Kalmary - prośba o poradę

Zaczęty przez goga, 28 Paź 2007, 13:04:31

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goga

Moi panowie na tegorocznych wakacjach zajadali się smażonymi na złoty kolor krążkami kalmarów. Teraz jęczą,że w domu też takie chcą i pod ich presją nabyłam  drogą kupna paczkę mrożonych krążków kalmarów. I teraz mam dylemat - jedne przepisy podają,żeby je odmrozić, obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć ok. 3 minut na głębokim oleju, inne z kolei każą je odgotować (albo 3 minuty albo pół godziny) potem obtoczyć w mące pszennej i smażyć na głębokim oleju. I bądź tu człowieku mądry. Stąd prośba - jak macie swoje sprawdzone przepisy to pomózcie :cry:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

zuzia

U mnie K. robi kalmary na 2 sposoby:
1. odmrozić, obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć ok. 3 minut na głębokim oleju
2. rozmrozić, pomieszać z krewetkami, ośmiorniczkami i warzywami, podsmażyć w wok-u i jeść z ryżem.

goga

Dzięki za szybką odpwiedź - no to tylko maka kukurydziana i do roboty - mniam :->

zuzia

goga,
możesz zrobić też na próbę 2 czy 3 w zwyklej mące (ale tak jak z kukurydzianą, bez żadnego gotowania). Każdy ma inny smak.

zwierzatko_mojej_mamy

goga, ja robie czasami w takim puchnacym ciescie  - tez fajne, jak posprzatam to znajde przepis :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

goga

OK - popróbuję, a potem opiszę wrażenia kulinarne. Mam nadzieję,że leki na biegunkę lub niestrawność nie będą potrzebne he he :lol:

tachogti

goga, kalmary trzeba najlepiej : zamoczyc w mleku, otoczyc w mace, w jajku i w bulce tartej i smarzyc na glebokim!!!!
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

goga

Kalmary zjedzone!!! Bardzo dobre - leki okazały sie niepotrzebne ;-)  Jeszcze raz dzięki za pomoc a poniżej efekt moich "szaleństw" kulinarnych :-D

tachogti

cudne Ci wszyly az glodna sie zrobilam  :-P
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

goga

Aż za cudnie, bo chyba za dużo było - tylko nie wiem, wina czy kalmarów, bo chyba moja wątroba lub jakieś inne cholerstwo w środku trochę się zbuntowało, he he :-(

zuzia

goga,
podejrzewam, że to ten "głęboki olej" mógł tak podziałaś. To jednak nie jest najzdrowsza metoda przyrządzania potraw :D

Basia

od jakiegoś czasu mam ochotę poeksperymentować...

Mój mąż uwielbia wszelkie owoce morza, ale ja nie umiem ich robić...  :jezor:
a na dodatek nie przepadam...

może macie jakieś sprawdzone przepisy? bym mogła kiedyś go zaskoczyć?!?

:yeah:
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

mayagaramond

Cytat: Basia w 11 Sie 2008, 20:37:29
od jakiegoś czasu mam ochotę poeksperymentować...

Mój mąż uwielbia wszelkie owoce morza, ale ja nie umiem ich robić...  :jezor:
a na dodatek nie przepadam...

może macie jakieś sprawdzone przepisy? bym mogła kiedyś go zaskoczyć?!?

:yeah:

Kalmary najczescniej sie smazy, sama nigdy nie robilam, bo nie lubie.

Jakos za owocami morze nie przepadam, uwielbiam ryby, ale krewetki, osmiornice, bez entuzjazmu. Z krewetkami robie czasem sos do makaronu, czasem salatke z pomidorami (krewetki, pomidory pokroic w kostke, zmieszac. Duzo koperku, troche czosnku, kieliszek whiskey, gotowe)

Krewetki mozesz tez smazyc na patelni, lubia duzo czosnku i pietruche.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Basia

no własnie wiem że się smaży ale co zrobic by nie były gumowate???

O krewetkach też myślałam- zakładam osobny watek

a co do owoców morza to ja nie przepadam. Tak samo jak za rybami...
no cóż ... czego się nie robi....

nionczka

U nas sie kroi w kolka, obtacza w mace i smazy na oliwie. To najczesciej.
Tez sie podaje we wlasnym sosie czyli atramencie, ale nie wiem jak sie robi. Sa tez nadziewane i zapiekane...
u mnie na przyjeciu weselnym podczas koktaju byly babeczki z wypelnieniem siekane kalmary podsmazane z zielonymi szparagami i pieprzem. Pychota! ale nie wiem jak sie robi. Jak lubisz ekseprymentowac to mozesz pobróbowac.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: Basia w 11 Sie 2008, 20:58:26
no własnie wiem że się smaży ale co zrobic by nie były gumowate???

