zapiekanka pasterska Nigelli - pycha

Zaczęty przez wrobelek0403, 17 Mar 2013, 13:59:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

przepis pochodzi z ksiązki Nigellisima.

0,5 kg ziemniaków, najlepiej do pieczenia, pokrojonych w kostke ok. 4 cm
500 g makaronu penne lisce lub penne rigate
sól

2 łyzeczki oliwy czosnkowej
350 g pancetty pokrojonej w kostke (dałam surowy wędzony boczek i tez super)

2 szalotki bananowe, posiekane w kostkę
1,5 łyzeczki suszonego tymianku
100 ml wytrawnego białego wina lub wermutu
300 ml smietany kremówki

gałka muszkatołowa

200 g startego gruyere'a

wstawiamy wode na makaron, wrzucamy ziemniaki, zagotowywujemy i gotujemy ok. 5 minut,
wrzucamy makaron, gotujemy jeszcze 10 minut (makaron ma byc troszke twardszy niz al dente)

w tym czasie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek - podsmazamy tak by zaczął wytapiac się tłuszcz, dodajemy tymianek i cebule, smazymy 4-5 minut. dodajemy wino i po zagotowaniu, smietankę i gałkę. mieszamy, odstawiamy z ognia. najlepiej zrobic to wszystko na duzej patelni, kt potem włozymy do piekarnika. ja nie mam, zapiekam w zaroodpornym.

z makaronu odlewamy i zachowujemy szklankę wody. makaron i ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sosem, dolewamy wode z gotowania. 3/4 sera mieszamy z makaronem, przekładamy do naczynia zaroodpornego (lub zostawiamy na patelni), posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w 200-220 stopniach.

mniam :D :D







Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

mmm, brzmi pycha i nawet mam wszystkie składniki
zrobię!

:beer:

wrobelek0403

ten aromat wina połaczony ze smietaną jest boski :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

co to jest szarotka bananowa i gruyere?
czym to zastąpić?

suegro

Cytat: wrobelek0403 w 17 Mar 2013, 13:59:062 szalotki bananowe, posiekane w kostkę

Cóż to jest?
(google mi nie pomogło ;) )
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

suegro to taki rodzaj szalotki. kupowałam w Piotrze i Pawle. ale cena zabójcza, nastepnym razem bedzie zwykła cebula, o :D


Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

suegro

Ciekawe, nie spotkałam się z nią nigdy albo nie wiem, że się tak nazywa. ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

zosia2007 ja mysle, ze zwykła szalotka lub nawet cebula nie ujmie temu daniu.


a gruyere to taki twardy ser szwajcarski. w smaku charakterystyczny, wiec ciezko go zastąpic. natomiast mysle, ze kazdy twardy ser np parmezan czy tp. tez sie nada.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Czyli ziemniaki tylko 5 minut mają się gotować?
Moja bujna wyobraźnia wrzuciła makaron do garnka z ziemniakami i gotowała to razem :D
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Cytat: inkageo w 17 Mar 2013, 21:40:00
Czyli ziemniaki tylko 5 minut mają się gotować?
Moja bujna wyobraźnia wrzuciła makaron do garnka z ziemniakami i gotowała to razem :D

aaa, no wlasnie masz bardzo dobrą bujną wyobraznie :D tylko ziemniaki trzeba gotowac dłuzej, dlatego wrzucasz je wczesniej :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Hahaha :D Dobrze, że się upewniłam :D :beer:
Imagine there is no hate

jo_miekka

Jadłam to. Pyszne.
Też pierwsze słyszę o bananowych szalotkach.

callja

Kremówka, ser, połączenie mięsa z węglowodanami - chlip, chlip, chlip!!! Nie dla mnie :(
I tyle w temacie :(
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

golinda

zrobiłam

może nie umiem jednak gotować, bo nie zachwyciło mnie
ot jedzenie jak wiele takich
zresztą przeszkadzał mi tam makaron, wolałabym z samymi ziemniakami, a do tego maślanka i koperek :)

może nie na moje proste podniebienie :D

wrobelek0403

a to ja mogłabym z samym makaronem :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 18 Mar 2013, 11:41:11
a to ja mogłabym z samym makaronem :D

albo tak, sam makaron :)

jakoś ziemniaki plus makaron... dziwne dla mnie