jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

zeby oszczedzić na prądzie :P
odkąd mam ten na gaz tego na prąd użyłam 2 razy w ciągu tego tygodnia tylko, i to w sytuacji kiedy ptrzebowąłam wrzątek na już praktycznie ;)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

vobi

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Wrz 2012, 15:21:52
a skad ta hipoteza? :>

zwierzu, nie wiem jak jest u bozeny, ale jesli ktos ma gaz w ryczalcie (czyli placi bez wzgledu na zuzycie - u moich rodzicow na przyklad tak jest, i chyba w wiekszosci osiedli u nas), to gotowanie wody w czajniku elektrycznym jest ekonomicznie bez sensu ;D

zwierzatko_mojej_mamy

nigdy nie slyszalam o gazie w ryczalcie ;) wtedy jestem w stanie zrozumiec ;)

www.annawilk.pl

vobi

no, to u nas na wsi tak bywa ;D

emcia

u mnie gaz jest w butli, jak wstałam to taaak śmierdziało
wczoraj mąż wymianiał i chyba nie dokręcił
głowa mnie rozbolała, otworzyłam okna i poszłam w świat
teraz pozakrecałam jak umiałam - obiadu nie ma :D

bozena.dp

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Wrz 2012, 16:12:37nie chcesz mojego szarego? ciekawe, ile by wysylka kosztowala wink

dopiero teraz zajarzyłam, że ty do mnie o dywanie piszesz lol
obawiam się, że to mi się nie opłaca ;)
a czemu chcesz go sprzedać? nie jesteś zadowolona z niego czy ci się znudził po prostu?

Kasia

W Warszawie tez mam gaz placony ryczałtem :)

Gotowanie wody to pikus ;) aby oszczędzić na ogrzewaniu wiele osób palniki na kuchence odpala i tak ogrzewa mieszkanie ;)

bozena.dp

my nie mamy gazu ryczałtem, ale i tak jest chyba tańszy niz prąd, a że przez pół roku nikt z gazu nie korzystał, a opłacany był (rachunki szacunkowe) to będziemy mieli fajną nadpłate ;)
my za to mamy ogrzewanie na ryczałt, że tak powiem - nie mamy na kaloryferach tych "liczników", więc można grzać na full ;)

wrobelek0403

Cytat: Kasia w 25 Wrz 2012, 17:35:13aby oszczędzić na ogrzewaniu wiele osób palniki na kuchence odpala i tak ogrzewa mieszkanie

:padam:

Bozenka, ten drugi nie jest czarny tylko ciemnoturkusowy, z cienkim bezowym paseczkiem. Pieknie by Ci pasował i do szarosci i do brązu. Obejrzyj go sobie, to tylko 70 zł, a moim zdaniem duzo lepsza jakosc w dotyku :D

Materiały najlepiej ogladac na zywo, bo w necie zle oddają kolory. Ja mam ten na poduszkach:

a na zywo wyglada zupełnie inaczej:

swoją drogą, tez by Ci pasował :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

znalazłam zdjęcie sofy, w której planuje zmienic poszewki na poduszki + ewentualnie dac jakąś narzutę, ale może sama zmiana poduszek by wystarczyła https://lh6.googleusercontent.com/-rVpRACOWUdI/T4yUTAuZGMI/AAAAAAAAGA8/hKUxZG_Rpzo/s640/stolik.JPG

wrobelek0403

i ona jest taka jasna, ta Twoja??

hmmmm, mnie by tu pasowała intensywna zielen/granat i z dwie takie kwiatkowe i wtedy ten turkusowy dywan moze :knuje:

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 16:58:21

po namysle doszłam do wniosku, ze narzutą trzeba zasłonic kolor tej kanapy, jest wyjątkowo niepasujący do reszty i ciezko dobrac jakies sensowne kolory :knuje:

dałabym granatową indire:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80191755/

plus kwiatowe poduchy i ten turkusowy dywan, o :)

ALBO

taka narzuta: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70208775/

plus paskowane granatowe poduchy i dywan ten sam :)
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90232190/
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 17:11:48a czemu chcesz go sprzedać? nie jesteś zadowolona z niego czy ci się znudził po prostu?
no juz nie moge na niego patrzec to raz, a dwa, ze jak inka mowi - zbiera caly brud ze szczotki i wlosy z kota :D

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 17:13:41

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 17:38:00ale i tak jest chyba tańszy niz prąd
jest tanszy, ale dluzej gotujesz + wieksze straty ciepla, podejrzewam, ze finansowo wychodzi na rowno

www.annawilk.pl

ishka82

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 16:38:00
my za to mamy ogrzewanie na ryczałt, że tak powiem - nie mamy na kaloryferach tych "liczników", więc można grzać na full ;)
my tez nie mamy podzielników, czy jak to tam się nazywa, ale po każdym sezonie grzewczym jest rozliczenie i jak cały blok wychodzi z założenia, ze można grzać na full, to są spore niedopłaty ;)

bozena.dp

no ta kanapa, to taki jasny brąz, taka kupa jak w twojej (wróbel) łazience, mniej więcej :blush:

pomysł z białą narzutą fajny,ale odpada, póki co, przy małym dziecku mało praktyczne mi się to wydaje ;D

ta ciemna narzuta fajna, ale czy te granatowe poduchy nie będa za ciemne? może ta szara narzuta + pouchy w kwiatki albo kolorowe paski?
a turkusowy dywan obejrze sobie jutro i kto wie, może się na niego jednak skusze, bo turkus do brązu/szarości/bieli na pewno będzie pasował

