jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

kurcze, ja to się cieszę, że mój doszedł do takiego momentu, ze mu się podoba co innego, ale ja mogę wybrać :D

bozena.dp

Cytat: konwalia w 23 Mar 2012, 13:47:47
ale wtedy dostaniesz sypialnię osobno i kuchnię na środku ;)

spoko, może być, tylko nie wolno budżetu na remont przekraczać :P

konwalia

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 13:50:52
spoko, może być, tylko nie wolno budżetu na remont przekraczać :P
wiesz ja bym nie przekroczyła zapewne, ale my do rur, gładzi itp bierzemy kogoś, a podłogi, płytki, kuchnie P. składa sam

bożenka, a jestescie w stanie zrobić coś sami?

mnie moje mieszkanie tak wkurza, wszytsko chciałabym inaczej, ale muszę się przemęczyć jeszcze 5 lat, bo zdecydowalismy, ze przed szkołą Dagi zrobimy generalkę albo zmianę, ja sobie już gazet wnętrzarskich naskładałam lol

a i tak mogę się założyć, zę za parę lat będziesz chciała remontu-ja się bardzo zgadzam z elve, siog, nionczką w kwestii waszych pomysłów-ale to jest pewnie trochę tak, ze to mieszkanie na was "spadło" i chcecie szybko zamieszkać

ja uważam, ze masz przy obecnym ustawieniu za mało szaf-ja mam 4m szaf 2,30wys + komandor i to mało

gdzie będziecie trzynmać książki, dokumenty? macie jakies hobby?

a czy musicie ruszać z kopyta w tym kwietniu?
może jeszcze raz wszystko na spokojnie przemyslcie?

bozena.dp

co do drzwi - będą tylko w małym pokoju i łazience, no i wejściowe
do dużego pokoju mąż nie chce drzwi, chce nawet poszerzyć otwór drzwiowy (wywalić ten kawałek ścianki, w której są drzwi) i pokoj będzie przechodził od razu w korytarz
i teraz pytanie - jak w takim przypadku zrobić podłogę? gdzie mają się kończyć panele a zaczynać płytki?

tak by to wyglądało po usunięciu drzwi i ścianki do pokoju

elve

bozena.dp pokaż mężowi może te zdjecia ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

dobra to tym bardziej nie kumam, skoro nie chcecie drzwi gdzie bedziecie spac, to i tak nie bedzie intymnosci-tym bardzie zrobilabym wejscie do kuchni z duzego pokoju

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

Cytat: konwalia w 23 Mar 2012, 14:00:19bożenka, a jestescie w stanie zrobić coś sami?

coś tak, np. panele, wylewka na podłodze, malowanie, ale płytek już sami nie zrobimy

co do przeróbek mieszkania - jedynie w grę wchodzi przeróbka wejścia do kuchni, inne pomysły z oddzielną sypialnia były bardzo fajne, ale wymagały za dużo przeróbek i kasy, a my mamy ograniczony budżet i nie możemy pozwolić sobie na przekroczenie go

Dodany tekst: pią, 23 mar 2012, 14:08:21

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:03:56bozena.dp pokaż mężowi może to zdjecie

wow, super to wygląda, dzieki :) może to go przekona, bo on pewnie myślał o pełnych drzwiach ;)
a takie drzwi w łazience też mogą być?

Cytat: konwalia w 23 Mar 2012, 14:04:31dobra to tym bardziej nie kumam, skoro nie chcecie drzwi gdzie bedziecie spac, to i tak nie bedzie intymnosci-tym bardzie zrobilabym wejscie do kuchni z duzego pokoju

ja chciałam tam drzwi zostawić, ale mąż się uparl, ze są niepotrzebne ;D

już mam serdecznie dość tego remontu a jeszcze się na dobre nie zaczał ;/

konwalia

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 14:06:06ale wymagały za dużo przeróbek i kasy, a my mamy ograniczony budżet i nie możemy pozwolić sobie na przekroczenie go
dla mnie to jest wymówka ;)
nie chcecie po prostu, juz nie namawiam

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 14:08:35

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Mar 2012, 14:06:05
a ja kuchnie na srodku :D
piona

elve

bozena.dp uważam, ze to nieładnie używać argumentu "nie, bo nie"

już ci kiedyś rysowałam, jak rozwiązać ten przedpokój, na ścianie naprzeciw drzwi szafa na wymiar z lustrzanym frontem, płytki do wejścia do salonu (tak by panele w pokoju tworzyły prostokąt)

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 14:10:16

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 14:06:06a takie drzwi w łazience też mogą być?
aaaaaa
zobacz sobie na mój korytarz, te z podcięciem to drzwi do mojej łazienki

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 14:06:06ale wymagały za dużo przeróbek i kasy,
a policzylas? ;> bo nie chce mi sie wierzyc :D tak samo, jak nie chce mi sie wierzyc, ze masz rozpisany budzet z tym, co macie juz ustalone, bo malo macie ustalone :D wiesz, ile te przerobki zabiora? masz kosztorys od robotnikow na wszystko?
bo potem Ci sie okaze, ze np mialas budzet 20 000 i zmiescilas sie w 16 000 i za 2000 wymienisz sobie wtedy telewizor z radoscia i kupisz ekspres do kawy,  a moglas miec super funkcjonalne mieszkanie z to samo :D

www.annawilk.pl

konwalia

jeszcze co do budzetu, to uwazam, ze spokojnie z niego z10tys zamiast na wyposazenie lepiej byłoby wydac na poprawe funkcjonalnosci
wasz budzet jest i mały i duzy, na tym metrazu wystarczajacy by zdziałac az nadto

