Syndrom Downa

Zaczęty przez aniak1211, 22 Lis 2007, 19:24:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniak1211

Mam mozliwosc zrobienia testu na syndrom Dawna,
ale nie mam pojecia jak to wyglada.
Z tego co wiem to na USG mozna zobaczyc ale nie jestema tego pewna.
Nie ma jakiegos zagrozenia,w rodzinie nie bylo przypadkow.
Moze ktos cos wie na ten temat?

elve

A nie chodzi o zespół Downa?  Nie jestem pewna, ale robi się pomiar tzw. "przezierności karkowej" (wilkości przestrzeni w karku dziecka) podczas badania usg. To jest badanie przesiewowe i pozwala na wyłapanie niektórych wad płodu. Poszukaj w google, a najlepiej dopytaj lekarza :-)

aniak1211

No pewnie to zespol a nie syndrom:0)
Mam tak napisane w ksiazeczce i tak sobie przetlumaczylam ;-)
Moja polozna mowila o tym,ale nie znam na tyle angielskiego zeby zrozumiec skomplikowane slowka medyczne,
wlasnie mowila o karku i pytalismy znajomej i tak nam mowila-jak i Ty piszesz,ale ja dla pewnosci pytam.

Dzieki :-D

elve

Moje pierwsze piwo  :mrgreen: dziękuje, że mogłam pomóc... byłam kiedyś na konferencji nt diagnostyki prenatalnej i coś mi tam jeszcze w głowie kołacze

aniak1211

To ja dziekuje za pomoc :mrgreen:

kamelia04.08.2007

za pomocą usg nie wykryjesz zespołu downa, trzeba pobrać materiał z wód płodowych i zobaczyć czy nie ma za dużo o jeden chromosom

[ Dodano: 23-11-2007, 09:48 ]
to jest tak tłumacząc w skrócie
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

elve

kamelia04.08.2007, oczywiście, że nie, ale przecież nie będzisz każdej kobiecie przesiewowo robić amniopunkcji?! Jak istnieje podejżenie na podstawie w/w badania to wtedy kieruje się na badania inwazyjne

sweedee

Jest tak, jak napisała elvelve i chodzi o badanie przezierności karkowej, robią to na usg. U mnie to było w 12 tc. Żadnych wód płodowych nie trzeba pobierać.
Jak sie czujesz, aniak? ;-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

aniak1211

Cytat: "sweedee"Jak sie czujesz, aniak?

A dziekuje,czuje sie dobrze.,zadnego rzyganka nie bylo  ;-)

Jest wlasnie 12 tydz. i we wtorek mam pierwsze USG  :-D

A maz to malo nie narobi w gacie ze szczescia :lol:

mayagaramond

Cytat: "aniak1211"A maz to malo nie narobi w gacie ze szczescia :lol:

moze lepiej, zeby inaczej wyrazil swoja radosc, bo przy sporzataniu usmiech mu na pewno przejdzie :mrgreen:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

aniak1211

Cytat: "mayagaramond"bo przy sporzataniu usmiech mu na pewno przejdzie  

HEHEHEHE
oby nie :mrgreen:

brawurka

i kość nosowa powinna być widoczna na USG, jak jej nie ma to robią jakieś dokladniejsze USG i badania

goga

brawurka132, sweedee,    przeczytajcie choć długie, ale WAZNE

jesteście już prawie na "wylocie" a ja wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która jest w ciąży "pod szczególnym nadzorem" i lekarka stwierdziła, że w 37 tygodniu należałoby zrobić ciężarnym wymaz z pochwy w kierunku obecności bakterii streptococcus agalactiae, które są niebezpieczne dla dziecka , bo w czasie porodu  może dojść do zakażenia, a one wywołują min. zapalenie opon mózgowych. Jeżeli te bakterie są to KONIECZNIE należy przed porodem podać antybiotyk matce, a czasami i dziecku. Ta bakteria czasem nie daje żadnych objawów, a i lekarze nie zawsze  kierują na badania w tym kierunku, szczególnie w małych placówkach. Może więc warto zapytać gina  o takie badanie? Wiem ,że robione prywatnie kosztuje ok. 40 złotych i na wynik czeka się około tygodnia. Może jestem trochę przewrażliwiona, ale uważam,że w ciąży lepiej dmuchać na zimne...
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

