buty, buty, wszedzie buty ;)

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 01 Maj 2011, 11:05:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 05 Lip 2016, 09:44:30no naturalnie

i one sie nie deformuja?? Skora nie zmienia koloru (np. jasna bezowa??)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mayagaramond w 05 Lip 2016, 10:03:43

i one sie nie deformuja?? Skora nie zmienia koloru (np. jasna bezowa??)
z rzadka miewam jasne bezowe buty, ale wg mnie nie - miałam jaśniejszy brąz i nie zmienił - zmienił, jak je zapsikałam, czy zamalowałam nie do końca pasującym kolorem pasty/psikadła do zamszu (bywa, że czynię to z premedytacją ;) )

nie deformują się - w bardziej wymagające zachowania kształtu po prostu wkładam gazety i ziut na parapet do suszenia

raz jeden musiałam zwizytować deichmanna z prośbą o psikadło do zmiękczania skóry, bo po takim praniu mi się skóra zrobiła mocno sztywna i niewygodna na bokach, ale to były martensy z takiej masakrycznie grubej litej skóry - jedna warstwa grubej skóry zakończona obcięciem (bez wykończenia) coś takiego, jak ta pani po lewej
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

w deichmanie zebrał mnie pusty śmiech, bo pytam, czy nie ma czegoś takiego do skóry, żeby się zmiękczyła, bo po praniu mi trochę zesztywniały - pani też "ale prała Pani skórzane buty??? przecież nie wolno! zniszczy Pani!"
moja odpowiedź brzmiała, że myję wodnie każde buty od zarania dziejów, bo nie wyobrażam sobie syfu stopnego wietrzyć jedynie to po pierwsze, a po drugie rzeczone buty prane przez emnie regularnie mają 20 lat, więc chyba jednak nie zniszczyłam ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 05 Lip 2016, 08:56:54Swietne są, kocham je i zastanawiam gdzie oddać do czyszczenia, bo już się zabrudziły :/

ja bym wyprała w pralce

ishka82

tez piorę buty skórzane ;) może nie w pralce, ale pod kranem, z mydłem i szczota lub gąbka...nic żadnym się nie stało, a przemoczone podczas procederu na maksa ;) Domi skorzane, to nie raz do pralki wrzucałam ;) żadnych nie zniszczyłam w ten sposób :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: ishka82 w 05 Lip 2016, 15:02:58może nie w pralce, ale pod kranem, z mydłem i szczota lub gąbka..
no tak właśnie robię, "piorę"  w takim sensie, i tak, przemoczone całkowicie ;) kilka razy jakieś buty tez prałam w pralce na 15 minut, też nic im się nie stało, ale nie pamiętam, czy skórzane, czy nie, tzn nieskórzane na bank tak prałam, ale co do skórzanych to po prostu nic mi nie świta

www.annawilk.pl

wrobelek0403

laski, ale to są jasne zamszowe buty. Po wodzie zostaną zacieki, ja nie zamierzam ryzykować, skoro za 40 zł z przesyłką moge miec zrobione porządnie ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ishka82

ja na pewno prałam w pralce skórzane Dominiki, program 30st. 30 minut ;) swoje i A. szmaciaki i adidasy też :D najczęściej jednak, to gąbka, kran i mydło ;) kupiłam ostatnio jakiś taki szampon do obuwia, szoruje się tym, zostawia do wyschnięcia i szczotkuje, ale jeszcze nie użyłam, bo buty Domi to tylko pod kran lol a moich jakoś się boję, żeby koloru nie zmieniły, a pisze, żeby testować w niewidocznym miejscu ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: wrobelek0403 w 05 Lip 2016, 15:09:51
laski, ale to są jasne zamszowe buty. Po wodzie zostaną zacieki, ja nie zamierzam ryzykować, skoro za 40 zł z przesyłką moge miec zrobione porządnie ;)
nie namawiam, nie ryzykuj, 40 pln z przesyłką niechaj będzie ;) pewnie kiedyś kupię se takie i przetestuję ;D bo nie kumam, dlaczego po włożeniu całego buta do wody ma zostać zaciek ;) zaciek jak sama nazwa wskazuje powstaje wskutek nacieku ;) wiki mówi, że zaciek to odbarwienie powstające po wyschnięciu cieczy ;) skoro cały zamsz zamaczam i myję, to cały się ewentualnie odbarwi, ale nie będzie to zaciek - zaciek to jak gdzieś było moczone czy polewane, a gdzies indziej nie ;) ja szoruję zawsze w całości ;)