zwierzatko_mojej_mamy

tez uwazam, ze wcale nie chce Wam sie nic przerabiac, na wszelki wypadek, bo latwiej jest tak jak jest - tzn latwiej jest teraz myslec, bo wszystko sie widzi - ludzie nie lubia zmian ;) a po fakcie i tak sie okaze, ze wcale nie bylo tak latwo i ze mieszkanie jest male, nie ma miejsca na kurtke, odkurzacz, mopa, wiadro, zimowe buty, zelazko, ale za to jest ministolik w kuchni przy ktorym mozna usiasc na jednym poldupku :D

przepraszam, ze tak pisze chamsko, ale prawie zadnej rady nie wzielas od dziewczyn, takze po co pytac? :D rozumiem, ze lepiej zapytac i jestes wdzieczna elve za lazienke, ale mimo wszystko czlowiekowi sie odechciewa doradzac, jak i tak wie, ze nie ma po co, bo i tak bedzie jak zwykle :D

www.annawilk.pl

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:08:50bozena.dp uważam, ze to nieładnie używać argumentu "nie, bo nie"

chodzi ci o argument męża odnośnie białych drzwi? czy do mnie?
jak to pierwsze to pisałam przecież, dlaczego on nie chce białych drzwi - bo mu sie nie podobja - ale moim zdaniem on myslac o drzwiach ma na mysli takie bardziej pełne... albo moze dlatego ich nie chce bo mu sie kojarzą z takim starymi jak kiedyś wszędzie były...

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:08:50już ci kiedyś rysowałam, jak rozwiązać ten przedpokój, na ścianie naprzeciw drzwi szafa na wymiar z lustrzanym frontem, płytki do wejścia do salonu (tak by panele w pokoju tworzyły prostokąt)

musiało mi to umknąć, bo nie pamiętam takiego umeblowania :blush:

elve

40tys to nie jest duży budżet, sama kuchnia i łazienka pochłonie przynajmniej połowę tego
ja rozumiem niechęć przed aż tak radykalną demolką, szczególnie jeśli nie zalezy im na osobnej sypialni
pozostaje też pytanie czy spółdzielnia wyraziłaby zgodę na takie przeróbki instalacji i czy byłyby one możliwe
musiałby się tym zająć architekt

choć decyzji co do drzwi kuchennych nie zrozumiem :D

konwalia

elve jak sie nie wywala scian nosnych to nie trzeba architekta nawet

elve

konwalia ale pozostaje kwestia przenoszenia pionów
ja jestem kompletnym laikiem, tak sobie porysowałam, ale nie mam pojęcia czy to wykonalne (pewnie tak, ale musiałby ktoś to przeliczyć, rozrysowac i zaplanować)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:20:44konwalia ale pozostaje kwestia przenoszenia pionów
moze sie doczepic do czego tam se chcesz ;) bylo nie odciac ludzi :D ja tez nie potrzebowalam nikogo - pan ze spoldzielni byl, popatrzyl i wyszedl ;D spytal tylko, czy wiemy gdzie nosne i zeby nie ruszac bez pozwolenia ;)

www.annawilk.pl

elve

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 14:17:46musiało mi to umknąć, bo nie pamiętam takiego umeblowania blush
tu: http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,7700.msg1171919.html#msg1171919 w linku

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 14:26:46

zwierzatko_mojej_mamy jakby to było moje mieszkanie to bym burzyła, bo nie znoszę prowizorki
choćbym miała przez 3 lata żyć bez stołu :rotfl:
ale nie będę innych do tego zmuszać, każdy ma inne oczekiwania

lepiej skupmy się na drzwiach do kuchni :rotfl:

bozena.dp

słuchajcie dziewczyny
założyłam ten wątek, abyście mi doradziły, pomogły sensownie urządzić, wykończyć to mieszkanie w takim stanie jak jest, nie prosiłam o przeróbki, typu osobna sypialnia, a teraz wychodzi na to, że jestem niewdzięczna i w ogóle nie wiadomo po co wy się wysilacie, jak i tak odrzucam wszystkie wasze propozycje...
jak pisałam pomysły były fajne, ale zostajemy przy tym co jest, jeszcze tylko nad kuchnią myślę, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo mąż stwierdził, że zostaje jak jest... ja się ciągle waham...

p.s. owszem wspomniałam, że dalej nie będziemy mieli osobnej sypiali, ale tyle czasu dawaliśmy bez tego radę, że nie jest to potrzeba pierwszej konieczności

elve

A i zapomniałam, drzwi są z tego mieszkania: http://fotoforum.gazeta.pl/a/41014,0.html
Obejrzyjcie z mężem, jak jest spójne i konsekwentne (oczywiście projektowane przez projektantka wnętrz, no ale czemu nie równać do najlepszych ;) )
Może coś dla siebie znajdziecie?
Tylko kolorystyki bym nie kopiowała, bo tamto mieszkanie jest duże i jasne

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:24:14tu

rzeczwiście, nie zwróciłam na to uwagi, bo bardziej się na umeblowaniu pokoju skupiałam ;)
czyli to na twoim planie to szafa na wymiar z lustrzanym frontem, tak? czy jakaś garderoba? obojętnie co to, to chyba nie może być za głębokie prawda?

a może zostawić drzwi do dużego pokoju tylko przesunąć tak aby nie było tego korytarzyka na początku i pokój byłby wtedy zwykłym prostokątem?

elve

bozena.dp jeśli ten pokój ma być waszą sypialnią to może warto zostawić drzwi tylko przesunąć w stronę pokoju

ja wstawiłam tam standardową szafę wnękową 60cm głębokości i zostaje wtedy jeszcze 90cm korytarza

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 14:52:58
bozena.dp jeśli ten pokój ma być waszą sypialnią to może warto zostawić drzwi tylko przesunąć w stronę pokoju

no to by chyba nie było głupie, muszę mężowi pomysł przedstawić ;)