jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

Uważam, ze plan julki jest idealny dla tej kuchni! Znacznie lepszy niż ten od projektanta.

Możesz też zrezygnować z szafek wiszących na krótkiej ścianie (w sumie nie ma ich wiele), zabudowę wysoką pociągnąć aż do ściany krótkiej, a grzejnik powiesić na ścianie, nad blatem koło okapu (dałabym wtedy okap wolnowiszący)
wiele miejsca do przechowywania nie stracisz, a problem kaloryfera się rozwiąże

ishka82

ja mam kaloryfer w kuchni w dziwacznym miejscu...wisi na górze ;D najczęściej jest zakręcony i grzeją same rurki, ale jednak jak jest duży mróz, to go odkręcam...ja bym nie wywaliła zupełnie, chyba, że zamiast niego ogrzewanie podłogowe, to ok :)
mój mąż sam nie odważyłby się podjąć decyzji o wyburzeniu ścianki, likwidacji wnęki...oj, działo by się, działo po takiej samowolce ;) Twój A. później będzie marudził, że wiadro z mopem, deska do prasowania itp. pierdoły walają się po domu i miejsca nie mają...ehh, faceci...

elve

myślę, że bożena może teraz bez porozumienia z mężem dokonać jakiegoś domowego wyboru

feeling.good

bożenka, ja się teraz w głowę pukam, że nie chciałam zmywarki. Byłam absolutnie przekonana, że nie jest mi potrzebna. Na szczęście teściowa przemówiła mi do rozumu. Jestem jej za to bardzo wdzięczna. 45 cm Wam spokojnie starczy.

abkasia

bez zmywarki sie nie da zyyyyc !!!! :D

emcia

bożena, ja nie wiem jak zamierzasz zrobić wszystko fajnie jak się nie postawisz mężowi
sama widzisz, że faceci myślą innymi kategoriami
nie raz się spotkałam z opinią budowlańców czy meblarzy, że baba na budowie najgorsza, a w ciąży to już w ogóle...przecież faceta zawsze się przekona ;)
nie wiem jak, ale pilnuj tej budowy, bo kiedyś się okaże że groszek i morelka też jest fajnym kolorem i tylko takie były w sklepie ;)

też nie chciałam zmywarki, mąż nie chciał, kasy nie było, zostałam przekonana, kasa się wyskrobała -  teraz to i mąż popiera
szary uważał za okropny, ale jak ktoś pochwali to super ;)
kuchnia kupowana "w ciemno" - no fajnie
po iluś moich "wiesz, że wiem lepiej i będzie ok" przestałam pytać co on na to, po co ma protestować, a potem chwalić że miałam rację, ustaliliśmy że wiem lepiej
i gdyby nie moje "wizje" to on by tu miał tylko materac na podłodze i też byłoby ok ;)

do błędów się przyznaję, zamówiłam z biegu lampę, jest ok ale daje za słabe światło i tutaj mogłam się skonsultować
przeciętny facet /nie architekt, nie artysta/ będzie zlewać kolory i celować w coś, co widział "u ludzi", a jak zapytasz po miesiącu jaki dekor macie to powie że zielony, ale czy w kółka czy w trójkąty już nie powie

podam przykład na zbytnie zaufanie do faceta - zwiedzałam nowy dom kumpla, salon super, kominek super, przytulnie, nie rustykalnie, nie hiper nowocześnie, jasno i bardzo przyjemnie
do momentu kuchni... mój kolega ją zamówił sam, rozmawiałam z jego żoną, a wiedziałam że ona by tego sama nie zamówiła
powiedziała mi tylko tyle, że nie miała czasu z nim pojechać, wybierał sam, ale w ostatniej chwili zmieniła kolor z calvados!!!  na orzech
ma teraz dobre 10mb extra wiejskich wąskich szafek ze żłobieniami, na szczęście nie w pomarańczu ;) za 10 tysięcy
zaczyna zbierać na nowe

wrobelek0403

sierpniowajulka wlasnie o tym myslałam wczoraj, tylko juz nie zdazyłam opisac :D :D

Dodany tekst: 14 Kwi 2012, 14:03:59

Cytat: bozena.dp w 13 Kwi 2012, 22:37:17
mąż mówi, że grzejnik w kuchni musi być ;)

bo???

na prawde, sposród moich znajomych, rodziców i dalszej rodziny, kto zyw wywala grzejnik z kuchni, bo do niczego nie jest tam potrzebny ;) trzeba tylko uzyskac zgode społdzielni. ja miałam na studiach, to nawet raz go nie właczyłam przez 4 lata. ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

My nie wywalilismy grzejnika, tak na wszelki wypadek ;) ciotka wywalila i ma wilgoć na oknach, na parapecie stoi woda.

Mamy wyłączony całkowicie, zabudowany szafkami - taka asekuracja na wszelki wypadek ;) tylko u nas kaloryfer nie zabiera miejsca bo jest on w takiej specjalnej wnece ;)

Bożena jak się boicie całkowitego usunięcia kaloryfera to go zostawcie i zabudujcie ;) i wilk syty i owca cała. A jak kiedyś stwierdzicie ze jednak kaloryfer niepotrzebny to go wywalicie i wymienicie te jedna czy dwie szafki na głębsze. Robilabym tak aby w przyszłości można to było bez bólu zmienić ;)

suegro

My przy remoncie wywaliliśmy grzejnik.
I tak to jest najcieplejsze miejsce w mieszkaniu. :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

emcia

też się noszę z tym zamiarem
taki eleborat napisałam i nikt mnie nie poparł ;)

marax

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2012, 14:18:56
My nie wywalilismy grzejnika, tak na wszelki wypadek ;) ciotka wywalila i ma wilgoć na oknach, na parapecie stoi woda.

