mine frite, chinski smazony makaron

Zaczęty przez abkasia, 14 Kwi 2011, 16:16:18

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

abkasia


skladniki :
-mie noodles(chinski makaron) (dla 3 , 4 osob to raczej cala paczka)
-2 marchewki pokrojone w slupki,
-1/5 kapusty bialej posiekaniej,
-piers z kury
-szczypiorek
przyprawy:
sos sojowy i pieprz czarny
wykonanie:
wszystko samzymy w duzym wooku
-makaron do wrzatku jak pisze na opakowaniu na 5 min i odcedzamy,
-cyca kroimy drobniutko i obficie polewamy sosem sojowym i pieprzem, smazymy w wooku
- odzielnie podsamzamy chwile marchewke z kapusta oczywisice przyprawiamy sosem sojowym,
potem wszystko mieszamy i duzo sosu, chwile smazymy
na sam koniec dodajemy szczypiorek posiekany w dlugie paski, zamieszamy i gotowe :)

sos dodatkowy do polania makaronu:
woda, pol cytryny wycisnietej, tabasco(lub inna papryke w plynie), 2 zabki czosnku
i tym polewamy makaron juz na talerzu

to jest oryginalne danie mauritiuskie  :D

marax

kasia a ta przyprawe co mi dalas to z czym sie jada ? ostra tez jak jasny diabel :)

abkasia

Cytat: maraxela w 14 Kwi 2011, 17:03:10
kasia a ta przyprawe co mi dalas to z czym sie jada ? ostra tez jak jasny diabel :)
ja ci chyba dalam lagodna...
wiesz, do kurczaka pieczonego, sosy curry

twinnie77

jadałam coś takiego w Londynie, pychaaaaaaaaaa
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja


abkasia

Cytat: twinnie77 w 14 Kwi 2011, 17:33:57
jadałam coś takiego w Londynie, pychaaaaaaaaaa
to jest pyszne i bardzo proste, tylko tzeba sporo sosu sojowego dac.
on jest glowa przeyprawa, wiec powiino byc go sporo, tylko tzreba uwazac, zeby nie dac za duzo, bo bedzie za slone..

aniak1211

I ja chętnie wypróbuje :)

Znajoma robila jakos inaczej, z orzeszkami i czyms co mi nie podeszlo;)

zosia2007

kasia to ile tego sosu, tak na lyzki? - 2, 3,5?

aja

zrobione i zjedzone :)
u mnie w wersji bez szczypiora

abkasia

#9
Cytat: zosia2007 w 15 Kwi 2011, 08:47:02
kasia to ile tego sosu, tak na lyzki? - 2, 3,5?
nie pwoiem Ci ale moze z 10 raczej... no sporo, musisz polewac i probowac,

Dodany tekst: 15 Kwi 2011, 16:43:59

Cytat: aja w 15 Kwi 2011, 12:59:59
zrobione i zjedzone :)
u mnie w wersji bez szczypiora
i jak?
przed zrobieniem warto jest zjesc gzdies taki makaron, zeby wiedziec jak powinien smakowac... wtedy robi sie baaardzo prosto...

aja

zosia ja zuzyłam ponad połowę buteleczki sosu ( w sumie)
ja miałam wrazenie,ze wyszło mi troszkę inaczej niż w knajpie (choć tamtejsze były bardzo słone i takie jakby tłuściejsze choc tylko tu to danie jemy http://ohhsushi.living-thoughts.net/ )  R. bardzo smakowało i zjadł wszystko na raz - pewnie będziemy robić nie raz :) hahha

aniak1211

Slinka mi az poleciala;)
Jutro robie zakupy to kupie tem makaron:)

magoo

podoba mi się to
z pewnością spróbuję :)

marax

#13
zrobilam wyszlo bardzo dobre . Zapomnialam kupic szczypiorku nie wiem czy danie duzo na tym stracilo ?

Dodany tekst: 17 Kwi 2011, 15:50:28

Ja dodalam ponad pol buteleczki tego sosu ........

foszek

mniam mniam, lubie to danie, choc sama jeszcze go nie robilam, musze sprobowac, polecam dodac troche kielkow :D

abkasia

Cytat: foszek w 17 Kwi 2011, 16:24:52
mniam mniam, lubie to danie, choc sama jeszcze go nie robilam, musze sprobowac, polecam dodac troche kielkow :D
na mauritiusie rozbia bez kielkow, ale z kielkami tez dobre pewnie :)

zosia2007

zrobilam wczoraj i bylo przepyszne - cala nasza trojka sie tym zajadala.
niestety nie mialam bialej kapusty wiec dalam kapuste pekinska ale i tak bylo pyszne ;D

abkasia


calla

abkasia a sos sojowy ma byc ciemny czy jasny?
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

abkasia


justynaaaa2

#20
Cytat: abkasia w 17 Kwi 2011, 22:29:29
jasny,
o pierwsze słyszę ;D
byłam wręcz pewna że to ten zwykły, ciemny  :hmm: idę szukać jak wygląda jasny

kurde chyba ten zwykły, ciemny to jest jednak jasny :D

calla

Cytat: justynaaaa2 w 17 Kwi 2011, 22:37:26
o pierwsze słyszę ;D
byłam wręcz pewna że to ten zwykły, ciemny  :hmm: idę szukać jak wygląda jasny

kurde chyba ten zwykły, ciemny to jest jednak jasny :D

u mnie jest i jasny i ciemny. Jak dasz ciemnego do potrawy (a w tym wypadku jak dziewczyny pisza nawet pol butelki), potrawa moze Ci wyjsc z lekka ciemna ;-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

zosia2007


abkasia

Cytat: justynaaaa2 w 17 Kwi 2011, 22:37:26
o pierwsze słyszę ;D
byłam wręcz pewna że to ten zwykły, ciemny  :hmm: idę szukać jak wygląda jasny

kurde chyba ten zwykły, ciemny to jest jednak jasny :D
jasny jest tez ciemny, w kolorze sie nei roznia... ;D
ale ten o nazwie jasny jest do drobiu raczej,
ciemny jest do wolowiny

ja ciemnego nei lubie, ma taki jakby spalony smak
jasny jest lagodniejszy

abkasia