Kalmary - prośba o poradę

Zaczęty przez goga, 28 Paź 2007, 13:04:31

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tusia

Basia znalazłam ciekawe przepisy na potrawy, w których składnikiem są m.in. kalmary  :chef:


Kalmary á la flaczki

Składniki :

    * 50 dag mrożonych surowych pierścieni z kalmarów
    * 2 cebule
    * pietruszka
    * mały seler
    * 4 marchwie
    * 4 łyżki margaryny
    * 2 łyżki mąki
    * papryka słodka
    * łyżka majeranku
    * imbir
    * gałka muszkatołowa
    * gałązka selera naciowego
    * natka zielonej pietruszki
    * koperek
    * sól
    * pieprz

Sposób przygotowania:

Pierścienie kalmarów włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 min. Po wyjęciu z wody ostudzić i pokroić w cienkie paski.
Natrzeć solą, połową majeranku, imbirem oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min.
Umyte i obrane warzywa pokroić w drobną kostkę, włożyć do osolonej wody, zagotować, a następnie dodać pokrojone kalmary, pozostałą część przypraw oraz gałązkę selera naciowego i gotować jeszcze 15-20 min.
Przygotować zasmażkę z margaryny i mąki, połączyć ją z gotującymi się kalmarami.
Przed podaniem posypać kalmary posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia


Kalmary z serem i ryżem

Składniki :

    * 25 dag ryżu (2 torebki)
    * 2 puszki kalmarów w sosie własnym
    * 20 dag startego parmezanu
    * 2 duże cebule
    * oliwa z oliwek
    * 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek dusić na oliwie, aż będą szkliste.
Wtedy wsypać ryż i smażyć go przez kilka sekund na dużym ogniu.
Następnie wlać dwie szklanki wody i gotować dalej. Gdy cała woda się wchłonie, zdjąć ryż z ognia, pozostawić na kilka sekund.
Dodać wyjęte z zalewy kalmary.
Danie posypać serem.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia


Pikantne kalmary w sosie pomidorowym

Składniki :

    * 50 dag mrożonych pierścieni z kalmarów
    * pół łyżeczki imbiru w proszku
    * obrana duża cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 4 łyżki oleju

      Sos:
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 2 łyżeczki cukru
    * łyżka sosu sojowego
    * ćwierć łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
    * pół szklanki wody
    * łyżka wódki wyborowej
    * pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
    * sól

Sposób przygotowania:

Połączyć składniki sosu.
Na dużej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oleju i najpierw obsmażyć (pół minuty) cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek, a potem dodać kalmary. Smażyć je na dużym ogniu przez 2-3 min i przełożyć na talerz.
Na patelni podgrzać z kolei na średnim ogniu łyżkę oleju, wlać sos i gotować do zgęstnienia.
Wtedy przyprawić sos imbirem i włożyć do niego kalmary. Dusić przez półtorej minuty.
Przez cały czas przygotowywania potrawy trzeba nieustannie ją mieszać.
Gotową podawać natychmiast, z ryżem ugotowanym na sypko.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia


Sałatka z kalmarów na ciepło z sosem chili

Składniki :

    * 3 świeże, surowe kalmary
    * puszka białej fasoli cannelini
    * 2 łyżki oliwy
    * sól
    * pieprz
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * kilka garści rukola
    * Sos chilii
    * kilka niezbyt ostrych papryczek chilli
    * 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    * 3 łyżki soku z cytryny albo z limonki
    * szczypta soli
    * trochę pieprzu

Sposób przygotowania:

Kalmary położyć na papierowym ręczniku kuchennym lub ściereczce, że się nie przesuwały.
Odciąć odnóżki, rozciąć tubę i położyć zewnętrzną stroną do góry. Zwykłym nożem kuchennym ostrożnie zrobić płytkie nacięcia, nie na wylot. Obrócić tubę i naciąć na krzyż. Przygotować fasolę. Otworzyć puszkę i odlać płyn. Do rozgrzanego rondelka wlać oliwę i wsypać fasolę. Dodać sól i pieprz, wlać sok z cytryny. Powoli podgrzewać fasolę od czasu do czasu mieszając. Umyć rukolę.
Przygotować sos z papryczek chilli. Ze świeżych papryczek łyżeczką lub nożem należy usunąć pestki i wyrzucić. Pokroić papryczki w cienkie paseczki i drobno posiekać. Wrzucić papryczki do szklanki. Wlać oliwę, sok z cytryny albo z limonki. Dodać szczypta soli, troszkę pieprzu i wymieszać łyżeczką. Sos powinien być ostry i nieco kwaskowy. Gdy fasola jest gorąca, silnie rozgrzać żeliwną patelnię z żeberkami. Nie nalewać tłuszczu, bo będzie się dymił.
Wrzucić na nią kalmary. Zacząć od odnóżek, bo potrzebują więcej czasu, niż tuba. Po chwili dorzucić nacięte tuby. Gdy się usmażą, przewrócić. Na miski wrzucić rukolę, dodać gorącą fasolę. Gdy kalmary nabiorą ładnego koloru, zdjąć z patelni i pokroić. Wrzucić do miski.
Wlać sos z chilli i szybko wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia

Kalmary z szarmulą

Składniki :

    * 2 tuby kalmarów
    * mąka
    * sól
    * pieprz
    * olej do głębokiego smażenia
    * 2 łyżki szarmuli

Sposób przygotowania:

Tuby kalmarów dokładnie oczyścić z wewnętrznej błony, pokroić w talarki.
W torebce foliowej wymieszać mąkę z pieprzem i solą. Wrzucić tam pokrojone kalmary, wymieszać.
Wyjmować krążki, otrzepując z nadmiaru mąki, i wrzucać na gorący olej. Smażyć partiami, bardzo krótko!
Wyjmować, osuszać na papierze z nadmiaru tłuszczu, gorące wymieszać z szarmulą i podawać.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia

Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login