Ciasto marchewkowe

Zaczęty przez dagi, 16 Lis 2007, 12:47:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dagi

Podaję przepis na moje ulubione ciasto marchewkowe
(szukałam i nie znalazłam przepisu więc mam nadzieję, że jeszcze nikt nie podawał)

Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. oleju
- 4 jaja
- 2 szkl. drobno utartej marchewki
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru (tak jest w przepisie ale dla mnie to za słodko i daję 1 i 1/2 szkl. cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli

Można też dodać:
- orzechy
- rodzynki

Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, (ewentualnie orzechy i rodzynki). Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

Można też zrobić polewę ale ja preferuję z bitą śmietaną.
Najlepsze jest jak trochę postoi, chociaż wiem z doświadczenia, że najczęściej znika w mgnieniu oka jeszcze ciepłe  ;-)
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

zuzia

super, może nawet dziś zrobię.
moja koleżanka ma świetny przepis na ciasto marchewkowe: "wchodzisz  do Empik ściana wschodnia, zamawiasz, płacisz, zabierasz ciasto, wychodzisz"  :mrgreen:

zwierzatko_mojej_mamy

dagi81,  ja mam troszke inne - z kakao i z ubijana piana z bialek - przepis pochodzi oczywiscie z "czarnej oliwki"  (ja zawsze dorzucam jeszcz inne piernikowe przyprawy ;) ):

2 szklanki marchwi startej na papkę (bez odciskania soku),
5 żółtek i 5 białek,
1,5 szklanki cukru-pudru,
2 szklanki mąki tortowej,
szklanka oleju,
po czubatej łyżeczce: proszek do pieczenia i soda,
po dwie łyżeczki: kakao i cynamon.

Potrzebujemy tortownicę lub blaszkę, tłuszcz i bułkę tartą.

Jak przyrządzić?
Najpierw przygotować tortownicę: natrzeć ją tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przygotowujemy piekarnik (jesli długo się rozgrzewa to można go włączyć już teraz).
Ubić pianę z białek. W innym, większym naczyniu utrzeć mikserem żółtka z cukrem-pudrem (może być zwykły zamiast pudru ale wtedy trzeba dłużej ucierać). Dodać pianę z białek i wymieszać. Następnie dodajemy na przemian po trochu 2 szklanki mąki i szklankę oleju. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i czubatą łyżeczkę sody, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki kakao. Na końcu startą na papkę marchewkę. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na średnią temperaturę i pieczemy około 45-50 minut (a jeśli macie piekarnik elektryczny to nawet 1 godzinę).
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mika

Cytat: "zuzia""wchodzisz do Empik ściana wschodnia, zamawiasz, płacisz, zabierasz ciasto, wychodzisz"  

przepis dla mnie :mrgreen:

malutenka

Fajny przepis, jutro pójdziemy na tygodniowe zakupy i pewnie się skuszę na marchewkowe ciasto :) jeszcze czegoś takiego nie jadłam :mrgreen:

dagi

Polecam, jest pyszne  :)
A do tarcia marchewki najlepiej wykorzystać mężczyznę  ;-)
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

malutenka

Cytat: "dagi81"A do tarcia marchewki najlepiej wykorzystać mężczyznę
A oczywiście  :mrgreen: mój mąz zawsze przy wspólnym gotowaniu łapie za tarkę, siada przed telewizorem i uciera :mrgreen: Ja za to strasznie nie lubię ;)

tachogti

Ale fajne ciasto -po robocie polece po marchewe chyba :D

malutenka5, u mnie tez zawsze tra i ucieraja tata i narzeczony i jeszcze lukruja pierniczki na swieta, jednoczesnie ze soba konwersujac  :-P
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

aniak1211

Uwielbiam ciasto marchewkowe,choc sama jeszcze nie robilam.

W bardzo niedlugim czasie napewno zrobie :-D

aja

fasolka czy Twój przepis jest podobny do tego??? nie ma już ani kawałka a mamie zebrało się na wspomnienia jak je zobaczyła (a mi się zawsze wydawało że marchewkowe ciasto to smaczne być nie może.... niezły zoonk) :D

ze_nitka

W związku z tym że zamierzam zrobić to ciasto i chyba przypadkiem natknęłam się na chyba fajny przepis na blogu to wkleję link http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Ciasto-marchewkowe.html

fasolka1980

aja mój jest bardziej podobny do przepisu ze_nitki z bloga mojewypieki:)

tusia

Miałam nadzieję, że znajdę na Strefie przepis na ciasto marchewkowe jupi
Dzięki Wam dziewczyny :highfive: Polewam :beer:
Ciacho jest przepyszne! Miałam przyjemność niedawno je schrupać ;)
Nigdy go nie robiłam, a w ten weekend jestem umówiona z moją mamą na tenże wypiek i będziemy pichcić ;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

tusia,marchewka obrana

tusia

Cytat: giga w 19 Lis 2009, 09:59:08
tusia,marchewka obrana

To teraz trzeba namówić naszych chłopaczków do tarcia jej na tarce ;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

bozena.dp

giga

Na któryś muszę dzisiaj się zdecydować  ;)

mobka

Ja zrobie jutro ten z blogu. W Bozenki przepisie jest za duzo marchewki ;) Nie bedzie mi sie chcialo obierac ;)