Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

magdalinska

wytlumaczcie mi, dlaczego ten odkurzacz centralny jest lepszy od normalnego, bo ja nie pojmuje. Musisz gdzies wsadzic to "bydle", i tak chodzi sie z rurą od pokoju do pokoju, no identycznie jak ze zwykłym odkurzaczem. W czym jest lepszy?

aniak1211

magdalinska
Podobno nie pyli sie tak,dla alergikow super;)
No i nie wiem dlaczego:D

Kasia

No chyba chodzi o to ze chodzisz tylko z rura i ci nie wywiewa powietrze z odkurzacza po całym domu.

Aniak a te rury to dużo miejsca w ścianie zajmują? Dużo grubsze są ściany?

siog

rubinku idz z kuchnia na gazete.
cos mi w niej nie pasi i ten blat do jedzenia mi sie nie podoba. ogolnie mam wrazenie ze ta kuchnia scisnieta taka, jak w malym bloku. no a to przeciez dom...

golinda

Cytat: magdalinska w 01 Cze 2012, 19:08:06
wytlumaczcie mi, dlaczego ten odkurzacz centralny jest lepszy od normalnego, bo ja nie pojmuje. Musisz gdzies wsadzic to "bydle", i tak chodzi sie z rurą od pokoju do pokoju, no identycznie jak ze zwykłym odkurzaczem. W czym jest lepszy?

bo nie musisz ciągnąć za sobą kabla
sprawdza się w domach

Dodany tekst: 01 Cze 2012, 19:44:41

Cytat: siog w 01 Cze 2012, 19:39:28
rubinku idz z kuchnia na gazete.
cos mi w niej nie pasi i ten blat do jedzenia mi sie nie podoba. ogolnie mam wrazenie ze ta kuchnia scisnieta taka, jak w malym bloku. no a to przeciez dom...

mam podobne wrażenie...

rubin04

Kasia, odkurzacz do pom. gospodarczego upchniemy, tam gdzie kotłowania, serwerownia...

Cytat: szelma w 01 Cze 2012, 18:55:44Miejsce do jedzenia przy płycie? Przecież z garów pryska i w ogóle. Niebezpieczne.
to takie bardziej miejsce do "towarzyszenia" kucharzowi niż konsumpcji - jakby bardzo pryskało to zawsze może odejśc, poza tym nei zawsze gotujemy pryskające historie.

Rozważaliśmy też blaty na 2 poziomach, tak jest u naszych znajomych, ale wtedy zza blatu wszyscy zagladają jak postępy w garach :D i chyba jednak wolimy szeroki blat na jednym poziomie.

Dodany tekst: 01 Cze 2012, 18:00:54

Magdalińska - zalety to brak kabli, cały syf nie jest rozpylany po mieszkaniu, bo powietrze jest wydmuchiwane systemem przewodów na zewnątrz budynku
no i nie hałasuje,
plus np. w kuchni mozesz zorbić taka jakby szparę na to co zmiatasz.

Dodany tekst: 01 Cze 2012, 19:05:39

Siog, gdzie na tej Kuchni gazetowej?

Golinda - wyslij zdjecia swojej mi na maila: mojeimie.nazwisko@gmail.com

Dodany tekst: 01 Cze 2012, 20:07:42

Taka nam się podoba i tak ten nasz blat powinien mniej wiecej wygladac:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Moja mama ma kominek a nad nim telewizor. na jednej scianie. zaraz wam pokaze

abkasia

aniak1211

Cytat: Kasia w 01 Cze 2012, 20:37:17Aniak a te rury to dużo miejsca w ścianie zajmują? Dużo grubsze są ściany?

Nie mam pojecia jak ta instalacja wyglada,
wiem ze rury ida w scianie,
na pewno nie sa to grube rury by sciane powiekszac,
musze wypytac brata jak to wyglada,on tez zainstalowal:)

Przy budowie domu warto sama instalacje zrobic,
moze kiedys sie przydac:)
U nas pewnie troche postoi nie uzywana;)

Dodany tekst: 01 Cze 2012, 20:57:56

Tez bylam zdziwiona jak zobaczylam TV nad kominkiem,
to u mojego kuzyna w kanadzie;)
co prawda oni maja "inne upodobania";)

magdalinska

Cytat: aniak1211 w 01 Cze 2012, 20:50:46
Przy budowie domu warto sama instalacje zrobic,
moze kiedys sie przydac:)
;) moi rodzice maja instalacje, od prawie 10lat, do dzisiaj dokupili sprzetu, tylko uzywaja zwykłego odkurzacza

aniak1211

Cytat: magdalinska w 01 Cze 2012, 21:16:46
;) moi rodzice maja instalacje, od prawie 10lat, do dzisiaj dokupili sprzetu, tylko uzywaja zwykłego odkurzacza
Bo za taki odkurzacz to ze 2 tys. trzeba dac,
albo i wiecej;D
My instalacje robimy,
nie wiem czy i kiedy kupimy jednostke:D

abkasia

;)

siog

Rubinku idz na forum gazety na plany i wizualizacje lub na wnetrza. tam sa profesjonalisci.
to zdjecia co wkleilas jest bardzo fajne ale absolutnie inne niz twoja wizualizacja! tam jest kuchnia na duzej powierzchni prwdopodobnie otwarta na pokoj. na wiz jest scisnieta w kwadrat

wrobelek0403

rubin, sugeruje te otwarte półki koło lodówki przerobic na takie wysokie cargo z wysuwanymi koszykami - zajebista sprawa.

