - to z góry dzieki
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

ishka82

goga, dzięki za piwko i smacznego :) Tylko nie paruj za długo, bo Ci się ryba rozpadnie. Myślę, że każdą rybkę i mięsko można smacznie przyrządzić na parze, tylko trzeba to dość mocno przyprawić i dać chociaż z pół godzinki na przegryzienie (wtedy nie jest bezsmakowe) ;-)  Można też dorzucić jakichś fajnych przyprawek do wody z której będzie para i to też pomaga w wydobyciu smaku z parowanych potraw.
Cytat: "jo_miekka"Mam trochę na parze drobiowych albo warzywnych smakołyków. Zamieszczę.
Dawaj, dawaj :mrgreen: Ja chcę kupić takie urządzenie do gotowania na parze i chętnie poczytam co dobrego można wyczarować :lol:

[ Dodano: 29-11-2007, 20:49 ]
Cytat: "goga"zero smażonego, tłustego i alkohol w baaaardzo małych ilościach
tylę mocno, jak zwykle zakazują tego co najlepsze :-(

Anupka

Ja tylko chialam powiedziec, ze zrobilam fajna pieczona rybke i ze rzeczona rybka jest wiecej, niz tylko fajna, jest zajebiscie smaczna i jako wielbicielka rybki pod kazda niemal postacia bede ja robic czesciej.
A na potwierdzenie smacznosci przytaczam opinie R (ktory generalnie za rybkami nie przepada, ale je, bo ja je robie i nie ma wyjscia :-P). Na pytanie czy rybka dobra, odpowiedzial. Nie dobra. BARDZO DOBRA!
No to piwko!
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Anupka, dziękuje i rosnę z dumy! :D

mimbla

Dziś zrobiłam fajną pieczoną rybkę i stawiam piwo, choć to za mało za taką fajną rybkę i słabo do rybki pasuje  :lol: .

spragnienie

jo_miekka zdecydowanie wprowadzasz mnie w kompleksy kulinarne, ja mam 2 lewe rece i 0 checi do gotowania  :oops:
ale taka rybke, to bym wszamala, uwielniam pieczarki i ser ..

jo_miekka

spragnienie, kompleksy kulinarne z powodu tej ryby? O nie! To jest naprawdę łatwe!

spragnienie

nie z powodu tej ryby, ale tych WSZYSTKICH przepisów i rad kulinarnych  :mrgreen:
jeszcze się zapatrzę i zacznę je wcielać w życie  :oops:

elve

jo_miekka Rybka git! Więcej takich przepisów, a jeszcze więcej takich na parze!

jo_miekka

elvelve, na parze dodałam na rybe z różowym sosem, widziałaś?

elve

jo_miekka, widziałam, ale jeszcze nie robiłam.... wogóle ostatnio nie gotuję. Ale ponieważ jestem już po egzaminie to zabieram się do roboty

dzidzia101

Jo_miekka rybka zrobiona i zjedzona i palce oblizane  :mrgreen:  Mezowi bardzo smakowalo  :mrgreen:  Zapytalam: I jak rybka?  A on: Bardzo dobra a nawet pyszna!
A do rybki byly pieczone ziemniaczki-polowki (pomysl Mai) i.... kapusta kiszona  :mrgreen:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Właśnie robię tą rybkę, mam nadzieję, że mężowi też posmakuje - on nie przepada za pieczarkami, ale uwielbia dorsza, więc może będzie ok ;;)

ishka82

Fajna rybka rzeczywiście wyszła fajna ;;) Mężowi też smakowała, chyba częściej będzie gościć na naszym stole :D

jo_miekka