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 18:19:21pomysł z białą narzutą fajny

biała sie wyswietliła??? miałam na mysli GRANATOWA :D

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 16:25:32

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 18:19:21może ta szara narzuta + pouchy w kwiatki albo kolorowe paski?

jak bedziesz w ikea poprzykładaj sobie te materiały do siebie, na szczescie sa na jednym dziale :D

imo - kwiatki do granatu, paski do szarego, ale to tak na wyobraznie :D

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 17:26:24

w sumie mam bardzo podobną kanape toffi-kupe :D i przykryłam ją biała narzuta :)

bozena.dp

Cytat: ishka82 w 25 Wrz 2012, 17:18:06
my tez nie mamy podzielników, czy jak to tam się nazywa, ale po każdym sezonie grzewczym jest rozliczenie i jak cały blok wychodzi z założenia, ze można grzać na full, to są spore niedopłaty ;)

my mieliśmy nadpłatę za miniony sezon grzewczy, nasz cały blok ;)

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 17:38:42

Cytat: wrobelek0403 w 25 Wrz 2012, 18:23:25biała sie wyswietliła??? miałam na mysli GRANATOWA Cheesy

a, no to co innego ;) zaraz sobie spisze nazwy i poogladam jutro

Cytat: wrobelek0403 w 25 Wrz 2012, 18:23:25w sumie mam bardzo podobną kanape toffi-kupe Cheesy i przykryłam ją biała narzuta Smiley

widziałam i fajnie to wyglada, ale jak już pisałam, twój salon fajny, ale nie przy dziecku ;D

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 25 Wrz 2012, 18:36:50twój salon fajny, ale nie przy dziecku

heheh, wiem :D zresztą ja sama potrafie sobie wylac kawe, ciapnąc czekoladą, to co dopiero taki brzdac :D

bozena.dp

no dobra, to chyba nak na sucho podoba mi się bardziej opcja granatowa narzuta + kwiatowe poduchy, ale czy wszystkie poduchy takie zrobic? i duze i małe i podłokietniki?
bo ja tam wyobraźni ani zmysłu urzadzania nie mam, dlatego pytam - czy do granatowej narzuty poduchy w kolorowe paski tez by pasowały? no i ten turkusowy dywan - bo ten pomysl coraz bardziej mi się podoba :D

wrobelek0403

bozenka, a bardzo jestes przywiazana do tych bocznych poduszek?? bo ja bym obszyła tylko te duze, te boczne zamieniła na zwykłe - z dwie, trzy rozne, jedną w kwiatki, jedną jednolita, jedną w jakis desen.

i wtedy tylko duze w jeden wybrany wzór -kwiaty lub paski, co Ci sie bardziej spodoba. Mnie jakos tak meczy ta "symetria" na kanapie :knuje:

bozena.dp

nie jestem do nich przywiązana ;) i tak zazwyczaj stawiam je pionowo obok dużych poduch, żeby było więcej miejsca do siedzenia, szczególnie jak ktoś jest w gościach ;)
no i ja mam jeszcze 2 malutkie poduszki takie 30x30, które nie były w komplecie z kanapą, ja tylko kazałam uszyć na nie poszewki pod kolor ;)

Dodany tekst: wto, 25 wrz 2012, 17:10:04

no dobra to duże w kwiaty albo kolorowe paski - zależy co fajniejsze będzie - a te 2 małe?
bo na razie tylko 2 takie małe mam... no i jeszcze miałabym może 1-2 takie większe, ale nie wiem jakie wymiary, może z 30x50 albo coś takiego, ale nie wiem czy je barac pod uwage

Dodany tekst: 25 Wrz 2012, 18:14:03

a deseń np. takie cos? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10185526/ do dużych pasków, bo do dużych kwiatków to by się gryzło, prawda?
albo np. te kropki, które reklamuja w TV (nie widzę ich na stronie)? tylko czy one pasowałby do pasków/kwiatków?

nionczka

Cytat: Kasia w 25 Wrz 2012, 16:35:13
W Warszawie tez mam gaz placony ryczałtem :)

Gotowanie wody to pikus ;) aby oszczędzić na ogrzewaniu wiele osób palniki na kuchence odpala i tak ogrzewa mieszkanie ;)

To się w głowie nie mieści!
A gaz drogi w PL jak cholera.

marax

Ja uwielbialam sobie ogrzewac rece nad gazem . Potrafilam tak 30 minut stac nad gazem i machac rekami ( takie kolka robilam ) lol Nad indukcją to jednak nie to samo  :rotfl:

wrobelek0403

bozena.dp to rozejrzyj sie po ikea, moze cos fajnego Ci sie spodoba :) wkłady do poduszek są po 8 zł, do tego z dwie fajne poszewki, albo gotowe poduszki, oni mają 50x50 albo 40x60.

jak duze w kwiaty, to małe dałabym w jakies paski, albo desen. ten co wrzuciłas fajny :) tych tkanin jest wiecej w sklepie niz na stronie.

jestynka

my may ofrzewanie i gaz ryczałtem płacone