Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Imagine there is no hate

mobka

A ja za pierwsza chyba jestem  ;D

zwierzatko_mojej_mamy

a ja nie wiem ;) co mnie dziwi, bo myslalam, ze jak nic wybiore druga - ale gdyby tak w drugiej okna dachowe byly o szerokosci rownej wielokrotnosci boku dachowki to druga :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

u mnie będzie wyłaz dachowy :) mam nadzieję że ekipa tak dobra jak murarze i elektryk i pomysli aby takich ścinków nie było ;)

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 12:13:08

ja bym się skłaniała ku drugiej, jak ma być prosto to niech już będzie jak najprościej. no ale oczywiście się waham  :crazy: jak zawsze.

wrobelek0403

o, juz widze. cegiełka lepsza :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

mi też cegiełka bardziej się podoba :)

Kasia

zwierzu, tu jest równo

feeling.good

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 24 Wrz 2013, 13:56:56
kurcze, tak tez ładnie :knuje:
no własnie ;)

dlatego zdecydowac się nie mogę
mi na cegiełkę tak lekko nie pasuje do tych prostych dachówek
ale znowu na większości ekspozycji widzę te cegiełkę, jakby tak było "lepiej"

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 12:00:07

tutaj też na prosto

a tutaj znowu nie :D

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 13:01:31

dla przypomnienia komin

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 14:05:28

tutaj podobny komin i dachówka na równo

wrobelek0403

Kasia

no własnie ....
jutro wchodza dekarze i muszę dać znać :)
pewnie zostanie na prosto ale ..... jeszcze chwilę do namysłu mam :)

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 14:15:25

margareta

Kasia jakbyś nie położyła, będzie ładnie  :thumbup:

Pyś

Pytanie jak będziesz miała wykończony bok/narożnik? Kładąc w cegiełkę co drugi rząd zaczynasz od połówki. A narożne połówki są chyba droższe niż cała płytka. U nas jest w cegiełkę i faktycznie wyszło to drożej. Dach jest dwu spadowy i na bokach szły płytki narożne

Kasia

Myślałam o czymś takim

Wykonawca dachowki już zamówił, czekają na położenie. Towar już zapłacony. Więc chyba problemu nie ma, mam tylko wybrać jak chce kłaść.

Dodany tekst: 24 Wrz 2013, 17:03:01

Nie mam jak wkleic.
Creaton domino kupka agnebodowa
http://www.dachpol.pl/domy-jednorodzinne-78.html#!prettyPhoto[gallery1]/15/

rubin04

Kasia, a ta sama ekipa kładzie Ci co murowała? Czy to jest generalny wykonawca i on ma podwykonawców?

Ja bym chyba na prosto kładla :) Ale ja to lubie symetrię.

Kasia

Wykonawcę mam jednego do stanu developerskiego ale jak będzie szło tak ja teraz to będę rozważała ich i do układania kostki i może wykonczeniowki, chociaz od wykonczeniowki o mam sprawdzonego fachowca. Ogólnie developer ma podwykonawców/pracownikow. Sprawdzone ekipy. Na razie jest na top top. Oby tak dalej :pray: mam kontakt z inwestorami dwoma, którzy korzystali z jego usług i domu stoją a oni dalej raczej zadowoleni (uwagi jakieś maja, drobne).

Chociaż i u niego sie patrzcie zdarzają ;) ma dwie ekipy koparkowe, jedni kopia co do milimetra i a drudzy pracują jak pijane zajace. Zaznaczylam ze tych drugich nie chce wiecej widzieć ;)
Ostatnio na ochotnika sie zgłosili do wycięcia orzecha, przyjevhali pocałunki sie i stwierdzili ze dźwig potrzebny. D. sie wkurzył, wszedł na drzewo, poobcinal cześć konarów, potem przyjechał KierBud więc przerwał robotę, to ci fajni murarze dokonczyli wycinkę. ;)
Bez dźwigu ;)

justynaaaa2

ja nadal lobbuję za cegiełką :D

Kasia

Dzięki za szybki odzew i głosy :)
Będzie na prosto :)

D. nie miał żadnych wahań, spojrzał i powiedział, ze prosto mu sie podoba.
Czyli postawił kropke nad i :)

Kolejna sprawa z głowy :)

elve

Dałabym prosto

co do łazienek, napisz, gdzie mają być i jaką pełnić funkcję

Kasia

Str. 27 nie mam teraz jak zdjęć przekopiowac.
Pierwsza łazienka to łazienka jedyna w danym mieszkaniu, musi pomieścić prysznic, umywalka, kibelek i pralkę.
Myślałam o prysznicu we wnęce a na wprost wc, umywalka i pralka. Pralka na wprost drzwi.

