Na wesolo :-)

Zaczęty przez foszek, 31 Paź 2007, 02:42:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malutenka

Szelma, kot mocarny, kradnę i podaję dalej :D

Helena

a ja zawsze mam problem co napisać jak odpsuję na zapytania od klientów???witam mi sie nie widzi, dzien dobry jakos nie pasuje, szanowna pani - za poważnie. Macie pomysł jak odpisywac?

malutenka

Przyznaję, używam witam, nie potrafię się zmusić do napisania Szanowna Pani/Panie. dopiero jak przeczytałam ten artykuł, dowiedziałam się, że niepoprawnie.

zwierzatko_mojej_mamy

ja uzywam dzien dobry ;) chyba, ze pisze wieczorem to mam problem lol bo juz dobry wieczor glupio, jak odczyta rano lol

Dodany tekst: 25 Kwi 2012, 19:48:42

co dziwne, nie mam problemu z dzien dobry odczytywanym wiczorem lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Nie lubie "witam", brzmi wg mnie arogancko. 

Piszac po polsku napisalabym "Dzien dobry", jesli byloby to b. oficjalne pismo, to "Szanowny Panie".

W niemieckim podoba mi sie to, ze do adresata moge sie zwrocic po nazwisku: Sehr geehrte Frau Schwarz.

Dodany tekst: 25 Kwi 2012, 22:24:05

http://pozytywna.pl/obrazek/726/
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 25 Kwi 2012, 23:16:49moge sie zwrocic po nazwisku:

gorzej, ze na allegro ludzie zwykle nie podają nazwisk :D

ja mam własnie jak pisze np. do uzytkownika meble-design :knuje:

mnie sie witam raczej kojarzy neutralnie, dzien dobry pasuje raczej do ustnego powitania, a Szanowni Panstwo zbyt oficjalnie. no tez mam problem :D

Dodany tekst: 25 Kwi 2012, 22:00:52

Cytat: mayagaramond w 25 Kwi 2012, 23:16:49http://pozytywna.pl/obrazek/726/

aaaa, swietne lol lol ale ja bym wolała, zeby mi nie rosły :knuje: cholera, nie mam zadnej porzadnej wymówki :D

Dodany tekst: 25 Kwi 2012, 23:07:35

http://pozytywna.pl/obrazek/703/ :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Mnie najbardziej wkurza chyba, jak mi ktoś pisze "Witam pani D." (w sensie że imię). Dżiz, nóż mi się wtedy w kieszeni otwiera ;). "Witam" jakoś strasznie mnie nie razi w sytuacjach takich, o jakich pisze wróbel - znamy nick na allegro, a musimy się o coś zapytać. Jednak chyba częściej używam wtedy "dzień dobry". A jak wiem, do kogo piszę (w sensie płci przynajmniej), to piszę Szanowna Pani czy coś w tym stylu. Do profesora nadal pisałabym Szanowny Panie Profesorze.

Aaa, i ja jestem z opcji konserwatywnej - stawiającej wykrzyknik po wszystkich tych witamach, dzień dobrych i szanownych panach ;).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mayagaramond

W poradni jest artykul na ten temat:

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9799

Dodany tekst: 26 Kwi 2012, 08:42:51

Cytat: wrobelek0403 w 25 Kwi 2012, 23:57:09ja mam własnie jak pisze np. do uzytkownika meble-design

Drogi uzytkowniku meble-design lol lol

Przypomnial mi sie list do prokuratury: "Kochana Prokuraturo Generalna"

lol lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

No jest, jest, ale ta odpowiedź jest tak samo "konserwowa" jak Rusinek ;). No sorry - e-mail zaczynający się od "Moja Kochana Aneczko"? lol I sama odpowiadająca mówi, że e-mail jako gatunek korespondencji nadal ewoluuje, więc nie dziwota, że ludzie mają problemy - nie ma sztywnych zasad, a większość osób, które się wypowiadają w tej kwestii, to ludzie o konserwatywnym podejściu do języka i ci, którzy raczej nie siedzieli na usenecie, ircu i innych takich. Dla mnie osobiście "witam" w mailu nie ma takiego wydźwięku, że ktoś mnie wita u siebie i jesy wyżej ode mnie w tej sytuacji. Nie stosuję powszechnie "witam", bo wiem, że nie jest do końca usankcjonowane - ale mnie osobiście nie razi. Jeśli widzę "witam" w mailu, to razi mnie raczej to, że adresat nie wie o tym, że NIE POWINNO się zaczynać tak maila ;).

