Skrócona wersja slubu kościelnego

Zaczęty przez tiliam, 09 Sie 2007, 14:19:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Podobno można wybrać pomiędzy pełną (z kazaniem) wersją ślubu, a skróconą (bez kazania). Obie są podczas Mszy Świetej, ze wszystkimi obrzędami.
Mój luby chciałby własnie jak najkrótszą wersję - stąd zastanawiamy się właśnie nad wyborem wersji krótszej.
Z nerwów nie wysiedzę za długo w Kościele, w sumie i tak pewnie nic nie zapamietam i tym bardziej przychylam się do wersji krótszej.
Czy któras z Was forumki kochana miała lub zamierza mieć włąśnie taką skróconą wersję ślubu?
ps. przyznam się szczerze, że nigdy na takim slubie nie byłam i nie wiem do końca jak to wygląda.
Co myślicie??
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

misiopysio

Ja mysle ze warto z kazaniem - ksiadz zawsze cos madrego moze powiedziec  :-D

mapi9

nie wiedziałam że jest możliwość wersji krótszej,nigdy się z tym nie spotkałam

inkageo

Co parafia to inne zwyczaje. Gdy byliśmy spisywać protokół to ksiądz nam powiedział, że w naszym kościele jest zasada, że śluby są bez mszy.. Ale w drodze wyjątku zaproponował nam ceremonię z mszą (chciał mi chyba w ten sposób podziękować za gratisową pracę przy budowie nowego kościoła). No i teraz mam problem, bo za tą mszę prosił o dodatkową ofiarę (płacąc za ślub mamy zaznaczyć jaką kwotę przeznaczamy za mszę).  Nie wiem ile to powinno być..
Imagine there is no hate

rubin04

Z tego co wiem standardowo za zamówienie mszy w jakiejs inencji daje sie 50 zł. Ale to taka zwykła msza o 7 rano w tyg. Ja bym dała 100, max 200zł ale sie nie znam..
Poza tym w koncu cos tam charytatywnie pracowalas wiec tym mniej..

no a swoją drogą to jakies to pokretne - tu niby za Twoja prace przy kosciele proponuje Ci msze ale chce kase za nia.. Pokretne..

inkageo

No tak dziwnie... Ksiądz powiedział najpierw, że nic nie chce, a później, że jak przyjdziemy zapłacić siostrze zakonnej, która prowadzi kancelarię to mamy rozbić sumę na dwie pule i pamiętać, że jedna z nich ma też uwzględniać kwiaty i organistkę ;-) Gdy zapytałam o zwyczjowe kwoty to ksiądz się bardzo zdenerwował, powiedział, że on o pieniądzach nie rozmawia ;-)
Imagine there is no hate

mary

U nas za Mszę ślubną płaci się ok. 300 zł. Myślę, że o ile się to do naszego ślubu nie zmieni, tyle właśnie damy.

riannka

Mój ksiądz na pytanie ile płacimy za ślub powiedział: "no tak dają 500, 600"
a ogólnie to ofiara dobrowolna  ;-) do tego organista i kościelny też mają określone kwoty.
co do krótszej mszy to byłam na ślubie z mszą tzw. rzymską było kazanie, a msza skończyła się jakoś niedługo po nim i po obrzędach ślubnych, nie pamiętam dokładnie- kilka lat temu to było

kalwa

u mnie w kościele ksiądz już na naukach powiedział ze są tylko skrócone msze i że nie wyjdzie przywitać młodych bo to 2 kilometry w dwie strony i się zasapie... no cóż takich księży teraz mamy, ślub nie będzie dłuzszy niż 30 min w przypadku skróconej wersji, mój może sie trochę wydłużyć bo chyba jestem ostatnia (1700), ale tu moze być jeszcze gorzej bo ksiadz może być bardzo zmęczony i będzie wszystko na odwal...
przyznam że na ślubach na których byłam w przeciągu 4 ostatnich lat były tylko skrócone wersje, chyba taka teraz moda

catlady

Z tego, co wiem, to pewnie w całej Częstochowie nie ma czegoś takiego jak skrócona msza, a przynajmniej ja zawsze jak idę na ślub kościelny to jest minimum 50 min, max.70 minutowa msza. Nie wiecie, czy jak ja sobie zażyczę taką krótką, to ksiądz ma prawo mi odmówić i upierać się na długą? co mogę podać jako przyczynę, że nie chcę godzinnego siedzenia w kościele? Mnie by było to bardzo na rękę skrócić tą mszę, miałam nieprzyjemne przejścia z tym księdzem jeśli chodzi o licencję, przyprowadzenie świadków dzień wcześniej (oboje nie mogą, a on nie wiadomo po co się upiera, ale trudno, nie przyjdą dla jego zachcianki- świadek w pracy na 3 zmiany, a świadkowa za granicą i przyjedzie w ostatniej chwili), jego pomysł, żebym podpisywała się panieńskim nazwiskiem, rok po ślubie cywilnym itp itd. Chętnie bym skróciła tą mszę, tylko jakiś sensowny powód jest potrzebny.

