Dekoracje stołów

Zaczęty przez inkageo, 10 Sie 2007, 22:52:44

inkageo

Decydujecie się na jakieś wyjątkowe dekoracje stołów, zlecacie to kwiaciarniom, czy pozostajecie przy standardowym wystroju? Nie chcę już mnożyć dodatkowych kosztów, planowany budżet już i tak został dawno przekroczony, ale tak smutno to wygląda, biel i granat nie są zbyt ciekawe.. Te pomarańczowo-zielone bukieciki, które są na zdjęciu mi się nie podobają, ale nie bardzo wiem w jakim kolorze kwiaty tu pasują... Może zielono-różowe? Takie małe gerberki, albo goździki? Nie znam się na kwiatach, mają być tanie;) Storczyki nie wchodzę w grę bo stołów 11..
Koniecznie muszą być świeczniki, ale kurcze skąd ja je wezmę.. Kwiaciarnie wypożyczają takie akcesoria?
Imagine there is no hate

mayagaramond

Rzeczywiscie czegos brakuje. Gerbery to dobry pomysl (tez bede miala;)), my dekorujemy malo, bo nie ma takiej potrzeby.
Ja lubie niska dekoracje na stolach, zeby nie zaslaniala gosci. W Niemczech mozna wypozyczyc np. wazony z kwiacierni, tez tak zrobimy. Dowiedz sie. Niestety nie mam zadnych zdjec, w celach inspiracyjnych.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

A rozsypane platki roz? Moim zdaniem wyglada to super na bialym obrusie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

W sumie dojdą dzbanki z kolorowymi sokami to nie będzie już tak trupio, ale jakieś skromne kwiatki i świeczki by się przydały..
Imagine there is no hate

inkageo

Cytat: "mayagaramond"A rozsypane platki roz? Moim zdaniem wyglada to super na bialym obrusie.
Fajny pomysł! Wiesz ja sobie nie mogę wyobrazić jak na tych małych stołach mają się zmieścić półmiski, dzbanki, butelki... Żeby dekoracja nie przeszkadzała w stawianiu potraw... Posiłki nie będą serwowane indywidualnie tylko na półmiskach. Tylko obiad w niedzielę będzie serwowany.
Imagine there is no hate

riannka

Dziś widziałam ciekawe świeczniki w almi decor
szklane "doniczki" na nóżce dwie wysokości
zmieściłby bukiecik i świeczkę
podobne miałam na swoim przyjęciu - bukiecik zrobiłam z 1 kwiatu lili margerytek, goździków i zieleniny wypełniłam flizeliną  - żeby ukryć oasis
w środek włożyłam świeczkę - wyglądało ciekawie

inkageo

Riannko masz jakąś fotkę tej kompozycji? Nie bardzo chcę kupować 11 wazonów czy świeczników, ale z pomocą hotelu i kwiaciarni muszę coś szybko wykombinować ;-)
Imagine there is no hate

siog

Hi:)
Inka sprawdz w IKEA sa taki szklane kamyki w roznych kolorach, byly tez zilone sa gladki i matowe w duzych opakowaniach. wygladaja super.

ja nakupilam fioletowe tez przywiozlam z Pl duzo swiec (zlote i sliwkowe). na stolach mam bardzo wysokie wazony z kwiatami, rozsypane te kamyki oraz swiece.

w twoim wystroju zmienilabym kwiaty i napewno dodalabym swiece.

chodzi mi po glowie: duze miedziane okragle tace i na nich duze grube zielone swiece. w wazonach duzo brazowych galazek i jeden zielony storczyk?

ja kupuje duuuuuuuuuuzo galazek i dookola dodaje kwiaty:)

siog

p.s. juz wiem co tutaj nie tak :evil:

rozmiar tych wazonow ani wysokosc w zaden sposob nie sa odpowiednie do wielosci/szerokosci tych stolow.  tutaj musz byc albo bardzo wysokie szersze wazony albo niskie ale rozlozyste ompozycie kwiatowe! na 100% jestem tego pewna!

vobi

Ja bym niskich i rozlozystych jednak nie dawala, bo po pierwsze sie wizualnie "zgubia" wsrod dzbankow z napojami itd., a po drugie - nie masz za duzo miejsca na tych stolach. Jednak stawialabym na wysoki wazon. A z jakich kwiatow masz bukiet? Dekoracje na samochodzie? Mysle ze dobrze jesli wszystkie dekoracje kwiatowe jakos sa ze soba zwiazane...

nionczka

U nas bylo cos takiego, ale stoly byly gigantyczne wiec bylo duzo miejsca. Przede wszytskim musi byc wygodnie gosciom.  U nas obsluga przynosila kazdemu jego talerz wiec nie potrzebowalismy miejsca po drodku stolu, ale na niektorych weselach ludzie trzymaja np. owoce na stole i wtedy z kwiatami mzoe sie robic ciasno. Ale niski bukiet i tak chyba jest stabilniejszy od wysokiego.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

Albo cos takiego: swieczka w wysokim swieczniku (do okraglych stolow, w dodatku "ubranych" na bialo, jakos najbardziej pasuja mi szklane swieczniki), a kwiaty albo w formie platkow roz wokol podstawy swiecznika albo w formie jakiejs niewielkiej dekoracji na nozce swiecznika.

