obiad dla rodziny

Zaczęty przez marax, 04 Gru 2011, 11:57:22

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

marax

W piatek mam rozdanie dyplomow . Z tej okazji chciałam dla rodziców ,tesciow i dziadków zrobic uroczysty obiad  :knuje:
Rozdanie jest w piatek za tydzien . Zaczyna sie we wroclawiu o 11 potrwa pewni do ok 15. Obiad bedzie ok 16.00
Rano nie dam rady nic zrobic wszystko musi byc zrobione dzien wczesniej .
Chciałabym zrobic obiad (tylko nie wiem co mozna zrobic dzien wczesniej zeby odgrzac tylko ) - bedzie malo czasu wrocimy o 15.00 a do 16.00 obiad musi byc gotowy :)Może coś podgrzewane w takim naczyniu http://allegro.pl/duzy-podgrzewacz-do-potraw-3-2-l-owal-clarice-i1945378614.html

kupie tort . Sama nie wiem co jeszcze . Szampan wino oczywiscie .
Chce kupic porcelane na 12 osob (dostalam 1200 zl od babci w czerwcu przeznaczone na ten cel i jesze nie zdążylam nic kupic) i jakos fajnie ubrac stół . Macie moze inspiracje na przystrojenie stolu ?

emcia


marax

#2
Cytat: emcia w 04 Gru 2011, 12:02:35
ile ma być osób?

8 plus Laura

Dodany tekst: nie, 4 gru 2011, 12:06:08

Chodzi mi o cos co mozna podgrzac tylko jak wrocimy bez konieczności gotowania o 15.00.

zuzia

a moze ktoreś polędwiczki?
bo rzeczy typu gołąbki to nie bardzo na taki obiad.

konwalia

#4
klasyczne zrazy+pyzy+tarte buraczki

łosos w marynacie cytrynowo-koperkowej(mozna spokojnie odgrzac w piekarniku), piers z kurczaka z czosnkiem, susz pomidorami i mozarella-tez mozna odgrzac w zaroodpornym, zielone risotto(z brokułami)

a stół chcesz klasycznie? bo jak niekoniecznie, to ja bym zrobiła dekorację "lekarska" np mini bukietY z plastikowych strzyKAWEK

jusia

czerwony barszczyk (gotowy)+ uszka (gotowe)
na drugie schab faszerrowany susoznymi  śliwkami można upoiec w rekawie rano, pozniej tylko podgrzać w tym zaroodpornym naczyniu, ja takie mam i wiem, ze ma ono walor estetyczny jedynie, bo te podgrzewacze nie utrzymaja temperatury potrawy, do tego pieczone ziemniaki i salata...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zuzia

Cytat: jusia w 04 Gru 2011, 12:23:43czerwony barszczyk (gotowy)+ uszka (gotowe)
albo gotowe krokiety.
Lubaszka ma pyszne

jusia

"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

niewiemjaka

Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 12:05:34Chodzi mi o cos co mozna podgrzac tylko jak wrocimy bez konieczności gotowania o 15.00.
no to moze jakies poledwiczki w sosie albo bitki w sosie ?
w Ugotowanych widzialam ostatnio jakies polędwiczki w sosie grzybowym (kurkowym)
mozesz dzien wczesniej zrobic i pozniej je podgrzac juz z tym sosem razem ? (tak se dumam) :D

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym robila barszcz, ale ja to barszcz uwielbiam i to z czymkolwiek ;) mysle, ze takie zawijance w sosie to spokojnie mozna odgrzac - tez uwielbiam ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jusia

a ja optuje za tym nadziewanym schabem, roboty zadnej prawie, pieczesz w kawalku kroisz na plastry przed podadniem, sos w sosjerce, no juz chyba krocej sie nie da ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

didi_loczek

Serwis mam taki: obiadowy i kawowy na 12 osób
http://www.porcelana24.pl/serwis-obiadowy-na-12-osob-chodziez-kropla.html

Spokojnie za 1200 zł coś znajdziesz.

Na obiad możesz zrobić jak dziewczyny piszą barszczyk czerwony i uszka/krokiety.
Albo jakąś zupę krem (np. z cukinii, groszku zielonego - do tego groszek ptysiowy).

Mięso najlepiej w sosie, takie łatwo odgrzać (zrazy, bitki, polędwiczki - do tych zrobiłabym grzybowy)
Masz czas na ugotowanie ziemniaków? Bo równie dobrze możesz ugotować gotowe kluski (pyzy, kopytka). Tych bym raczej nie odgrzewała tylko ugotowała na świeżo.

Surówka musi być zrobiona świeża, przed podaniem.
Chyba że coś na ciepło (buraczki, marchewka, kapusta zasmażana)  :hmm:

jestynka

#12
każdą pieczeń możesz upiec dzień wcześniej, pokroić. Drugiego dnia odgrzać w sosie

Dodany tekst: 04 Gru 2011, 13:32:17

bigos, tez kilka dni wczesniej możesz zrobić
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


goga

no0 ale dekoracje na stół też chcesz kupić czy może z tego co już masz ? i jakie to maja byc dekoracje ? - już świąteczne ? czy tylko konkretny kolor ?  fajne rzeczy są w home & you 
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

marax

#15
Cytat: goga w 04 Gru 2011, 14:43:42
no0 ale dekoracje na stół też chcesz kupić czy może z tego co już masz ? i jakie to maja byc dekoracje ? - już świąteczne ? czy tylko konkretny kolor ?  fajne rzeczy są w home & you 
ta roze to mam za domem hihi chciałam naturale gałązki upleść w wienek .......... nie wiem na ile jest to trafiony pomysl . W duce taka sztuczna gałązka 50 zl .................. jak wy dekorujecie stoly ?