Mamy wyłączony całkowicie, zabudowany szafkami - taka asekuracja na wszelki wypadek ;) tylko u nas kaloryfer nie zabiera miejsca bo jest on w takiej specjalnej wnece ;)
co

Bożena jak się boicie całkowitego usunięcia kaloryfera to go zostawcie i zabudujcie ;) i wilk syty i owca cała. A jak kiedyś stwierdzicie ze jednak kaloryfer niepotrzebny to go wywalicie i wymienicie te jedna czy dwie szafki na głębsze. Robilabym tak aby w przyszłości można to było bez bólu zmienić ;)

to
ze stoi woda to chyba nie wina ogrzewania a czegos wiecej - ocieplenia budynku,wentylacji ,okien itp

fasolka1980

emcia ja Cie w pelni popieram, tylko nie zdazylam napisac :)

Kasia

Cytat: maraxela w 14 Kwi 2012, 14:48:58
to
ze stoi woda to chyba nie wina ogrzewania a czegos wiecej - ocieplenia budynku,wentylacji ,okien itp

akurat w TYM przypadku wina kaloryfera ;) ciotka wywaliła kaloryfer z kuchni + jeden z dwóch kaloryferów w pokoju
w zimie stoi woda od tego momentu a nic innego sie w tym mieszkaniu nie zmieniło

Dodany tekst: 14 Kwi 2012, 15:12:09

emcia masz rację, faceci mają cos z mózgiem w tym zakresie spaczonego ;)

Kata

bozena.dp Zmywarka to naprawdę rzecz niezbędna w kuchni, tak jak piszą dziewczyny. Mnie mąż namówił na jej zakup przy remoncie kuchni (wzięliśmy na raty 0%) i to naprawdę był świetny pomysł, a jaka oszczędność wody i energii.

Plan Julki też mi się dużo bardziej podoba niż ten od stolarza.

emcia Dobrze prawisz  :beer: :beer: :beer:
Pozdrawiam

Kata

suegro

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2012, 16:11:22emcia masz rację, faceci mają cos z mózgiem w tym zakresie spaczonego

eee, nie przesadzajmy ;) zależy od faceta :P

Józef Piłsudski

Kasia

ja jeszcze nie spotkałam takiego co by nie bedac z w temacie miał ten zmysł urzadzania, dobierania kolorów itd
a kobieta, całkowicie niezwiazana zawodowo czy tez hobbystycznie urzadzaniem wnetrz jakiś wiekszy ten zmysł ma ;)

marax

ja to bym nawet chciala zeby moj maz chociaz raz stwierdzil ze on czegos chce . Mojemu to wwszystko jedno :) czy sciany sa smerfowe/szare /bezowe itp

emcia

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2012, 15:30:34
ja jeszcze nie spotkałam takiego co by nie bedac z w temacie miał ten zmysł urzadzania, dobierania kolorów itd
a kobieta, całkowicie niezwiazana zawodowo czy tez hobbystycznie urzadzaniem wnetrz jakiś wiekszy ten zmysł ma ;)

o to mi właśnie chodzi

suegro

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2012, 15:30:34

Dlatego ja piszę, że to zależy od faceta.
Ja takich znam :)

Józef Piłsudski

emcia

Cytat: suegro w 14 Kwi 2012, 16:11:29
Dlatego ja piszę, że to zależy od faceta.
Ja takich znam :)
to i ja znam jednego
chodzi mi o to, że w większości przypadków to kobiety wiedzą lepiej ;)

justynaaaa2

ja mam grzejnik w kuchni, schowany za szafką i zimą grzejemy a i tak jest chłodno ;)

Kasia

bożena a teraz kombinatorskie pytanie ;)
za gaz pąłcicie ryczałtem czy za faktyczne zuzycie?

bozena.dp

Cytat: Kasia w 14 Kwi 2012, 17:39:24za gaz pąłcicie ryczałtem czy za faktyczne zuzycie?

mamy licznik, czyli za faktyczne zużycie

Dodany tekst: sob, 14 kwi 2012, 15:11:03

wysłałam pomysł julki na kuchnię do tego stolarza, niech i zrobi projekt i wycenę ;)

ale jedno mnie w tym projekcie zastanawia..
a mianowicie woda! julka zmywarkę i zlew umiescila pod oknem, a odpływ wody jest w rogu kuchni przy ściane z łazienką, tam też rurki z wodą wychodzą, więc ten zlew i zmywarka trochę daleko by były

Dodany tekst: sob, 14 kwi 2012, 16:15:52

widze, że olałyście moje pytanie o płytki do korytarza i kuchni oraz o panele do pokoju :P

jeżeli chodzi o płytki to jak pisałam, mam pamięc dobrą ale krótką ;D a płytki które wczoraj oglądałam to nie padradyż masto, które tutaj wklejałam a opoczno bazalto lol
takie o http://www.lazienki24.pl/cache/images/a/2/6/a263b8189edafd5ed788dd18a8c4731f.jpg
tylko nie wiem czy nie za jasne
z tej serii są jeszcze inne kolory http://www.lazienki24.pl/plytki-ceramiczne/podlogowe/bazalto?gclid=CPP_0Y7OtK8CFULN3wod0EUtig

marax

szukaj takich ktore nia maja rowkow . jak brod zajdzie w te rowki to koniec .Na kolana i do bialego rana szorowanie

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 14 Kwi 2012, 17:17:41
szukaj takich ktore nia maja rowkow . jak brod zajdzie w te rowki to koniec .Na kolana i do bialego rana szorowanie

oj tak, najlepiej gładkie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/