Łazienka 2 to łazienka w naszej części na dole, musi tam być wc i umywalka, chciałam dokoptowac mały prysznic.

Łazienka 3 to łazienka główna na piętrze.
Chciałabym tam mieć prysznic, wanne, umywalke, wc i ew. bidet.

Łazienka 4 to łazienka w naszej sypialni. W głębi chciałam dać prysznic bezkabinowy, do ustalenia malutka umywalka i wc.

elve

ciężko mi bez dostępu do programu graficznego
Nr 1 - nie ma możliwości wstawienia pralki do innego pomieszczenia? garderoby? kuchnii? jeśli wstawisz pralką ładowaną od góry, to będzie ciasno ale się zmieści (wtedy ustawienie tak jak planowałaś);
Nr 2 - odpuściłabym prysznic, jeśli się uprzeć, to wciśniesz tam półokrągłą kabinę 80x80, w której i tak nikt się nie zmieści, miniaturową umywalke i wc i bedziesz obijać się o nie - daj wc i umywalkę o normalnych wymiarach
Nr 3 - ustwienie ok, ale bidetu nie zmieścisz
jeżeli masz możliwość przesunięcia drzwi, wtedy zmieści się bidet i wc, tylko trzeba zamienić stronami z umywalka no i zrezygnować z blatu
Nr 4 - zamieniłabym miejscami wc i kabinę, a umywalkę na ścianę z drzwiami (zgaduję wymiary)

Kasia

elve, dzieki :)

Cytat: elve w 24 Wrz 2013, 23:32:38Nr 1 - nie ma możliwości wstawienia pralki do innego pomieszczenia? garderoby? kuchnii? jeśli wstawisz pralką ładowaną od góry, to będzie ciasno ale się zmieści (wtedy ustawienie tak jak planowałaś);

no własnie nie da rady, to jest małe mieszkanie i jedyne miejsce na pralkę to właśnie łazienka.

Cytat: elve w 24 Wrz 2013, 23:32:38Nr 2 - odpuściłabym prysznic, jeśli się uprzeć, to wciśniesz tam półokrągłą kabinę 80x80, w której i tak nikt się nie zmieści, miniaturową umywalke i wc i bedziesz obijać się o nie - daj wc i umywalkę o normalnych wymiarach

no właśnie ta łazienka jest mała, chciałam prysznic aby np. wracając z dworu, Michał z piaskownicy nie biegac na pietro aby się umyć. ale coś czuję że ten prysznic tam nie wejdzie, pierwotnie w projekcie była tam wnęka na prysznic bezkabinowy ale niestety musieliśmy z niej zrezygnować na rzecz garazu na motorynkę ..... hmmmmm długa historia ;)

Cytat: elve w 24 Wrz 2013, 23:32:38Nr 3 - ustwienie ok, ale bidetu nie zmieścisz
jeżeli masz możliwość przesunięcia drzwi, wtedy zmieści się bidet i wc, tylko trzeba zamienić stronami z umywalka no i zrezygnować z blatu

czyli tutaj raczej pozostaniemy przy opcji projektanta
w tej łazience zastanawiałam się jeszcze nad rezygnacją z prysznica ale to tylko przy założeniu że w dolnej łazience prysznic jednak bedzie.

Cytat: elve w 24 Wrz 2013, 23:32:38Nr 4 - zamieniłabym miejscami wc i kabinę, a umywalkę na ścianę z drzwiami (zgaduję wymiary)

tutaj myslałam aby tam gdzie prysznic i wc dać prysznic bezkabinowy
a wc i umywalkę dać tam gdzie teraz umywalka z blatem jest
wc nawet na sciance (małej) prysznicowej u umywalka właśnie na ściance z drzwiami ew. narożna.
Jak myślisz? da się?

no i powiedzcie mi czy znajdę jakąś ładną kabinę? mało co mi się podoba, wolałabym w ogóle bez kabin ale w tej głównej łazience raczej bezkabinowego prysznica nie widzę :hmm: a może się mylę?

wrobelek0403

Kasia, P ma swietną i bardzo ładną szklana kabine z jakąs powierzchnią łatwoczyszczącą. zapytam go, co to było.

salsa

my bedziemy mieć kabinę w prostokącie szklaną z mało widocznymi łączeniami
bez kabiny tam się nie da ,bo na etapie budowania cos tam było przerabiane (łazienka powieksza czy cos) i tam nawet nie da się zrobic samej podłogi + szyby

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)