kalwa

moi znajomi powiedzieli że chcą krótsza wersję i ksiądz się nie upierał tylko wciąż powtarzał: tą tańsza, tą tańszą, tą tańszą...
myśle że to twoja decyzja jaką msze wybierzesz a nie księdza

vobi

Cytat: "riannka"Mój ksiądz na pytanie ile płacimy za ślub powiedział: "no tak dają 500, 600"
a ogólnie to ofiara dobrowolna  do tego organista i kościelny też mają określone kwoty.

Kurcze, my dalismy ksiedzu 300 zl i powiedzial ze "to az za duzo" - ale lapke od razu na kasie polozyl zebysmy sie nie rozmyslili  :mrgreen: Plus 100 pln organistce i 50 pln koscielnemu.

vobi

Co do slubu skroconego - na pewno jest cos takiego, ale jak to dokladnie wyglada nie wiem  :-/ Wydaje mi sie, ze nie trzeba miec specjalnego powodu. Moze warto podpytac w kancelarii albo koscielnego w kosciele, gdzie chcecie brac slub? U mnie przynajmniej duzo latwiej bylo uzyskac informacje od nich niz od ksiedza.

esiaesia

Pytałam kiedyś o ślub skrócony - bo taki chciałam, niestety nie znalazłam w okolicy parafii, która by się na taką wersję zgodziła. Może znacie jakąś w Warszawie ? Przydałoby się to szczególnie w zimie (by sobie stóp i nosów nie poodmrażać) i w lecie (by się nie spocić jak mysz  :mrgreen: - i z nerwów i z gorąca ) :roll:

Na początku wakacji byłam na ślubie znajomej pracy, która mieszka ze sobą już od kilku lat, i ksiądz wygłaszał kazanie o zakładaniu nowej rodziny, o wstępowaniu na nową drogę życia, o tym że rodzice powinni pomagać młodym w początkach ich wspólnego życia. Wydało mi się to trochę zabawne :)
Notabene para ta żałuje tego ślubu, bo: 'juz przed ślubem się nie układało, i myśleliśmy że ślub coś zmieni' - nie zmienił  :-/

Adasia

Heloooo :)

Ja na swoim ślubie miałam na CD skróconą wersję ślubu i to zdecydowanie wystarczyło :)
najważniejsze momenty są, a i tak znając życie, będziesz przewijać maszę na CD :)

Według mnie ta wersja skrócona jest lepsza, i goście byli filmowani i najważniejsze momenty były :)

ale wybór należy do Ciebie :)
Pozdrawiam

Adasia

hmmm chyba nie zrozumiałam wątku :P
sorki :P

U nas też nie ma czegoś takiego jak skrócona msza, chociaż i tak śluby są co godzinę i ksiądź się musi zmieścić w 45 minutach :)

Pozdrawiam

ashton

Hm, u mnie msza ślubna (ze wszystkimi elementami tradycyjnej mszy oprócz zbierania na tacę oraz ogłoszeń duszpasterskich  :-P ) trwała niespełna pół godziny - fakt że gości niewiele więc z komunią szybko poszło, jakichś dodatkowych śpiewów czy dziękczynień też nie było.

znow_wedrujemy

ja tam chcę, żeby było jak najdłużej, a na kasetach ze ślubów najbardziej mnie Msza interesuje, a nudne wesele zwykle przewijam

catlady

Jak dla mnie, to w ogóle filmy tego typu powinny zawierać tylko najwaźżniejsze momenty-wejście do kościoła,początek mszy, jeśli kazanie jest to kazanie, przysięgę, obraczki, komunię, a nie wszystkie modły itp. A z wesel też czasem robią filmy bardzo długometrażowe i jest to tez nieciekawe, też powinno się nagrać najważniejsze momenty. óźniej i tak nie oglada się tego w całości. my nie będziemy mieć kamery, bo oboje nienawidzimy być nagrywani, niestety wujek się upiera że zabierze kamerę do koscioła i wszystko nagra, i niestety moja teściowa jest zachwycona tym pomysłem, nie wiem co bedzie teraz, ale do rodziny to nie dociera, ze jakbyśmy chcieli mieć kamerę, to byśmy wynajęli kamerzystę, to nie chodzi o to, ze nam na to szkoda pieniedzy, po prostu tego nie znosimy, a oni i tak uparcie na siłę chcą nagrywać. chyba poproszę kogoś żeby przyszykował jakies naklejki i do każdej osoby z kamerą podchodził i zaklejał. :-D