oliwa z oliwek

Zaczęty przez abkasia, 20 Sty 2012, 16:46:21

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

abkasia

jaka polecacie oliwe z oliwek, zeby jej smak bym jak najbardziej neutralny??
nie lubei takich mocno pachnacych,

najlepiej zeby w smaku byla jak olej kujawski :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

mobka

Abkasia, to moze olej z winogron zamiast oliwy? On ponoc nei pachnie ;)

abkasia

mobka tak? piwko leje :) :beer:

niewiemjaka

wogole to oliwia i ta z oliwek i ta z winogron zmiena zapach i smierdzi po prostu dla mnie jak sie starzeje, wiec jak nie uzywasz czesto to kup lepiej mala butelke albo trzymaj w lodowce,
bo ja tak juz z 3 butle wywalilam, bo mi zaczely "smierdziec" tzn maja taki dziwny zapaszek ktory mi nie pasuje po pewnym czasie ;) ale ja z wechem to wybredna jestem :D

a teraz mam z grecji w puszce, wiec nie pomoge ;)

abkasia

ja do salatek lubie ta oliwe
http://www.frito.pl/artykuly,Dobry_olej_to_zdrowie,1.html

mm pisze tu ze mozna na niej smazyc...
moze sprobuje, bo zawsze tylko do salatek stosowalam

wrobelek0403

ja tez polecam olej z pestek, jest zupełnie bezwonny.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ziuta

Cytat: abkasia w 20 Sty 2012, 16:46:21jaka polecacie oliwe z oliwek, zeby jej smak bym jak najbardziej neutralny?? nie lubei takich mocno pachnacych,
abkasia ja też nie lubię tego posmaku w oliwie, próbowałam wielu, ale już od długiego czasu jestem wierna tej z auchan ;D

callja

Cytat: ziuta w 20 Sty 2012, 19:39:35też nie lubię tego posmaku w oliwie
Po oliwie z oliwek zaczynam... kaszleć!! Jest dla mnie po prostu za kwaśna, w efekcie podrażnia mi gardło :(

Cytat: mobka w 20 Sty 2012, 16:49:10moze olej z winogron zamiast oliwy?
Też używam oleju z pestek winogron, do sałatek - i do krótkiego podsmażania (bo smażę cokolwiek raz na ruski rok ;) ). W smaku jest łagodny, niemal neutralny. Kupuję w biedronie :P
Ostatnio koleżanka polecała mi olej z pestek dyni, ponoć smakuje nieco orzechowo - kto wie, może spróbuję; abkasia, ten olej z linka ciekawie się prezentuje, kolor obłędny :) Jaki jest w smaku??
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

OlaFasola

Cytat: niewiemjaka w 20 Sty 2012, 16:54:56albo trzymaj w lodowce,
Nie powinno się oliwy z oliwek trzymać w lodówce.

Dla mnie oliwa monini jest akceptowalna. Też nie przepadam za oliwą z oliwek, ale ta jest stosunkowo neutralna. Częściej używam z pestek winogron.

nionczka

Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje. Ja sie nauczylam nawet biszkopt na niej robic, heheheh, juz widze jak pol strefy sie wykreca
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Cytat: nionczka w 20 Sty 2012, 22:49:14Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje.

Pewnie!
:highfive:

rubin04

Cytat: nionczka w 20 Sty 2012, 22:49:14Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje.
Jo, Nionczka :beer:


Abkasia, tak jak Ola napisął - ta Moninii jest taka b.neutralna w smaku, oni mają chyba jakąś taką wersję Mild czy coś
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

callja

Cytat: OlaFasola w 20 Sty 2012, 22:31:13Nie powinno się oliwy z oliwek trzymać w lodówce.
I olejów w ogóle - w lodówce zaczynają mętnieć i gęstnieć.
Światła też nie lubią...

Cytat: nionczka w 20 Sty 2012, 22:49:14Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje
Mnie akurat uczucie drapania w gardle przeszkadza dużo bardziej od zapachu ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rudasekawf

Cytat: nionczka w 20 Sty 2012, 22:49:14Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje. Ja sie nauczylam nawet biszkopt na niej robic, heheheh, juz widze jak pol strefy sie wykreca
Ja stosuję sporo oliwy z oliwek i nigdy nawet nie zwróciłam uwagi, że ma "intensywny" smak czy zapach, oliwa to oliwa. Lubię jak się okazuje :)

cherry

#14
Cytat: golinda w 20 Sty 2012, 22:27:19smażę na rzepakowym
golinda na jakim? Bo na moim oleju pisza, ze rzepakowy do salat i nie podgrzewac - pewnie zalezy od tloczenia.Doczytalam jest native z pierwszego zimnego tloczenia.

Cytat: callja w 20 Sty 2012, 22:29:15Po oliwie z oliwek zaczynam... kaszleć!! Jest dla mnie po prostu za kwaśna, w efekcie podrażnia mi gardło
W tloczni oleju w Chorwacji mi tlumaczono, ze oliwa z oliwek jest taka "pikantna" i po tym poznaje sie dobra oliwe tloczona na zimno i nie rozrzedzana woda.
Degustowalismy rozne oliwy i w zaleznosci od gatunku drzewek maja rozne smaki bardziej delikatny czy "ostry" np. do ryby czy stekow. Po przelknieciu tej ostrej tez prawie kaszlalam. Dobra oliwa ma kolor zielonkawy. My nasz zapas roczyny kupujemy u rolnika w Chorwacji. Trzymamy w piwnicy ciemno i chlodno. W kuchni duzo butle 1l  w lodowce, w malej butelce troche oliwy do salaty. Jak oliwa metnieje i sie scina (to tluszcz) w lodowce to dobry znak. Wystarzczy postawic butelke w temp. pokojowej i po jakisms czasie oliwa normalnie wyglada.
Ja lubie smak oliwy.
Do smazenia stosujemy roznie - obecinie olej slonecznikowy. Do salaty roszponki lubie olej z orzechow wloskich.

Znalazlam, dla zainteresowanych:
http://www.marco-oreggia.com/
Jego ranking oliw funkcjonuje podobnie jak punkty Parkera przy winie. W ostatecznosci to jednak kwestia smaku.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

Cytat: nionczka w 20 Sty 2012, 22:49:14
Im bardziej pachnie oliwa z oliwek, tym bardziej mi smakuje
i mi  :highfive:

mignon

ja też wolę olej z pestek winogron :)

a oliwę mam jakąś z napisem "łagodny smak", bo taka zwyczajna mi nie smakuje; ta łagodna oliwą z oliwek jest może tylko z nazwy, ale przynajmniej mogę ją przełknąć ;D

abkasia

Cytat: golinda w 21 Sty 2012, 14:03:42
kujawskim

o tak kujawski najlepszy :D
do salatek tez go daje :D


cherry

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

kocham oliwe z oliwek i czym mocniejsza tym lepsza:)

emcia

nie lubię oliwy, używam tylko kosmetycznie
do sałatek zwykły, ryżowy albo z orzeszków ziemnych

tiliam

ja też lubię z oliwę z oliwek monini
często ją kupuję
mam też zawsze z winogron, często jakieś wynalazki ;)

smażę też na kujawskim
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

#23
monini delicato(chyba taki dopisek) jest łagodniejsza

ale ja lubie oliwe, wiec mi to pikus

calla

Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)