Kuchnie z Ikeii kto posiada ?? I jak się sprawują ??

Zaczęty przez misiaczek187, 16 Lis 2007, 19:40:21

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misiaczek187

Bo chodzi mi po głowie ta jest na 6 zdjęciu :D

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/rooms/kitchen/

ale z Ikei mam szafkę pod telewizor,której urwały się drzwi :D

mayagaramond

Ja nie posiadam, ale sie wypowiem :-D Zalezy jakie masz oczekiwania co do kuchni. Jesli i tak za np, 10 lat bedziesz wymieniac, to IKEA nie jest zla. Ale jesli szukasz czegos na wiecej lat to bym sie rozejrzala za inna kuchnia.

Dowiedz sie w innych sklepach, ile kosztowalabym Twoja kuchnia, niech Ci zrobia konkretna oferte i wtedy bedziesz mogla porownac ceny i, co najwazniejsze, potargowac sie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Wydaje mi się, że kuchnie z Ikei mają bardzo długą gwarancję, chyba z 10 lat, większość firm daje rok góra dwa, więc to zawsze jakieś zabezpieczenie. Warto dokładnie oglądać ekspozycje w sklepach pod kątem uszkodzeń, przetarć.. Wnętrzności kuchenne Ikea ma bezkonkurencyjne, a do nie ich szafek nie pasują..
Imagine there is no hate

misiaczek187

Troszkę te wnętrzności mnie zachęcają a codo kuchni to za jakieś 6-7 lat napewno będę ją wymieniać na inna. Ładne ma Rust ale ceny są porażające :D BRW odpada. Może jeszcze Gawin ale nie są po zabudowę więc też odpadają.

wrobelek0403

ja polecam raczej poszukac dobrego stolarza, który robi meble na wymiar. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale jesli w starszym bloku np. z płyty, to odradzam gotowe meble. W takich mieszkaniach nie ma katow prostych i sama ich nie ustawisz, musi ktos podocinac, odpowiednio ustawic szafki.
Stolarz zawsze moze Ci zrobic meble "na wzór", my tak mamy z szafkami pod TV, sa na wzor BRW, za ro dobrze dopasowane do naszych nieszczesnych scian. Kuchnia tez byla na wymiar, ale wg ich wzornika.
Zreszta moze sie okazac, ze u stolarza bedzie nawet taniej.

Natomiast co do mebli z IKEA, to slyszałam rozne opinie i widzialam rozne efekty, np. kolezance kanapa rozpadla sie (doslownie) po 4 latach.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

misiaczek187

Meble potrzebuje do swojego domu,a co do stolarzy to zlecejąc im coś nigdy nie wiesz jaki będzie efekt końcowy.

Monika

moim rodzicom stolarz robił w pokoju półki na książki - zabudowywał dwie ściany. Tyle że on chyba nigdy książki na oczy nie widział... raz, że półki są tak głębokie że można by w dwóch rzędach książki ustawiać, albo i w 3 w przypadku małych egzemplarzy ;) A po drugie są tak niewymiarowe na wysokość... Albo tak małe, że tylko jakieś wydania kieszonkowe/ BN tam wchodzą, albo tak duże że można by dwie encyklopedie jedna na drugiej postawić... Także jak stolarz to tylko sprawdzony...

misiaczek187

No właśnie niby znam kilku stolarzy ale jak patrze co kupują u mnie w firmie żeby skręcać te szafki,półki i kuchnie to aż mnie skręca...

nionczka

Cytat: "Monika"moim rodzicom stolarz robił w pokoju półki na książki - zabudowywał dwie ściany. Tyle że on chyba nigdy książki na oczy nie widział... raz, że półki są tak głębokie że można by w dwóch rzędach książki ustawiać, albo i w 3 w przypadku małych egzemplarzy  A po drugie są tak niewymiarowe na wysokość... Albo tak małe, że tylko jakieś wydania kieszonkowe/ BN tam wchodzą, albo tak duże że można by dwie encyklopedie jedna na drugiej postawić... Także jak stolarz to tylko sprawdzony...

No ale stolarz to chyba robi wedlug jakiegos projektu, czyjegos pomyslu. Sam nie improwizuje. Mi stolarz zrobil kilka roznych mebli na ksiazki (pod kaloryferem, etc) i zawsze musialam zaniesc rysunki, z wymiarami, rzutami, etc. Poza tym zawsze ze mna je omawial, zeby nie bylo niedomówien.

