Adaptacja poddasza

Zaczęty przez elve, 24 Paź 2007, 08:14:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

Próbujemy z małżonkiem powiększyć sobie przestrzeń życiową: o fragment poddasza znajdującego się nad naszym mieszkaniem. Zatem pytania:
1. ktoś, kiedyś, gdzieś robił coś takiego?
2. ile może kosztować projekt takiego przedsięwzięcia (bo trzeba się zastanowić czy nas na to stać i czy wogóle warto)
3. zna ktoś architekta (najlpeije Kraków i okolice, ale niekoniecznie)

magdalinska

to pewnie pytanie do sierpniowej julki:) a ja w temacie orientuje sie tylko w niewielkiej czesci, a mianowicie moj brat mieszka w małym bloczku ( 2 klatki po 2 pietra, raptem 12 mieszkan w bloku), mieszkanie ma na 2 pietrze, nad nimi jest strych nad caloscia budynku. Tez mysleli zeby sobie powiekszyc mieszkanie. Na zebraniu wspolnoty niesmialo zaczal ten temat, malo go nie zjedli zywcem, powiedzieli ze absotulnie, nikt sie na to nie zgodzi, bo oni gdzies musza sobie pranie suszyc czy trzymac inne rzeczy.... tak wiec dowiedz sie czy w ogole dostaniesz zgode na rozbudowe mieszkania

elve

Zgodę wspólnoty mam. Poddasze jest całkowicie nieużytkowe

eva_luna

hej, my tez kiedys chcielismy wykupic poddasze i przysposobic do mieszkania. Czy wykupujecie to poddasze od wspolnoty czy dostajecie za darmo?Pamietam, ze my sie wycofalismy poniewaz najpierw trzeba bylo wykonac wszystkie roboty, remonty i cuda wianki, wtedy mozna bylo wydzielic mieszkanie (nie chcielismy calego poddasza) i dopiero wspolnota mogla odsprzedac to mieszkanie. Czyli trzeba bylo wylozyc kase na nieswoje z wiara, ze wspolnota sie nie rozmysli....

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve,  ja mam namiary na projektantke, ktora posiada zaprzyjazniona ekipe i stolarza i lubia robic razem - bo wtedy ona ich pilnuje, a oni sie nie burza, ze baba nimi rzadzi ;) cena przystepna ;) nam na razie zaprojektowala lazienke, a ma zrobic cale mieszkanie - dostalam z polecenia kolezanki - projektantka robila 80m2 mieszkanie jej rodzicow, widzialam realizacje inne w portfolio (niestety nie ma na necie), mi sie podoba :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

malutenka

elvelve wysłałam Ci namiary na priv :)

elve

eva_luna, wspólnota bedzie z nami rozmawiała dopiero po sporządzeniu projektu, ale z tego co mi jeden członek zarządu powiedział, to kwestię wyceny, ew. darowizny danej powierzchni omówi się jeszcze PRZED pracami. My bedziemy negocjować przekazanie powierzchni, bo i tak byłaby nieużytkowa, a poza tym bedziemy z tej powierzchni co miesiąc czynsz opłacać

malutenka5, dzięki za namiary

eva_luna

Prawda jest taka, ze lokal stanie sie Wasz (nawet jesli za darmo) dopiero, jak zostanie wydzielony. Takze niestety musicie poniesc pewne ryzyko. Najlepiej zadzwonic do Urzedu Miasta, nie pamietam jaki wydzial, ale tam udziela Ci wszystkich informacji i powiedza krok po kroku co trzeba zrobic.

magdalinska

Cytat: "elvelve"eva_luna, wspólnota bedzie z nami rozmawiała dopiero po sporządzeniu projektu,
lepiej sie jakos zabezpiecz przed zrobieniem projektu, takie rzeczy nie sa tanie, a jak powiedza ci pozniej ze nic z tego? lepiej miec jakas gwarancje, ze ci na pewno to przekaza..

elve

Nie mogą wyrazić zgody na zabudowę poddasza bez projektu, to tak jakby kupować kota w worku. Mogliby się zgodzić na antresolkę, a my wybudowalibyśmy 200m apatrament...

eva_luna

to jest to ryzyko, o ktorym pisalam. Nie ma innej mozliwosci.

sierpniowajulka

No, cóż... my wijemy sobie takie gniazdko.
Po pierwsze, na czym miałaby polegać adaptacja? Czy chcecie podnieść dach, czy tylko zaaranżować przestrzeń? Czy chcecie robić lukarny lub okna połaciowe?
A teraz podstawowe pytania, na które koniecznie musisz znać odpowiedzi zanim zabierzesz się za projekt:
- czy teren gdzie mieszkacie jest objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego? I czy taki plan - jeżeli jest - dopuszcza adaptacje strychów (to w przypadku podnoszenia dachu).
- czy nie jesteście przypadkiem w strefie objętej ochroną konserwatorską? (to w każdym wypadku - zarówno podnoszenia dachu jak i błahego wstawiania okien połaciowych).
Musisz to sprawdzić w wydziale architektury.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

1. chcemy zaaranżować przestrzeń pod dachem (najlepiej nie zwiększając metrażu mieszkania, a jedynie jego wysokość)
2. wygląda na to że nie ma przeciwskazań do adaptacji
3. nie jesteśmy objęci ochroną konserwatorską
A narazie tematem zaporowym jest architekt który się tego podejmie i który oszacuje koszty takiego przedsięwzięcia

suegro

Odgruzowałam wątek z poddaszem.