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ziuta

Mały chłopczyk wraz z tatusiem znaleźli w lesie małego jeżyka. Leżał pod kępką trawy i drżał z zimna. Chłopczykowi zrobiło się żal jeżyka i poprosił tatusia, żeby zabrali jeżyka do domu. Tata się zgodził, i tak jeżyk zamieszkał u nich. Chłopczyk bardzo dbał o jeżyka, poił go mleczkiem i dawał mu najlepsze owoce. Jeżyk zajadał ze smakiem i nieraz - ku zdziwieniu chłopca - pomrukiwał z zadowoleniem. Na zimę jeżyk - jak przystało na wszystkie porządne jeżyki - zapadł w zimowy sen. A na wiosnę jeżykowi urosły skrzydła, na czole wyrósł róg i odleciał przez niedomknięte okno. Wtedy stało się jasne, że chłopczyk z tatusiem nie przynieśli z lasu jeżyka, tylko jakieś chuj wie co.

suegro

ziuta uwielbiam takie głupie dowcipy!  :rotfl: :rotfl:

mam podobny::D

Przychodzi smok na leśną polanę ze zwierzętami i pyta:
- Nazwisko?
- Niedźwiedź.
- Smok: Wpisuję cię na moją listę. Jutro stawisz się tu na polanie i cie zjem.
- Nazwisko?
- Wilk.
- Smok: Wpisuję cię na listę. Jutro stawisz się tu na polanie i cie zjem.
- Nazwisko?
- Zając.
- Smok: Wpisuję cię na listę. Jutro stawisz się tu na polanie i cię zjem.
- Zając: A można nie przychodzić?
- Smok: Można, wykreślam.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

ziuta

suegro, nooo :D :D :D

Dodany tekst: 26 Kwi 2012, 15:30:10

dobra, to jeszcze jeden z tego gatunku i obiecuję, że więcej nie będę :D

Trzech kolesi złapalo złotą rybkę. Rybka, jak ma w zwyczaju mówi:
- Uwolnicie mnie, a spelnie każdemu z was po trzy życzenia. Kolesie pogłówkowali, po chwili mówią - Okiej.
Pierwszy zapodaje:
- Ja to bym chciał mieć piękny dom w Bieszczadach, do tego konto z 10 milionami dolarów i piękna zone.
- Done.
Drugi mowi:
- A ja chce mieę udziały w wielkim, miedzynarodowym koncernie, ekskluzywna restaurację w centrum stolicy i 2 mulatki.
Rybka odpowiada:
- No to masz.
Trzeci facet zastanawia się przez chwilę i zaczyna wymieniac:
- A ja to bym chciał, zeby lewa reka mi ciagle wirowala nad głowa, prawa ręka żeby sie gibała wzdłuż ciała a głowa żeby ciagle waliła w przód i w tył.
Rybka na to: Stary, moge to zrobić, ale jestes pewien? Wiesz, masz trzy życzenia i możesz prosić o wszystko.
Trzeci facet odpowiada:
- Taaak, jestem pewien: lewa reka ciągle wiruje nad głową, prawa się giba wzdłuż ciała, a głowa napierdala ciągle w przód i w tył.
Rybka klasneła płetwami i stało się.
Po roku spotykają sie Ci sami trzej faceci, by poopowiadac.
Pierwszy mówi:
- Paaaanowie, jest zajebiscie! Cisza, spokój, dobra i piękna żona, i żyje z procentów.
Drugi opowiada:
- A ja mam w chuj kasy, jestem wiceprezesem zarządu i dzień w dzień rucham 2 mulatki.
A trzeci facet, stojąc i wymachujac konczynami belkocze:
- Kuuurde, chyba źle wybrałem.

mayagaramond

wreszcie mozna isc na zakupy:

Dodany tekst: 26 Kwi 2012, 16:09:01

ziuta "chyba zle wybralam" lol lol lol  iluvu iluvu iluvu

szelma

Takie niestaraniowe ;)

callja

szelma, hehehe :D

Zasłyszane w dniach ostatnich:
- Mamusiu, dlaczego moja koleżanka z przedszkola ma na imię Róża??
- Wiesz, synku, pewnie jej mamusia najbardziej ze wszystkich kwiatów lubi róże...
- Mamusiu, to co ty lubisz najbardziej na świecie, że mi tak właśnie dałaś na imię??
- Ależ, Wacusiu!!!!!
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zuzia

rubin04

Miesny jeż i M.Gesler :D

ishka82

wrobelek0403

o matko, lol lol ale nie wytrzymałam do konca lol lol

emcia

rubin04