zuzia

Cytat: "nionczka"No ale stolarz to chyba robi wedlug jakiegos projektu, czyjegos pomyslu. Sam nie improwizuje. Mi stolarz zrobil kilka roznych mebli na ksiazki (pod kaloryferem, etc) i zawsze musialam zaniesc rysunki, z wymiarami, rzutami, etc. Poza tym zawsze ze mna je omawial, zeby nie bylo niedomówien.
no wlaśnie.
Jeżeli umawiasz się ze stolarzem tak tylko ogólnie to on zrobi tak jak sam uważa.
Ja kuchnie mialam robioną na wymiar przez stolarzy/firmę, która się tym zajmuje. Dostalam wcześniej projekt, nawet w kolorach, porozmawialiśmy o wymiarach etc.
A pólki na ksiązki to mi mąż robi. Kupiliśmy odpowiednie materialy (na wymiar) i sam to zrobil, chociaż jak mu przypomnę jak to bylo gdy mial do wywiercenia 27 dziurek w betonie to jeszcze dziś krzywo na mnie patrzy :)

magda_ok

Moim zdaniem duzo zalezy od tego na co sie zdecydujesz. Jezeli wezmiesz najtanszy produkt z Ikei - rozpadnie sie po roku. Ale te z wyzszej polki maja juz "jakosc"

inkageo

Ze stolarzem to też tak jest, że dzisiaj ma firmę, a jutro może nie mieć ;) I co teraz.. Ja ostatnio uszkodziłam jedną szufladę i będziemy musieli żyć z tym defektem, bo nie wydaje mi się, żeby mu się chciało jechać do nas 50 km, mierzyć zniszczony front i robić go na zpecjalne zamówienie.. Gdyby to były meble z Ikei to normalnie kupilibyśmy ten kawałek płyty mdf i przymocowali na nowo.. Ja zapomniałam, że mam otwartą szufladę i przywaliłam o nią zmywarką.. Odpadł lakier..
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

magda_ok, oj nie wiem, czy sie zgodze - bo kupowalismy w ikei takie taniutkie, zeby byly jako przejsciowe meble i zeby zal nie bylo wyrzucic/sprzedac - a te pierniki sie trzymaja :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

misiaczek187

Rozejrze się może również za stolarzem,ale wiem,że o dobrego trudno. Niby znam kilku ale każdy tylko dużo obiecuje albo nie robią kuchni z płyty a tylko z drewna. Co do Ikei to pojadę obejrzę tą kuchnię na ekspozycji i będę się zastanawiać wtedy czy ją kupić czy nie ale wcześniej skonsultuje sie z jakimś stolarzem co do ceny. Mnie fascynują te ikeowe wnętrzności:D

wrobelek0403

Cytat: "misiaczek187"Meble potrzebuje do swojego domu,a co do stolarzy to zlecejąc im coś nigdy nie wiesz jaki będzie efekt końcowy.

zalezy od firmy, ja wybierałam elementy na podstawie katalogu zdjec frontów, kolorow, wzorow itd (jesli chodzi o kuchnie), a reszte mebli robil mi na podstawie moich rysunkow. Wiec doskonale wiedzialam jaki bedzie efekt koncowy.

Rodzice tez maja taka kuchnie, tyle ze z drewnianymi frontami (ja mam MDF), i trzyma sie juz 10 lat. Projektowali ja razem ze stolarzem, uzgadniajac wszelkie detale.

Ten sposob jest wiec zdecydowanie dla osob, ktore maja wiecej czasu :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

misiaczek187

Cytat: "wrobelek0403"
Cytat: "misiaczek187"Meble potrzebuje do swojego domu,a co do stolarzy to zlecejąc im coś nigdy nie wiesz jaki będzie efekt końcowy.

zalezy od firmy, ja wybierałam elementy na podstawie katalogu zdjec frontów, kolorow, wzorow itd (jesli chodzi o kuchnie), a reszte mebli robil mi na podstawie moich rysunkow. Wiec doskonale wiedzialam jaki bedzie efekt koncowy.

Rodzice tez maja taka kuchnie, tyle ze z drewnianymi frontami (ja mam MDF), i trzyma sie juz 10 lat. Projektowali ja razem ze stolarzem, uzgadniajac wszelkie detale.

Ten sposob jest wiec zdecydowanie dla osob, ktore maja wiecej czasu :)

Czas tu nie ma nic do rzeczy,bo akurat na brak to chyba nie mogę narzekać. Trzeba znać dobrego stolarza,który wykonuje kuchnie z MDF :)

martaba

Ja ma Ikee juz 8 lat (choc uzytkuje ja dopiero od 2) - zdjęcia znajdziesz w watki Wasze Kuchnie.

I z czystym sumieniem mogę polecić - kuchnie mają dobrej jakości

foszek

Tutaj daja ponoc 25 lat gwarancji na kuchnie :-)

misiaczek187

Cytat: "martaba"Ja ma Ikee juz 8 lat (choc uzytkuje ja dopiero od 2) - zdjęcia znajdziesz w watki Wasze Kuchnie.

I z czystym sumieniem mogę polecić - kuchnie mają dobrej jakości

Dzięki! w przyszłą niedziele jadę do Poznania więc zaciągne tam męża niech ją obejrzy i po sprawie :D