Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

no ale jak grzeje się? jak jest 1,5m oddalony? pyli? Ty chyba masz na myśli kominki bez nowoczesnego wkładu :)

zwróc uwagę że na wielu projektach tv jest zawieszony na ścianie nad kominkiem, czyli de facto na kominie

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 09:19:18

Cytat: szelma w 31 Maj 2012, 09:17:48
Ja ogólnie bym wolała gazowy od normalnego - gazowy grzeje, miło jest, jak się odpali, łatwiej odpalić, nie brudzi się nic, nie trzeba drewna składować i w ogóle. No ale jak rubiny wolą drewno, to będą mieć drewno :).

kominek gazowy to jak robienie grilla w piekarniku

elve

golinda a ja myślałam, ze wtedy są kominki gazowe albo elektryczne :hmm:

No i nie wiem czy u rubin było 1.5m, raczej 0.5m

szelma

Eeeee. D. miał taki na drewno i to dużo zachodu jednak jest. A jak mówię - znajomi mają naprawdę zajebisty kominek na gaz i też bym z chęcią taki miała w domu. A na drewno to w ogóle nam się nie opłaca - mimo że przecież mamy kominki, tylko trzeba by było otworzyć i wyczyścić komin.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

elve

Ja bym nie chciała tradycyjnego kominka, w sumie u siebie nawet przewody kominowe zlikwidowałam
Wolałabym murowany kominek zewnętrzny

golinda

elvelve, ale tam jest izolacja
ta ściana nawet ciepła nie jest

magdalinska

Cytat: elvelve w 31 Maj 2012, 09:13:11
TV obok kominka? tylko wtedy chyba odpada taki tradycyjny na drewno :hmm:
nic sie nie dzieje, moi rodzice tak maja od lat, w zimie kilka razy w tygodniu palą w kominku i jest ok

nionczka

Moja siostra ma kominek z otwartym paleniskiem, taki prawdziwy, prawie stuletni. Obok dwie biblio i TV. Chyba nie ma problemów z tym, bo nigdy się nie skarżyła.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

No to super, czyli TV koło lub nad kominkiem!

Kasia

aniak1211

My bedziemy mieli,
zastanawiam sie czy warto zainstalowac plaszcz wodny czy jakos tak,
chodzi o jednoczesne grzanie wody kiedy pali sie w kominku,
P. mowi ze koniecznie,ja nie jestem pewna;D

jestynka

Cytat: Kasia w 31 Maj 2012, 11:43:17
My nie bedziemy mieć kominka :D

nie chcecie?
dla mie powód do budowania domu to jest kominek ;)

nionczka

Cytat: Kasia w 31 Maj 2012, 12:43:17My nie bedziemy mieć kominka
my też nie chcieliśmy, ale komin był gotowy, więc zrobiliśmy. żeby później nie żałować. ale jeszcze nie paliliśmy w nim.

golinda

Cytat: jestynka w 31 Maj 2012, 13:36:37dla mie powód do budowania domu to jest kominek wink

w tym sezonie rozpaliliśmy raz!
i tylko dlatego, że mieliśmy awarię pieca ;)

nionczka

Cytat: golinda w 31 Maj 2012, 13:37:34w tym sezonie rozpaliliśmy raz!
i tylko dlatego, że mieliśmy awarię pieca
no coś Ty? Sama przecież chwaliłaś rozpalanie w zimowe wieczory.

vobi

Cytat: nionczka w 31 Maj 2012, 12:38:51
no coś Ty? Sama przecież chwaliłaś rozpalanie w zimowe wieczory.

zapewne chodzilo o rozpalanie zmyslow, nie kominka ;D

Kasia

Cytat: jestynka w 31 Maj 2012, 12:36:37
nie chcecie?
dla mie powód do budowania domu to jest kominek ;)

nie chcemy:
- kominek nigdy nas nie krecił
- trzeba kupować drewno
- trzeba to drewno dokładac do kominka, rozpalać
- kominek trzeba czyścić, kolejny klamot do czyszczenia - o nie!
- archotekt zaproponował kominek w miejscu gdzie ja widzę po prostu ciąg komunikacyjny
- szkoda mi marnować idealnego IMo na kominek kacika na kominek, wolę tak coś innego zorganizować :D

jakbym miała miec cos zamiast kominka to pewnie wybrałabym jakies akwarium fajne ale to tez odpadda bo tez nas az tak nie kreci aby o to dbac i przy tym chodzić :D

za to koniecznie bedziemy miec altanke grillową i zostawimy obecne miejsce na ognisko :D tyle naszego

