tarta "3 sery" ze szpinakiem

Zaczęty przez didi_loczek, 30 Sty 2014, 14:33:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

didi_loczek

Moje 3 sery dzisiaj to: ricotta, gouda i maasdamer. Można kombinować do woli według gustu ;).

Ciasto kruche:
1 i 1/4 szklanki mąki, pół kostki masła, szczypta soli, łyżka cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, łyżka śmietany.
Mąkę, cukier, sól i proszek wymieszać i posiekać nożem z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę do tarty ciastem (ja nie smaruję niczym bo ciasto samo w sobie jest tłustawe).

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić wyciśnięty ząbek czosnku, za chwilę wrzucić szpinak (jeśli mrożony, to lepiej wcześniej rozmrozić na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru płynów). Smażyć chwilkę, do odparowania wody. Trochę przestudzić, wymieszać z ricottą i wyłożyć na ciasto.
Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych i posypać serem (tutaj co kto lubi,  dzisiaj dałam goudę i maasdamera, czasem daję fetę, mozarellę, można spróbować jakiś pleśniowy jak się lubi).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut :).

wrobelek0403

didi_loczek  :thankyou: wypróbuje w najblizszym czasie :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

na pewno niebawem wypróbuję :D zastanawia mnie tylko cukier w wytrawnym cieście ;)

didi_loczek

ishka82 cukier możesz pominąć, ja lubię połączenie leciutko słodkiego ciasta z wytrawnym/ostrym/itd. nadzieniem :).

zuzia

didi_loczek
nie podpiekasz wcześniej ciasta?

zuzia

ja sie spotkałam, że w wielu przepisach jest podpiekanie ciasta wcześniej. i w słodkich i w wytrawnych tartach.

didi_loczek

zuzia nie, nie podpiekam. Nigdy. :) Ani słodkich, ani tart wytrawnych. 20 min. w 200 stopniach spokojnie wystarczy, żeby ciasto i nadzienie było upieczone :).

konwalia

Ja zawsze podpiekam, mam do tego celu słoik wielorazowej fasoli :D