salsa

Inka, ja sobie mysle tak: wyrzuciłabym te białe pokrowce
nie wiem jakie sa krzesła, ale w tym wnwetrzu tyle bialego wyglada jak w szpitalu
nie cuduj z płatkami róz-wiele osob ( w tym np ja i moj maz) nie lubi gdy o stole "wędrują" kawałki czegos, wciskaja sie pod talerz itp
byłam kiedys na takim weselu-wiekszosc osob dyskretnie zgarniała to na podłoge albo na jedna kupke na srodek stołu
poza tym jesli miałabys ozywic to musiałyby to płatki kolorowe
to sie rowna zabarwione makniety koszul i sukni kobiet, jesli ktorac na tym przypadkiem usiadzie, albo rozgniecie łokciem
moja znajoma miała przed kościołem sypanie kwiatkami (ja mowie na to-boże ciało) i kilka płatków zawieruszyło sie u dołu sukni
zrobiły sie kolorowe plamy i dziewczyna odbyła całe wesele w poplamionej sukience

ja Ci proopnuje jakies bukiety z kwiatów, np rózowe lub herbaciane róze
albo np Chabry, tylko to juz trzeba by nazbierac
jeslu na stole co stoi-bukiety czy świeczniki to sprawdz przed zaakceptowaniem czy nie zasłania gosciom o przeciwnych krancach stołow widoków
ja miałam bukiety z róz w niskich wazonikach i świeczki długie cienkie, w wysokich swiecznikach, i sprawdzałysmy jeszcze na dwa dni przed z Mama czy na pewno bedziemy sie widzec siadajac na przeciwko, taka pozorni głupia rzecz moze wpłynac na to czy sie stolik zintegruje czy nie

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

sandstorm

Coś z moich zbiorów. Mam jeszcze mnóstwo innych, które można zrobić niedrogo ale gdzieś mi się zapodziała płyta :( jak znajdę to wkleję.

inkageo

Dzięki dziewczyny :) Śliczne te propozycje, ale ja kurcze nie mogę sobie wyobrazić miejsca na potrawy przy bardziej rozłożystych kompozycjach. Tak jak pisałam pierwszego dnia wszystko jest podawane na półmiskach, dopiero w niedzielę, serwowane na talerzach, więc trzeba zostawić sporo miejsca.. Wysoki świecznik i bukiet zajmą mało miejsca, ale mogą komuś coś zasłonić, niski zginie między kotletem a ziemniakami ;-) I tak źle i tak niedobrze ;-) Zobaczę w Ikei te szklane kamyki. Mój bukiet będzie z zielonych storczyków, a to za drogie kwiaty, więc szukam alternatywy.. Pokrowce mi się podobają i na pewno zostaną. Krzesła są granatowo czarne, konferencyjne.
Imagine there is no hate

sandstorm

Więc może zrób tak jak ja, będę miała w kieliszku kwiat z kamyczkami. Chyba po dwa na stół. Jeszcze nie wiem do końca z jakich kwiatów, ciągle się zastanawiam :)

riannka

mam takie zdjęcie  - jakość kiepska ale coś tam widać
kurka  za duże a ja zmniejszać jeszcze nie potrafie
wyśle emailem

widziałam ciekawą kompozycję w kieliszku do szampana  (takim płaskim na nóżce )
anturium jeden kwiat i liść anturium do tego dodałabym świeczkę, jakieś wiszące elementy np drucik z perełkami, albo zawiniętą fantazyjnie trawę,
niedrogie mało miejsca zajmuje i elegancko wygląda

inkageo

Dobra dzięki :)

To te kamienie?
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40093766
Nie mogę innych znaleźć..
Imagine there is no hate

riannka

wysłałam na gazetowego
muszę przećwiczyć zmniejszanie zdjęć

dr_chaos

Ja oprócz kolorowych bukiecików i świec, postawiłabym jeszcze na kolorowe serwetki. Salsa ma rację - płatki na stole to dobre na romantyczną kolację we dwoje, a na takiej imprezie będą po prostu niepraktyczne. Wpadłam jeszcze na taki pomysł - pokrowce na krzesła są fajne, ale można by je ożywić kawałkiem kolorowego materiału - ja bym kupiła jakiś najtańszy materiał (np. taki na podszewkę) i po prostu przewiązała tym te krzesła (oparcie konkretnie) - powstałaby taka szarfa - można ją ładnie związać. Trochę pracy z tym, ale może znajdzie się ktoś do pomocy, albo sprzedaj ten patent lokalowi i może zechcą to wykonać na własny koszt. Jak znajdę fotkę takiego krzesła to wkleję, bo na bank już gdzieś takie coś widziałam.

sandstorm

może coś takiego. Tylko to by raczej drogo wyszło, taki bukiecik na każdym krześle :(

riannka

A być może wystarczyłby jeden kwiatek i zielony podkład na krzesło
Byłam na weselu, na którym na pokrowcach z tyłu krzesła szpileczką przypięta była gałązka asparagusu, nie na każdym a co drugim
ciekawie wyglądało

sandstorm

Dobry pomysł. Bo faktycznie, pokrowce bez żadnego ozdobienia wyglądają smutno.

inkageo

Wiecie co... Ja podejrzewam, że po 15 minutach krzesła będą niestety przyozdobione marynarkami...
Imagine there is no hate

sandstorm

Haha. Może tak być. U mnie na sali przy każdym stole są ładne drewniane wieszaki z półeczką np. na torebki i mam nadzieję, że goście sobie tam zawieszą :) Chociaż od chcieć do mieć daleka droga :)