Przymierzamy się do kupna mieszkania właśnie na poddaszu i zastanawiam się co musimy wziąć pod uwagę.

- czy brak windy jest sporym ograniczeniem w sprzedaży/wynajmie mieszkania w kamienicy? mieszkanie jest na poddaszu
- czy poddasze gorzej się sprzedaje czy nie ma to aż takiego znaczenia? nie ma praktycznie skosów, poza tym fajna okolica, fajny układ, antresola itd.
- tylko elektryka, bez gazu - czy to duże ograniczenie?czy są dodatkowe koszty z tym związane? czy ogrzewanie wody prądem jest bardziej kosztowne?
- czy na poddaszu może być zimno nawet przy dobrym dachu i solidnym ociepleniu?
- czy antresola to znaczny koszt?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

ze_nitka

Suegro, bardziej bym się obawiała gorąca na poddaszu.
Ale jeśli dach jest dobrze zaizolowany, nie powinno być z tym problemu.

suegro

Cytat: ze_nitka w 26 Sie 2013, 18:21:17Suegro, bardziej bym się obawiała gorąca na poddaszu.

Dlatego myślimy o klimie.
Ale to wstępnie.

Józef Piłsudski

calla

Cytat: suegro w 26 Sie 2013, 12:40:40

- tylko elektryka, bez gazu - czy to duże ograniczenie?czy są dodatkowe koszty z tym związane? czy ogrzewanie wody prądem jest bardziej kosztowne?

nie wiem jak jest w PL, w DE jesli jest ogrzewanie na prad, to sa dwie taryfy, dzienna i nocna.
Ja mialam w jednym mieszkaniu ogrzewanie na wode. Zuzycie pradu jest duze.

Moze mozesz jakos sie dowiedziec od poprzednich wlascicieli jak wysokie mieli rachunki?

Dodany tekst: 26 Sie 2013, 17:32:14

Cytat: suegro w 26 Sie 2013, 17:24:48
Dlatego myślimy o klimie.

to tez pozeracz pradu jest.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

suegro

Cytat: calla w 26 Sie 2013, 18:30:14Moze mozesz jakos sie dowiedziec od poprzednich wlascicieli jak wysokie mieli rachunki?

Niestety nie.

Mieszkanie mielibyśmy kupić od firmy, która jakiś czas temu przejęła całą kamienicę.
Teraz trwa jej kapitalny remont i zostanie też ocieplona.

Józef Piłsudski

inkageo

Imagine there is no hate

aniak1211

suegro
Elektryczne ogrzewanie jest kosztowne,
W mojej okolicy sporo osob mialo elektryczne-szybko zmieniali,przewaznie na kominki;)

suegro

Cytat: inkageo w 26 Sie 2013, 17:47:43
A jakie ogrzewanie?

Ogrzewanie centralne.
Będzie piec w piwnicy.

Józef Piłsudski

fasolka1980

suegro takie mieszkanie designersko zrobione dla majętnego singla/pary może być bardzo atrakcyjne, zwłaszcza jezeli miejscówka fajna.

My przy poszukiwaniach mieszkania odrzucamy poddasza, a bez windy to już w ogóle nie wchodzi w grę. No ale zakładam, ze rodziny z dziećmi nie są Twoją target grupą.

suegro

Cytat: fasolka1980 w 26 Sie 2013, 21:12:25suegro takie mieszkanie designersko zrobione dla majętnego singla/pary może być bardzo atrakcyjne, zwłaszcza jezeli miejscówka fajna.

Dzięki za opinię. My się właśnie wahamy.
Miejscówka fajna, prawie centrum Kazimierza.

Józef Piłsudski

Angie

suegro zgadzam się z fasolką.
Takie mieszkanie na pewno zawęża grupę, która będzie chciała/mogła wynająć.
I przy sprzedaży też będzie trudniej.

Mieszkanie przez ogrzewanie będzie droższe w utrzymaniu.

nionczka

Winda to nie tylko dzieci w wózkach. winda to zakupy, rowery, bagaże. Pomyśl na ile może być dla Was utrudnieniem. My kiedyś wynajmowaliśmy 3 piętro bez windy i nie było fajnie, bo zakupy wnosiłam na raty. Na szczęście w miarę normalne towarzystwo i torby z supermarketu na dole były bezpieczne.

Dodany tekst: 26 Sie 2013, 20:50:06

Które to pietro?
Jakie okna są, dachowe czy normalne? A przeciąg da się zrobić? jaka orientacja?
U nas poddasze jest dobrze zaizolowane, a też jest cieplej niż w reszcie, więc tego najbardziej bym się obawiała.

Myślę, że poddasze z antresolą na dodatek łatwiej wynając niż sprzedać. Wynajęte ma urok, taka frajda, ale przy zakupie to już się inaczej myśli.