O krewetkach też myślałam- zakładam osobny watek

a co do owoców morza to ja nie przepadam. Tak samo jak za rybami...
no cóż ... czego się nie robi....

Mi sie wydaje, ze kalmary zawsze beda troche gumowate. Ale jak pokroisz w male kawalki i podsmazysz pewnie nie az tak bardzo.

Basia

nionczka no właśnie nie muszą być gumowate...
no może nie aż tak bardzo!

byliśmy kilka razy na urlopie w Grecji i tam dość często na naszym stole lądowały kalmary - pokrojone i smażone...
cos tam skubałam od męża z talerza... niektóre były tak gumowate że nie dało się tego pogryźć!  ale w lepszych knajpkach podawali takie które nawet mnie przechodziły przez gardło!

Ninoczka, za podpowiedzi polewam  :piwko:

wredotka

salsa

moja koleżanka robi sałatkę z vinegretem i kalmarami
ja osobiscie nie lubie
własciwie to mam podobnie do MAy
lubie ryby bardzo i małże ale krewetki to np tylko małe i tylko na pizzy-reszty owoców morza to juz nie za bardzo....

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

Kalmarów sama nigdy nie robiłam. A na Krymie pamiętam sprzedwanae na ulicy w postaci takich mini szaszłyczków. Mniam.

W ogóle lubię owoce morza, oprócz ośmiorniczek.
Najbardzej pasują mi małże.

Oh, tagliatalle di mare z małżami... mniam!

kamelia04.08.2007

nionczka

wcale nie musza byc gumowate, kwestia przyrzadzenia.
W blue cactusie w W-wie podali takie gumowate oponki i odechciało mi sie kalmarów, ale potem w programie makłowicza usłyszałam, ze oponka zamiast kalmara to bład w sztuce i mial racje, bo dobre i niegumowate kalmary jadłam w Andaluzji.

Te obtoczone w mące i smazone mi w ogóle nie smakują, ale np. te w paelli sa najlepsze na swiecie. Już nie pamietam w jakiej jeszcze postaci je jadłam
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

Basia

Cytat: kamelia04.08.2007 w 12 Sie 2008, 16:42:46
nionczka

wcale nie musza byc gumowate, kwestia przyrzadzenia.
W blue cactusie w W-wie podali takie gumowate oponki i odechciało mi sie kalmarów, ale potem w programie makłowicza usłyszałam, ze oponka zamiast kalmara to bład w sztuce i mial racje, bo dobre i niegumowate kalmary jadłam w Andaluzji.

tzn że nie powinno się ich kroic w oponki?

kamelia04.08.2007

Basia

w oponki, czyli w kółka można kroić, chodziło mi o to, żeby nie były oponkowate w sensie gumowate
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

sputnik_sweetheart

A ja bardzo lubię ośmiorniczki :) tylko nie mrożone a przygotowane świeże w słonecznej Chorwacji...
W Chorwacji nauczono mnie robić je dosyć prosto- pokroić w krążki, dodać czosnek, sól ,pieprz, na głęboką oliwę na chwilę. skropić czerwonym octem winnym. I chyba już  ;) Można też z cebulą.
wariacje:

Kalmary z fasolą -kalmary, 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś, 4 łyżki oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, czerwony ocet winny.

Na gorącej oliwie szybko usmażyć kalmary, dodać czosnek, sól, pieprz, zamieszać. Do ciepłych kalmarów dodać fasolę i natkę, wymieszać, uzupełnić przyprawy, skropić octem. Podawać w temperaturze pokojowej na przekąskę.

Kalmary smaży się albo bardzo krótko albo długo, jak się smaży tak średnio długo to wychodzą gumiaste.

Znalazłam też coś takiego, nie próbowałam:

Kalmary faszerowane

500 g oczyszczonych kalmarów (4 średnie), 1 gruba kromka suchej bułki, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, posiekany ząbek czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki posiekanej suszonej szynki, 2 łyżki orzeszków piniowych, 2 łyżki drobnych rodzynek, 1 jajko, siekany koperek, siekana mięta, mleko, mąka, sól, pieprz.

Sos: 4 pomidory obrane ze skórki, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sól, cukier, pieprz.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe i smażyć, aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajkiem, przysmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami lub zszyć bawełnianą nitką. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.

Przygotować sos: na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekane pomidory. Chwilę dusić razem, dodać ocet balsamiczny i przyprawy. Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem 20-30 minut.

gioseppe

Cytat: sputnik_sweetheart w 20 Sie 2008, 12:41:35
Kalmary smaży się albo bardzo krótko albo długo, jak się smaży tak średnio długo to wychodzą gumiaste.

a ile to krotko a ile dlugo? :D
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP