jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

bozena.dp

Cytat: elvelve w 22 Mar 2012, 23:07:00bozena nie patrz tak bardzo na cenę płytek, bo u ciebie wejdzie ich mało
więc oszczędność pozorna

wiem, że ich mało będzie, no ale bez przesady, żeby za płytki płacić w ok. 200zł :P

Angie

Bez przesady. Myślę, że nie 200 zł ;D
Poza tym potrzebujesz mało płytek, więc warto kupic lepsze..

Skoro podobają Ci się beże i brązy, to może takie

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/travena-mogano-trovan

Moja mama ma je w łazience i prezentują się fajnie.
Ma je też nasza zośka :)

bozena.dp

Angie fajne, ale na podłogę tylko jasne są :hmm:
no i ścienne płytki bardzo duże, bo 32x65

podobają mi sie beże/biel + brązy
albo biel (ale niekoniecznie śnieżobiała) + coś ciemnego typu szary/grafit

wydaje mi się, ale mogę się mylić, że do pierwszej kombinacji kolorystycznej łatwiej dopasować meble, czyli u mnie aż jedną szafkę pod umywalką :P

Dodany tekst: pią, 23 mar 2012, 00:05:43

powiedzcie mi dziewczyny co z podłogą - ma być w calym mieszkaniu w tym samym/podobnym kolorze czy niekoniecznie? jak to najlepiej rozwiązać, połączyć?

jestynka

bożenka, skoro grafit się Tobie podoba to pójdź w to, połącz go z bielą. do tego będą pasować białe  szafki +srebrne/szare dodatki i masz uniwersalną łazienkę :)
Cytat: bozena.dp w 22 Mar 2012, 23:51:18powiedzcie mi dziewczyny co z podłogą - ma być w calym mieszkaniu w tym samym/podobnym kolorze czy niekoniecznie? jak to najlepiej rozwiązać, połączyć?

ja mam połaczone panele jasne (wpadające w szary) z grafiowymi płytkami (jestem z tego b. zadowolona,wszystkim jak nas odwiedzają się b. podoba.)
łączyłam je listwą,taką nie wystającą ponad podłogę, nie mam w domu zadnego progu, uważam,że jest to super rozwiązanie :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

bozena.dp najlepiej byłoby kłaść podłogę w całym mieszkaniu taką samą, najlepiej bez progów.

Może kilka punktów, które pomogą wam z mężem wyklarować jakąś koncepcję:
1. podłogi (rozumiem, ze panele - zwróćcie uwagę na twardość) - sugeruję jasne, rodzime drewno: dąb, buk, brzoza, jesion (tu uważać, bo nie wiem jaki jest wybór drzwi w tym kolorze)
2. drzwi - z panelem w ręku wybieracie drzwi, albo biel (uniwersalna, najtańsza, można wtedy wybrać droższy model)
3. listwy przypodłogowe - zwykle dobiera się od razu z panelami, one będą pewnie plastikowe, ale zwróć uwagę by wyglądały jak najmniej plastikowo; raczej proste i nie zaokrąglone, imho pięknie wyglądają wysokie, do białych drzwi - białe listwy (i wtedy odpada problem plastikowości, zajrzyj do nionczki)
4. ściany - ustalcie gamę kolorystyczną, wbrew pozorom najłatwiejsze w aranżacji są szarości, a nie beże, wiec jeśli nie macie zmysłu wnętrzarskiego wybrałabym szarości;
5. podłogi w kuchni i przedpokoju - płytki jednolite, w kolorystyce scian
6. meble kuchenne i pozostałe - oscylowałabym w kolorystyce ścian i podłóg, możesz (ale niekoniecznie) ew. wprowadzić drugi kolor drewna, np ciemniejszy, tu jednak trzeba zachować tonację drewna (np jasny dąb ładnie komponuje się z orzechem)

i masz bazę

7. a potem szalejesz z dodatkami

konwalia

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 07:46:48. listwy przypodłogowe - zwykle dobiera się od razu z panelami, one będą pewnie plastikowe, ale zwróć uwagę by wyglądały jak najmniej plastikowo; raczej proste i nie zaokrąglone, imho pięknie wyglądają wysokie, do białych drzwi - białe listwy (i wtedy odpada problem plastikowości, zajrzyj do nionczki)
bożenka, będą panelepanele czy coś ale deska barlinecka? bo wtedy mozna dać listwy  drewniane

choć dla mnie właśnie najładniej wyglądają wysokie białe i biała stolarka, ale tej nie chcesz

inkageo

Tubądzin homme mnie kosztowały mało. Na ściany chyba 66 zł/m2, a podłoga 45.
Imagine there is no hate

jestynka

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 07:46:48bozena.dp najlepiej byłoby kłaść podłogę w całym mieszkaniu taką samą, najlepiej bez progów.

ja w kuchni nie polecam paneli, strasznie się niszczą.