Dodany tekst: 02 Cze 2012, 08:17:43

rubin siog chodzi o fotoforum na gazeta.pl "wnętrza mieszkan", no owszem, ładne rzeczy pokazują, mozna sie zainspirowac, ale nie daj boze wrzucisz cos, co nie wpadnie w ich gust, dostajesz niemiłą zjebe od góry do dołu. zagladam tam regularnie i czasem jestem na prawde zniesmaczona komentarzami.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

siog

wrobelku to fakt:) ale jest tez strasznie duzo wkurzajacych watkow.

z tym to lepiej na plany i wizualiz. tam sa naprawde dobre osoby i profesjonalisci. i faktem jest ze tak kuchnie obrabiaja i ulepszaja ze w szoku jestem

wrobelek0403

a to nawet nie wiedziałam, na plany nie wchodze, bo nigdy na takim etapie budowlanym nie byłam :)

ach, jak mi sie marzy remont kuchni :crying:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

:bra: :bra: :bra: :bra: :bra: :bra: :bra: :bra:

potrzebna pomoc :D

czy orientujecie się czy aby złozyć wniosek o pozwolenie na budowe trzeba być włascicielem działki?

do urzedu nie moge się dodzwonić, zresztą tez nie mam jak dzownić i dzownić a kombinuję i się zastanawiam ;)

we wniosku o pozwolenie na budowę jest zapis ze trzeba załączyć "oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane,"

no i co przez to możemy rozumieć?

czy ew. zgoda obecnego własciciela działki na moje dysponowanie działka na cele budowlane by wystarczyła?
czy tylko akt własnosci mój wchodzi w rachubę?

aja

Kasia nie pomogę bo wszystko na początku sama załatwiałam

ja juz mam dość tej budowy, jest tyle roboty,że ja nie wiem jak my to ogarniemy :(
dziur na okien nie przesuneliśmy eehhh i juz mi się nie chce budowac

Dodany tekst: 21 Cze 2012, 13:28:35

a dla odstresowania :) wymyśliłam aranzację starej sypialni i teraz nad tym myślę :D

Kasia

aja a wy juz macie coś wybudowane? dobrze pamiętam?

no roboty jest huk, my na razie papiery ogarniamy i w zasadzie wszystko na mojej głowie.
Na razie idzie sprawnie ale czuje że kiedyś coś tąpnie i bedzie kibelek, boje się strasznie czy sobie poradzimy :knuje: Bo my nie mamy nikogo do pomocy, nikt się nie zna itd.

nie chce tracic czasu, teraz czekamy na mapę do celów projektowych i wniosek o budowe bym chciała złozyć
ale jeszcze aktu własnosci nie ma na mnie i nie bedzie jeszcze przez co najmniej miesiąc :knuje:

marax

Cytat: Kasia w 21 Cze 2012, 13:16:22

czy orientujecie się czy aby złozyć wniosek o pozwolenie na budowe trzeba być włascicielem działki?

do urzedu nie moge się dodzwonić, zresztą tez nie mam jak dzownić i dzownić a kombinuję i się zastanawiam ;)

we wniosku o pozwolenie na budowę jest zapis ze trzeba załączyć "oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane,"

czy ew. zgoda obecnego własciciela działki na moje dysponowanie działka na cele budowlane by wystarczyła?
tak na logike powinna wystarczyc umowa np dzierżawy,uzyczenia  . Przeciez wielu ludzi buduje rozne rzeczy na wynajmowanych działkach .

Kasia

no własnie, tak na logikę sobie wykombinowałam :D
szukam potwierdzenia moich kombinacji alpejskich :D

olcia

Kasia to my jesteśmy na podobnym poziomie. Czekamy teraz na projekty przyłączy (tzn. gazowego bo resztę już mamy) i będziemy składać wniosek o pozwolenie na budowę. Działka nasza więc nie pomogę co do tego czy zgoda właściciela wystarczy.

aja

u nas domek przykryty dachem i z oknami :) w lipcu przychodzi reszta ekipy i mamy nadzieję, że skończymy
tylko nie wiem... mam nadzieję że coś się wyjaśni z prądem bo wszystko na prąd nawet ogrzewanie wiec w zime to kiepsko to widzę ani nie skorzystamy a jedynie pewnie wiecej szkód będzie ehhhh

magdalinska

Cytat: Kasia w 21 Cze 2012, 13:16:22

nie muszisz byc włascielem, ale musisz miec prawo do dysponowania działka. Czyli np własciciel działki moze wyrazic zgode, ze moze tam sobie cos wybudowac, ty piszesz oswiadczenie o prawie do dysponowania działka i to dołaczasz do wniosku.
Druk oswiadczenia dadza ci w urzedzie