Dodany tekst: 04 Gru 2011, 14:48:25

http://berkanan-moja-sztuka.blogspot.com/2010/10/bukiety-dekoracje-kwiatowe-i-takie-tam.html
bardzo ladny jest ten z dzikiej róży na świeta a jaki prosty i tani

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

natka

#17
maraxela takie pólmiski z podgrzewaczem mają byc od jutra w Biedronce :) poj 3L za 55 zl :D

callja

Cytat: jusia w 04 Gru 2011, 12:34:45ja optuje za tym nadziewanym schabem, roboty zadnej prawie, pieczesz w kawalku kroisz na plastry przed podadniem,
Jako totalnego gotowca doradzam schab nadziewany śliwkami z Biedrony - juz gotowy, przyprawiony, tylko wrzucić do piecyka i upiec. A jest naprawde smaczny!! wypróbowane.

Barszczyk pyszny robi Krakus - w kartonie, wystarczy podgrzać (nie gotując, bo straci kolor).

Na przystawkę np. barszczyk z pasztecikami gotowymi (podgrzanymi w piecyku), na danie główne schab pieczony, do tego np. kluski śląskie (też mogą być gotowce) albo kluseczki typu Eierspaetzle (by Lidl ;) ) i jakaś jarzynka wedle wyboru. Na deser - może jakiś torcik zamówiony, albo szarlotka z gałką lodów/bitą śmietaną??? Nie zamęczysz się przy garach, a będzie smacznie.


Z serwisów Karoliny (do kupienia właśnie w sklepie firmowym pod Arkadami ;) ) przepiękna z bardziej "ozdobnych" jest seria Castel FBC, a z prostszych wzorów Nora. Ja wybieram bez dodatkowych zdobień i malunków (kwestia upodobań ;) ) - ale z tego co dziewczyny piszą, jest tp wersja bezpieczniejsza, jesli używasz zmywarki ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

marax

#19
Cytat: golinda w 04 Gru 2011, 19:52:58

obrus już masz lol

Dodany tekst: Sun Dec  4 19:53:13 2011

cudowne :)

hahaha przestan hihihi
zrobie chyba pomysl na - roladki schabowe w sosie serowym + kluski sląskie i surówka (jaka?)
tort
moze sałatka warzywna
te paszteciki to o co chodzi ? a moze rosół po prostu ?

golinda rozumiem ze przystrojenim do mojego obrusu byloby
a zwymiotowanie
b lol lol nawet wole nie myslec co ta szmata w sobie zawiera

callja

#20
Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 20:08:58
zrobie chyba pomysl na - roladki schabowe w sosie serowym + kluski sląskie i surówka (jaka?)

IMHO pasowałyby buraczki, może byc ćwikła z chrzanem, może być surówka z buraczków z cebulką.

Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 20:08:58
moze sałatka warzywna
Chyba, ze jak przystawka... majonezowa sałlatka do schabu - jakoś IMHO niezbyt.

Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 20:08:58
te paszteciki to o co chodzi ?
Takie słone "ciasteczka" na ciepło, w cieście drożdżowym lub francuskim, z nadzieniem jak w krokietach - czyli z kapusty albo mięsa. Podajesz je podgrzane, z barszczykiem do popicia, jako przystawkę/pierwsze danie. Do kupienia w piekarniach/cukierniach (na pewno u Furtaka i w Kubiaku) albo marketach.
http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/przekaski/paszteciki_z_pieczarkami_i_kiszona_kapusta/845244-1-pol-PL/paszteciki_z_pieczarkami_i_kiszona_kapusta_medium_recipe_watermark.jpg


Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 20:08:58
moze rosół po prostu ?
Akurat rosół to niebezpieczna opcja, bo często zamiast esencjonalnego wywaru wychodzi słona woda ;)


A co do przystrojenia - odpadają proste opcje typu koraliki rozrzucone po obrusie, bo Laura mogłaby się nimi ciut "za bardzo" zainteresować ;) Masz może jakąś sporą, szklaną wazę w domu??? wystarczy włozyć do niej kilka czerwonych jabłek i zalać wodą, postawić na środku stołu z daleka od łapek Laury ;) mozna wtedy tez i trochę tych koralików dorzucić - i masz efektowny "bukiet" na stole.

Mało odkrywcze, ale proste w wykonaniu.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

marax

chce kupic obrus i te takie szmatki wzdłuz
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10187078/
tylko musze sie zdecydowac na dodatki zeby to jakos wyglądało . chcialabym serwetki z materialu jakos fajnie poskladać (tylko gdzie takie materialowe mozna kupic bo na ikea nie widzę )
Co wy na komplet feeling
http://sklep.karolina.info.pl/?35,serwis-obiadowy-12-42-maxim-niedek.
a taki jest bardzo podobny (czym one sie roznia jakoscia porcelany ?)
http://sklep.karolina.info.pl/?29,serwis-obiadowy-12-44-hiruni-niedek.

konwalia

jak dla mnie do klusek slaskich do klasyczny ciemny sos jest lepszy

goga

mówię ci - idź do home &you - i serwetki są i obrusy i duperele do przystrojenia - wejdź na ich strone i poogladaj, wybierz - itp
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

callja

Cytat: maraxela w 04 Gru 2011, 20:32:09czym one sie roznia jakoscia porcelany?
To ta sama firma, zresztą bbbbb dobra, Karolina z Jaworzyny Ślaskiej; komplety mogą się różnić odcieniem porcelany (FBC ma odcień śmietankowo-ecru, klasyczna wersja jest śnieżnobiała). Pod Arkadami możesz pooglądać i pomacać obie wersje, tam też masz najniższe ceny - sklep firmowy.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /