Trendy na Jesień i Zimę 2011 :)

Zaczęty przez salsa, 02 Sie 2011, 08:46:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fasolka1980

Cytat: OlaFasola w 10 Paź 2011, 12:28:10
Ósemek do aparatu nie trzeba wywalać.  Zęby się do 6 prostuje najczęściej.

zalezy ile kto ma miejsca w szczęce

ja musiałam wyrwac wszystkie cztery ósemki, mam za małą szczękę i się przez to pozostałe zęby tłoczyły

OlaFasola

Cytat: fasolka1980 w 10 Paź 2011, 14:09:23zalezy ile kto ma miejsca w szczęce

ja musiałam wyrwac wszystkie cztery ósemki, mam za małą szczękę i się przez to pozostałe zęby tłoczyły
A to nie wiedział, bo ja tez miałam stłoczone a 8 ortodonta nie ruszał. Ale to pewnie co szczęka to inny plan leczenia.

iksa_nl

mi powiedzieli, ze moga zalozyc aparat - mam wystajace kly u gory  :blush: ale musieliby usunac zdrowe czworki bo tez sie zeby nie mieszcza.
Teraz doszlam do wniosku, ze meza juz mam to po co ;)
a tak serio to slyszalam, ze u doroslych to i tak moga zeby po czasie wrocic na swoje miejsce, poza tym zal mi tych zdrowych czworek, troche kasy (inne wydatki) i ten bol!
Do hollywood'u daleko ale az tak makabrycznie to znowu tez nie jest ;)

OlaFasola

Cytat: iksa_nl w 10 Paź 2011, 14:28:03mi powiedzieli, ze moga zalozyc aparat - mam wystajace kly u gory  blush ale musieliby usunac zdrowe czworki bo tez sie zeby nie mieszcza.
Mi pierwszy ortodonta, do którego poszłam tez tak powiedział, ale skonsultowałam jeszcze z innymi i obeszło się bez usuwania zębów.
Teraz po ponad 3 latach od zdjęcia aparatu dalej mam podklejony retainer i nic mi się nie przesuwa.

Ja namawiam M, żeby sobie założył. Uważam że na to nigdy nie jest za późno.

ziuta

Cytat: iksa_nl w 10 Paź 2011, 14:28:03a tak serio to slyszalam, ze u doroslych to i tak moga zeby po czasie wrocic na swoje miejsce
Właśnie mi się w piątek koleżanka żaliła, że jak tylko zdejmowała aparat, to po miesiącu, dwóch zęby jej od razu wracały na dawne miejsca :(

OlaFasola

Cytat: ziuta w 10 Paź 2011, 14:33:39Właśnie mi się w piątek koleżanka żaliła, że jak tylko zdejmowała aparat, to po miesiącu, dwóch zęby jej od razu wracały na dawne miejsca Sad
Dziwne bardzo, bo przez pierwszy miesiąc (co najmniej) nosi się aparat ruchomy 24/7 zdejmowany tylko do posiłków i mycia zębów i on bardzo mocno trzyma je w ryzach. A potem przez długi czas na noc plus retainer naklejony od spodu na zęby i nic się nie przesuwa.

ziuta

Cytat: OlaFasola w 10 Paź 2011, 13:37:22
Dziwne bardzo, bo przez pierwszy miesiąc (co najmniej) nosi się aparat ruchomy 24/7 zdejmowany tylko do posiłków i mycia zębów i on bardzo mocno trzyma je w ryzach. A potem przez długi czas na noc plus retainer naklejony od spodu na zęby i nic się nie przesuwa.
Ja się nie znam zupełnie, ale ona mówiła, że nosiła taki aparat, który zakładała tylko na noc (czyli ruchomy?) i właśnie jak przestawała go zakładać, to od razu jej się zęby zaczynały przesuwać ;D

OlaFasola

Cytat: ziuta w 10 Paź 2011, 15:21:53Ja się nie znam zupełnie, ale ona mówiła, że nosiła taki aparat, który zakładała tylko na noc (czyli ruchomy?) i właśnie jak przestawała go zakładać, to od razu jej się zęby zaczynały przesuwać Grin
No to trzeba nie przestawać :D Ja nosiłam ruchomy ponad rok. Pierwsze około 2 miesiące zdejmowany tylko do jedzenia/mycia.
Potem na noc zawsze i dodatkowo w domu też nosiłam. Jednak to sporo kasy/cierpienia żeby tak zaniedbać potem retencję.

ziuta

OlaFasola no ona mówiła, że nosiła 2 razy po pół roku i potem jej się tak działo i dała sobie spokój i chce szukać innego ortodonty. To może ja jej powiem, że strefa mówi, że musi nosić dłużej :D

OlaFasola

ziuta, ja mam teraz taki drucik podklejony od spodu na zębach, tzw reteiner i on zapobiega przesuwaniu się zębów. Tego nie widać, dużo nie kosztuje i mi tylko raz w ciągu 3 lach się odkleił trochę.
Coś takiego http://www.coolsmiles.ca/wp-content/uploads/2009/10/bondedlower2.jpg niech zapyta ortodontę i wtedy już nie trzeba nosić ruchomego aparatu.

konwalia

Cytat: OlaFasola w 10 Paź 2011, 12:28:10
Ósemek do aparatu nie trzeba wywalać.  Zęby się do 6 prostuje najczęściej.
u mnie niestety trzeba, bo mi pchaja i pokrzywiły to co kiedys aparat wyjmowany naprawił

zuzia

ja sobie postanowiłam, że teraz jak znajdę pracę to zbieram na aparat.
i bardzo bardzo żałuję, że nie zgodziłąm sie jak mama mi go proponowała jak byłam w podstawówce/liceum

magdarynka

Cytat: zuzia w 10 Paź 2011, 18:15:14
i bardzo bardzo żałuję, że nie zgodziłąm sie jak mama mi go proponowała jak byłam w podstawówce/liceum
Ja mialam ale powiedzialam ze tej smierdzacej podeszwy nosic nie bede. Coz czlowiek mlody i glupi byl ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

ja juz w tym miesiacu nic nie kupuje... ;D
:(

zuzia

Cytat: magdarynka w 10 Paź 2011, 18:59:43
Ja mialam ale powiedzialam ze tej smierdzacej podeszwy nosic nie bede. Coz czlowiek mlody i glupi byl ;)
ja miałam taki wyjmowamy.
dzięki temu 1 mam razem. no ale wiadomo jak to było...

ddu

a ja ciągle mam
i bardzo chcę już ściągnąć, choćby ze względu na kasę, bo każda wizyta to wydatek, a mi się jedna szpara nie chce zamknąć :(
ja mam bardzo wąską szczękę, zęby się nie mieściły, ale nic nie usuwałam, miałam takie straszne coś na podniebieniu, co mi szczękę rozpychało

OlaFasola

Ja dzisiaj nabyłam czerwoną kurteczkę w Hm na przecenie, dreso-marynarkę, spodnio-leginsy i sukienko-tunikę w stradivariusie :)

damka

ja w weekend zakupiłam w factory granatową sukienkę solar
jutro ją ubieram, wiec zrobie zdjęcie :)

suegro

Byłam wczoraj w GK i mam problem.
Nic mi się nie podoba a oczywiście nie mam co na siebie założyć.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

konwalia

Cytat: ziuta w 10 Paź 2011, 23:05:13
bardzo mnie ciekawi co to :knuje: :)
to chyba taka marynarka z dresoego materiału

damka

Przepraszam za bałagan oraz buty, jedyne jakie Mam w domu :)

Kasia