nionczka

Ja mam cersanit i fakt, że nie są najlepszej jakości, ale ja się zakochałam we wzorze i na jakość w sumie uwagi nie zwracałam. trochę się kruszyły na brzegach.

bozena.dp

Cytat: jestynka w 23 Mar 2012, 06:47:51a mam połaczone panele jasne (wpadające w szary) z grafiowymi płytkami (jestem z tego b. zadowolona,wszystkim jak nas odwiedzają się b. podoba.)
łączyłam je listwą,taką nie wystającą ponad podłogę, nie mam w domu zadnego progu, uważam,że jest to super rozwiązanie

zdjęcia poproszę, może być na pw ;)

elve

tu dochodzi kwestia wykonawcy, jak niezbyt sprawny, to niskiej jakości płytek namarnuje i trzeba będzie dokupić

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 07:46:48bozena.dp najlepiej byłoby kłaść podłogę w całym mieszkaniu taką samą, najlepiej bez progów.

progów nie będzie na pewno
ale jak pożołyć w całym mieszkaniu taką samą, jak pokoje są przecięte korytarzem, a w korytarzu i kuchni chciałam dać płytki, no i jak to połączyć? no i co z tą nieszczęsną łazienką, bo tam sobie ciemną podłogę wymyśliłam, a pozostała część mieszkania ma mieć jasną podłogę ;D

konwalia

bożenka pytałam, czy to będą panele laminat czy drewniane?

bozena.dp

Cytat: konwalia w 23 Mar 2012, 09:37:32
bożenka pytałam, czy to będą panele laminat czy drewniane?

raczej zwykłe panele, panele

pytanie widziała, ale jeszcze nie zdążyłam odpowiedzieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 09:36:58progów nie będzie na pewno
ale jak pożołyć w całym mieszkaniu taką samą, jak pokoje są przecięte korytarzem, a w korytarzu i kuchni chciałam dać płytki, no i jak to połączyć?
teownikiem ;) nie masz innej opcji ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

co do białych drzwi - ja wierzę, że to ładnie wygląda, ale mąż się uparł i nie chce białych ;D

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 09:39:52

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Mar 2012, 09:38:50teownikiem

a co to takiego?

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 09:41:04

dobra juz sobie wyguglałam :P

ale mi chodziło o to, jak połączyć panele i płytki kolorystycznie ;)

elve

bozena.dp pomiędzy panelami a płytkami robi się wstawki z korka i git

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 09:41:34

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 23 Mar 2012, 09:38:50
teownikiem ;) nie masz innej opcji ;)
a wcale nie, patrz wyżej :P

nionczka

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 09:36:58progów nie będzie na pewno
ale jak pożołyć w całym mieszkaniu taką samą, jak pokoje są przecięte korytarzem, a w korytarzu i kuchni chciałam dać płytki, no i jak to połączyć? no i co z tą nieszczęsną łazienką, bo tam sobie ciemną podłogę wymyśliłam, a pozostała część mieszkania ma mieć jasną podłogę

ja mam łaczone listwami metalowymi, szary gres z dębowym parkietem. I jeszcze pod kominkiem parę płytek, a dokoła parkiet. Oczywiście wylewki w miejscach gresu, żeby wyrównać poziomy.

elve

aaaa i jeszcze mi przyszło do głowy, panele kładź prostopadle do okna, lepiej wtedy wyglądają łączenia

Dodany tekst: 23 Mar 2012, 09:43:14

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 09:39:18ale mi chodziło o to, jak połączyć panele i płytki kolorystycznie wink
toć pisałam wcześniej

jeśli kolorystyka mieszkania w szarościach, to drewniana podłoga i szary gres (czy co tam wybierzesz)
jeśli beże, to beżowy gres

bozena.dp

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 09:42:14
aaaa i jeszcze mi przyszło do głowy, panele kładź prostopadle do okna, lepiej wtedy wyglądają łączenia

o tej zasadzie wiem, znam ;)
tylko... wtedy musiałabym brać takie panele żeby nie miały jakichś wyraźnych "pasków", bo to mi tylko dodatkowo wydłuży pokoje, prawda?

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 23 Mar 2012, 09:39:18ale mi chodziło o to, jak połączyć panele i płytki kolorystycznie
dobrze lol lol

Cytat: elvelve w 23 Mar 2012, 09:41:08a wcale nie, patrz wyżej
no, ale jednak cos musi byc pomiedzy ;)

www.annawilk.pl

bozena.dp

a szary na ścianach przedpokoju nie będzie za ciemny? bo tam ciemno bardzo
no i wtedy w kuchni też miałyby być szare ściany?

zwierzatko_mojej_mamy

jasny szary nie bedzie za ciemny ;) ciemny szary moze byc :D

www.annawilk.pl

elve

bozena.dp weź ze słojami, a pokój skrócimy ułożeniem mebli, firankami i kolorami ścian
widziałaś jakie mam hektary korytarza?
https://picasaweb.google.com/ewalukasiew/Mieszkanie?authkey=Gv1sRgCP6S-vWiive9hgE#5722647233357486290