brawurka

dzięki goga!tylko, że ja mam prawie 39 tc, do gina juz nie jade (spotkamy sie na porodówce) na czekanie na wynki nie ma juz czasu, wiec i na ewentualne leczenie tz nie!pozostaje mi nadzieja, że wszystko okej!

goga

no właśnie tak liczyłam w którym jesteś tygodniu, ale jakoś dasz nam znać że Maja już ogląda świat , a nie wnętrze Twojego brzuszka??
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

aniak1211

BRAWURKA

Penie doczekac sie nie mozesz :-D

Ja dopiero na  starcie a juz bym chciala ;-)

kamu2

Cytat: "aniak1211"BRAWURKA

Penie doczekac sie nie mozesz :-D

Ja dopiero na  starcie a juz bym chciala ;-)

Ja też już się nie moge doczekać chociaż dopiero jestem na starcie 6 tydzień(nasza fasolka ma 6 mm).Na szczęście czuję się normalnie,żadnych zachcianek,żadnych mdłości.Mam nadzieje że tak zostanie.
Teraz mam porobić badania i za dwa tygodnie do lekarza.
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

aniak1211

U mnie 13 tydz.sie zaczal i dopiero we wtorek mam USG i badanie krwi,
ale co kraj to obyczaj.

KAMU
jak ja nie mialam zadnych zachcianek do tej pory to i tobie zycze  :-D

[ Dodano: 25-11-2007, 10:44 ]
Na stronie GAZETA-dziecko jast kalendarz twojej ciazy,wpisujesz date terminu i masz opis co w danym tyg. sie dzieje w brzuszku :-D

24 listopada Twoje dziecko zaczyna już ssać paluszki. Mierzy nawet do 8 cm, waży 13-20 g.
hihihi musze to mezowi pokazac ;-)

kamu2

Aniak1211 bardzo fajne forum już takie typowo specjalistyczne ciążowe jest na www.babyboom.pl  tam też jest kalendarz,porady.Naprawde polecam.
Jest bardzo duzo dziewczyn z UK i faktycznie tam pierwsze usg jest chyba pod koniec pierwszego trymestru.Mają inne podejście do ciąży niż u nas.Chodzi chyba o to że jej sztucznie nie chcą podtrzymywać.
Ja już miałam swoje pierwze USG w piątek.Narazie malutko było widać.
Ja się czuje rewelacyjnie mam strasznie dużo energii :-D W sumie jeszcze nikomu nie mówiliśmy tylko tu na forum się wygadałam.Rodzicom chcemy powiedzieć na Wigilii nikomu nie mówimy bo nie chciałabym aby moja mama np dowiedziała się od obcych.Takie wieści szybko się rozchodzą.
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

aniak1211

To jest tak ze do 20 tygodnia mozna usunac ciaze wiec nie traktuja poczatku powaznie :-/

sweedee

goga, dzięki, nie wiedziałam, stawiam browar  ;-)

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

zuzia

sweedee,
ty to chyba zdążysz z tym badaniem? bo twoja Majka nie wybiera sie raczej przedwcześnie na świat?

sweedee

Cytat: "zuzia"sweedee,
ty to chyba zdążysz z tym badaniem? bo twoja Majka nie wybiera sie raczej przedwcześnie na świat?
tak, zaczął nam sie teraz 37 tc i jutro dzwonie do gina. A co planów mojej kobity, to zobaczymy, kiedy sie wyprowadza  ;-) na razie, nic nie wskazuje na to, żeby sie miała wcześniej pakować.

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

gioseppe

kamu2, gratuluję :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

sweedee

kamu2, witaj w klubie!  ;-)

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com