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 11:44:25

Cytat: aniak1211 w 31 Maj 2012, 13:32:34chodzi o jednoczesne grzanie wody kiedy pali sie w kominku,
P. mowi ze koniecznie,ja nie jestem pewna;D
jakbym miała kominek to pewnie bym zainwestowała w płaszcz wodny czy jak to się zwie
z zastrzeżeniem że rzeczywiście będziecie ten kominek rozpalać dość często aby koszt instalacji płaszcza się chociaz trochę zwrócił ;)

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 12:45:42

Cytat: nionczka w 31 Maj 2012, 12:37:07
my też nie chcieliśmy, ale komin był gotowy, więc zrobiliśmy. żeby później nie żałować. ale jeszcze nie paliliśmy w nim.

w takiej sytuacji tez bym pewnie zrobiła, aby własnie nie żałować

natomiast teraz mam wrazenie ze byśmy załowali że go w ogóle zrobilismy wiec ani kominów ani zadnych instalacji kominkowych nie przewiduję :D

nionczka

Mnie też nie kręci ciepło domowego ogniska. I jeszcze się boję, że jak napalimy, będzie za gorąco w salonie. Ale jestem trochę piromanką i lubię patrzeć na płomienie. No i może pozwoli to trochę zaoszczędzić na ogrzewaniu.

marax

ja mialam miec kominek niestety zle wybudowano komin i nie mozna podlaczyc tam kominka . Chcemy wybudowac nowy komin i koniecznie kominek ze wzgledu na koszty . Wczesna wiosna i jesienia to idealne rozwiazanie zeby nie palic w piecu eko groszkiem ktory do taniego paliwa juz nie nalezy . Jak palimy w piecu w w takim okresie szybko robi sie za gorąco . Kominek podniosłby temp o kilka stopni tak akurat . MOoj znajomy ma firme zajmujaca sie profesjonalnie budową kominkow i odradza plaszcz wodny . Tz fajne to moze jest ale nie ogrzeje w zimie domu a wielkie rury trzeba ciagnąć do każdego pomieszczenia .to sa spore koszty a w piecu alternatywnym i tak palic trzeba .

golinda

Cytat: Kasia w 31 Maj 2012, 13:42:22jakbym miała kominek to pewnie bym zainwestowała w płaszcz wodny czy jak to się zwie

aha, fantastyczna inwestycja
nie ma szans na zwrócenie kosztów, które są niemałe ;)
policz sobie :)

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 12:55:29

Cytat: maraxela w 31 Maj 2012, 13:52:05Kominek podniosłby temp o kilka stopni tak akurat .

chyba sobie jaja robisz!!!
podniesie o kilka stopni, w promieniu 10cm ;)

marax

Cytat: golinda w 31 Maj 2012, 12:54:27

aha, fantastyczna inwestycja
nie ma szans na zwrócenie kosztów, które są niemałe ;)
policz sobie :)

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 11:55:29

chyba sobie jaja robisz!!!
podniesie o kilka stopni, w promieniu 10cm ;)
chociaz w salonie byloby troche cieplej . W takich okresach wystarczy 1,2 stopnie i juz jest ok .

nionczka

Ale muszę przyznać, że też ściana z kominkiem przydałaby mi się na coś innego, mógłby ten kominek być mniej eksponowany w sumie

Kasia

dlatego napisałam że przy założeniu że bedzie się z kominka korzystac i jest szansa na zwrot kosztów:)
bo tak to lipa

no trzeba to poprzeliczać, nie liczyłam bo kominka mieć nie bedziemy

golinda

no ale salon nie jest zamykany - ciepło rozpierzchnie się do reszcie domu i go nie wyczujesz w ogóle

Dodany tekst: 31 Maj 2012, 12:57:52

Cytat: Kasia w 31 Maj 2012, 13:56:36dlatego napisałam że przy założeniu że bedzie się z kominka korzystac i jest szansa na zwrot kosztów:)

nie ma żadnych szans
liczyliśmy to dokładnie
i parę osób, które budowały dom również ;)

może gdyby to było jedyne ogrzewanie... :hmm: wtedy nie wiem

marax

Cytat: golinda w 31 Maj 2012, 12:56:57
no ale salon nie jest zamykany - ciepło rozpierzchnie się do reszcie domu i go nie wyczujesz w ogóle
znajoma ma tez duzy salon otwarty i u nich sie to sprawsza. WIesz ja mam taki sposob . Siadam w wielkim fotelu daje nogi prawie na szybe kominkową i mi cieplo lol lol Bardzo lubie odglos palonego drewna - moglabym sobie to nagrac i sluchac.

szelma

Cytat: golinda w 31 Maj 2012, 13:54:27podniesie o kilka stopni, w promieniu 10cm

Nie zgadzam się - na podstawie wszelkich kominków, z jakimi miałam do czynienia. Różnica jest i to nie tylko w promieniu 10 cm.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!