Świąteczny piernik staropolski

Zaczęty przez sonja, 04 Lis 2007, 16:11:07

niewiemjaka

Ja dzis wstawiłam, czasu malo, ale mam nadzieje że będzie taki jak rok temu :) 

aja

mi wpadł ugotowany ziemniak do garnka z miodem i masłem :D

salsa

Cytat: aja w 20 Lis 2014, 13:43:52
mi wpadł ugotowany ziemniak do garnka z miodem i masłem :D
i co-dobre wyszło :D ??
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

talula

http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany
Ja robie ten, bo staropolskiego mi się nie chce, ten jest pyszny...no i bardzo kaloryczny niestety. ..

talula

http://www.mojewypieki.com/przepis/domino---kostki-piernikowe-z-marcepanem-i-konfitura-morelowa
co do pierników jeszcze...myślę o tym, tylko zabawy z nim trochę będzie. .ale uwielbiam domino, chyba że wiecie gdzie można je dostać?  Okazjonalnie ponoć w Lidlu. .kiedyś w Algierii też. ..no nigdzie nie mogę złowić :-)

aja

Cytat: salsa w 20 Lis 2014, 14:19:01i co-dobre wyszło  ??
łowiłam :D

zapach jest obłedny tego ciasta, mam wrażenie że przyprawa piernikowa tylko go popsuła

callja

talula, Dominosteine widziałam ostatnio w... Biedronce!! Kupiłam nawet, ale jeszcze nie próbowałam, więc nie wypowiem się na temat smaku ;) w Lidlu są na bank, podobnie jak strucla gwiazdkowa (którą niestety uwielbiam ;) )
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

talula

Ojej ! Dzięki Callja  :beer:
A w Lidlu to są stale czy w okolicy świąt?  Bo ja szukałam tam i nie mogę znaleźć. ..a już w kilku  Lidlach byłam. Do Biedronki zajrzę.

calla

talula, domino to swiateczny przysmak. W Biedronce tez widzialam i to chyba nawet jakies duze opakowanie bylo.
W Lidlu tez jest. Sa te same slodycze co w DE.

Ja tez lubie bardzo :)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

callja

W Lidlu są na stoisku ze spożywką świąteczną (ustawiali je już tuż po Wszystkich Świętych ;) ), a dostępne są właśnie tak mniej więcej listopad-styczeń. W pozostałej części roku raczej ich nie ma, bo to bardziej (tak jak pisze calla) świąteczny asortyment. Coś jak dla nas uszka ;) W Biedronce kupiłam Dominosteine tuż po 11 listopada.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rudasekawf

Upiekłam dzisiaj piernik :) W zeszłym roku był idealny po 1,5 tygodnia właśnie :)

wrobelek0403

tez upiekłam i wlasnie podgrzewam powidła.

nie urósł jakos spektakularnie, choc widac było ze w piekarniku rosnie. no zobaczymy :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

mam tylko nadzieje, ze do przyszłego poniedziałku zmięknie, bo chciałam dać P kawałek do domu ;) no nie moge sie skompromitować, :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

rudasekawf

Zmięknie, spokojnie :) Będzie pyszny. Dałam w tym roku więcej powideł.

wrobelek0403

rudasek, te 1.5 tygodnia jakos wspomagałas?

na razie przykryłam pergaminem i polozyłam ksiazki.

rudasekawf

Sprawdzałam po kilku dniach czy kruszeje, w pierwszym roku upiekłam tydzień przed i dawałam pod folię jabłko pokrojone, bo za wolno kruszał. W zeszłym roku upiekłam wcześniej i nic nie dawałam, był pyszny :)

wrobelek0403

didi, ja 35 minut w temp. najpierw 170, a potem 160 st. w termoobiegu.

brzegi widocznie zaczeły sie przypiekac, wiec wyjełam.

w zeszłym roku któras pisała, ze nawet 20 minut piekla i ze godzina to chyba na wegiel :D

rudasek dzieki, to musze kontrolowac :)

didi_loczek

wróbelek, dzięki  :beer:. Jutro będę piekła pierwszy raz, a w relacjach dziewczyn były duże rozbieżności między czasem pieczenia :D.

wrobelek0403

didi, ja po prostu postawiłam na pilnowanie :D sprawdzałam co 5 minut jak idzie i juz :D

natomiast jestem lekko rozczarowana wyrosnieciem. myslałam, ze bedzie wyzszy :/

didi_loczek

No dobra, upiekłam trzy okrągłe placki (zapomniałam, że wyrzuciłam prostokątną blaszkę i musiałam piec w tortownicy). Nawet ładnie wyrosły.

To teraz co? Przełożyć powidłami i przycisnąć czymś cięższym? Nie wypłyną te powidła na boki?  :hmm:
I czym go przykryć/okręcić? Papierem, ściereczką kuchenną, trzymać w reklamówce foliowej?

wrobelek0403

didi, mi nic nie wypłyneło, choć smarując nie wyjechała zupełnie do brzegów, zostawiłam margines.

polozyłam na arkuszu pergaminu, przykryłam drugim, całosc z blachą wsadziłam do reklamówki i przygniotłam Komentarzami do KPC, do czegos sie w koncu przydały lol lol

feeling.good

przełożony piernik też trzymacie w lodówce?