kiedys miałam jasne skórzane, nie odbarwiły się od prania, tylko od chodzenia, zniszczyły się noski (tak durnowato chodzę i kopię, czy co? nie wiem), ale zdarłam ;) no to kupiłam pastę lekko ciemniejszą i zasmarowałam te braki ;) po 2 latach jeszcze ciemniejszą, a potem na czarno ;) ;D

kiedyś wklejałam chyba nawet tutaj moję baleriny z clarksa, który wszystko miało boskie i wygodne i niezniszczone, tlyko z nosków turkusowych się przetarł kolor i skóra lekko - zapastowałam kilka razy na czarno ;) i miałam granatowo-czarne, zamiast granatowo-turkusowych ;)

www.annawilk.pl

wrobelek0403

zwierzu, kiedys tak "namoczyłam" całe sandały z jasnej skóry - w deszczu. Po wyschnieciu zostały jednak ciemne plamy :/
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: wrobelek0403 w 05 Lip 2016, 15:44:43
zwierzu, kiedys tak "namoczyłam" całe sandały z jasnej skóry - w deszczu. Po wyschnieciu zostały jednak ciemne plamy :/
w deszczu to nierówno ;D no nie wiem noo ;) nigdy nie miałam problemu plam na skórze ;) może w jakimś mało ciepłym miejscu suszone, albo pod złym kątem ociekania ;)

www.annawilk.pl

zosia2007

fajne :)
golinda przesyłka z yoox kosztuje 20 euro? nie ma gratis powyżej jakiejś sumy zamówienia?

fasolka1980

golinda - fajne :)

teraz ja potrzebuję porady. mam taką kieckę, wesele za 10 dni. jakie buty? nude? mam różowe szpilki ale chyba nie bardzo, co?

golinda

nudne będą nudne

a jakie różowe szpilki? pokaż

golinda

Cytat: zosia2007 w 07 Lip 2016, 09:21:53
fajne :)
golinda przesyłka z yoox kosztuje 20 euro? nie ma gratis powyżej jakiejś sumy zamówienia?

nie, przesyłka jest gratis
w każdym razie wczoraj była, jak zamawiałam

golinda

tak, jest free, sprawdziłam przed chwilą

zosia2007

Cytat: golinda w 07 Lip 2016, 09:51:31
tak, jest free, sprawdziłam przed chwilą
a to spoko. bo w kosztach pokazuje 20 euro a to trochę dużo :)
jak przyjdą twoje buty i napiszesz jak wrażenia to może sobie granatowe zamówie ;)

golinda

zwrot zawsze jest free, a teraz jest jakaś promocja na wysyłkę darmową, więc może lepiej zamów :)

fasolka1980

nie mam foty, w domu zrobie, zamszowe rozowe z Aldo, co takiego - fuksja

zosia2007

Cytat: golinda w 07 Lip 2016, 09:54:22
zwrot zawsze jest free, a teraz jest jakaś promocja na wysyłkę darmową, więc może lepiej zamów :)
nie ma rozmiaru :( ale czekam, może ktoś zwróci :)

golinda

fasolka, a coś delikatniejszego? czarnych piptołów nie masz?

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

maya, są trochę w stylu Wittchena, tak na pierwszy rzut oka

fasolka1980

Cytat: golinda w 07 Lip 2016, 10:06:03
fasolka, a coś delikatniejszego? czarnych piptołów nie masz?

piptołów nie, tylko klasyczne czarne szpilki.

golinda

jestem przeciwna zakrytym butom do letniej sukienki i gołych nóg - gryzie mi się to
sandałki, peep toe... coś takiego