DIPY

Zaczęty przez gioseppe, 07 Paź 2007, 22:01:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

Dziewczyny, a może zrobimy jeden wątek zbiorowy z dipami?
takimi do warzyw, grubych paluszków etc?
fajna sprawa na przegrychę, wydaje mi się, ze powinna mieć powodzenie?
co o tym myslicie?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

talula

Szukam przepisu na dip szpinakowy, więc jesli ktos taki robi, bedę wdzieczna za przepis;)

aniak1211

Ja najczesciej do grila robie sos czosnkowy(podobny do tzacyki czy co takiego)

-jogurt naturalny,do niego wciskam czosnek,troszke startego swiezego ogorka(lekko odcisniety),mala szczypta soli i pieprzu.
Do mieska pycha :!:

zuzia

ja robię taki sos czosnkowy:
1. dużo czosnku,
2. śmietanę jogurtową,
3. jogurt naturalny
4. natka pietruszki (w ilości znacznej)
5. żólty ser tarty na najmniejszej tarce.
mieszamy wszystkie skladniki, dodajemy sól, pieprz i paprykę do smaku.

salsa

DIP CZOSNKOWY


jogurt natura;ny bez cukru

poł głowki czosnku

świeza natka pietruszki

2-3 łyzki majonezu

sol i pieprz do smaku

zabki czosnku scieram na tarce na małych oczkach (dla leniwych mozna wycisnac, ale trzeba sie pozbyc skory przy wyciskaniu) bardzo drobniutko kroimi natke pietruszki
dodajemy jogurt z majonezemcałosc wymieszac i doprawic do smaku
wstawic do lodówki

ja to podaje nie tylko do warzyw ale i do grulowanego miesac, lub pieczonych ziemniaczków
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

Cytat: "salsa"DIP CZOSNKOWY
zabki czosnku scieram na tarce na małych oczkach (dla leniwych mozna wycisnac, ale trzeba sie pozbyc skory przy wyciskaniu) bardzo drobniutko kroimi natke pietruszki
\
z natka nie próbowałam
jak tylko znajdę gdzies PLASTIKOWĄ tarkę to wypróbuję :)) a jak ne to znowu ziażdże nożykiem plast.
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

salsa

Cytat: "gioseppe"a jak ne to znowu ziażdże nożykiem plast

nozykiem kroje drobno do innych potraw, ale do dipów zawsze scieram, bo czosnek powinien byc w jak najpłynniejszej postaci:P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

Cytat: "salsa"
nozykiem kroje drobno do innych potraw, ale do dipów zawsze scieram, bo czosnek powinien byc w jak najpłynniejszej postaci:P
to ja jednak poczekam na plastikowa tarkę..
kocham czosnek w kazdej postaci ale nie cierpię czosnowego zapachu w ustach!!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

salsa

Cytat: "gioseppe"kocham czosnek w kazdej postaci ale nie cierpię czosnowego zapachu w ustach!!

no niestety, przy tarce metalowej, a z takiej korzystam, to zostaje zapach

ale!! jesli zje każdy z obecnych-zapachu nie ma:))))) tez jakis sposób  ;-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

no tak ale mi chodzi o zapach w MOICH ustach ;)
tego nie znoszę.

zobaczycie, już ja zdobędę taką tarkę z plastiku!!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

salsa

Cytat: "gioseppe"zobaczycie, już ja zdobędę taką tarkę z plastiku!!

to koniecznie daj znac jesli takowa kupisz-tez sie zaopatrze:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

Cytat: "gioseppe"zobaczycie, już ja zdobędę taką tarkę z plastiku!!

są takie tarki. Przynajmniej ja taką mam. małą bo małą ale mam.

gioseppe

Cytat: "zuzia"
są takie tarki. Przynajmniej ja taką mam. małą bo małą ale mam.
mów gdzies taka dorwała??? :)
ma tylko oczka na małe wiórka czy na ścieranie miazgi też? :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zuzia

gioseppe,

tylko miazga. Nie wiem skąd mama ja ma ale gdzieś kupila. Napisalam Ci na plotach, że to nie wygląda na tarke domowej roboty :)

maroonbug

Goracy dip serowy z karczochami

1. 1 puszka/ sloik marynowanych serc karczochow (w takiej zalewie, ktora sie sklada z soli i wody glownie)
2. 2 opakowania kremowego sera (takie cos jak Almette)
3. maly sloik majonezu
4. spora filizanka startego parmezanu (albo parmezanu w proszku)
5. czosnek (moze byc sproszkowany, ale ja tez lubie dodac zgrillowany/ upieczony- wtedy czosnek sie robi taki miekki i latwo sie miesza z reszta skladnikow)
6. pieprz, inne przyprawy wedlug upodoban (ja daje suszone natke pietruszki)
wazne zeby nie dawac soli bo parmezan i karczochy sa juz slone!!!


Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Karczochy odcedzic (bardzo wazne zeby dobrze je odcedzic) i drobno posiekac. Polaczyc majonez, cream cheese i parmezan, mieszac i ucierac (mozna mikserem) az sie zrobi puszysta i jednolita masa. Dodac przyprawy i karczochy i porzadnie wymieszac. Przelozyc do zaroodpornego naczynia (ja uzywam takiej glinianej miseczki, ktora wielkoscia przypomina mala tortownice i jest od tortownicy plytsza). Piec okolo 25-30 minut, lub do momentu az powierzchnia sie zbrazowi i bedzie babelkowac. Podawac z czymkolwiek sie chce, polecam czosnkowe grzanki (pokrojona bagietka, natarta oliwa z oliwek i zabkiem czosnku/sypnieta odrobina czosnku w granulkach i zrumieniona przez 3 minuty w goracym w piekarniku) Polecam tez biale wino to tego. Bon apetit!
Karczochy to podobno afrodyzjak :mrgreen:

ddu

pyszny!
nie traktuję go blenderem, tylko drobniutko kroję: rzodkiewki, natkę pietruszki, ogórek kiszony, 2 ząbki czosnku, rozduszam awokado (na pęczek rzodkiewek i pietruszki- pół dużego)
do tego sól, pieprz, kilka kropel cytryny (zeby awokado nie zrobiło się ciemne), trochę majonezu, nie za dużo!!!
trzeba odstawić na godzinkę i jeśc ze smakiem, np.z  krakersami- PYCHA!!!!