Kurczak na ostro w kukurydzianej panierce

Zaczęty przez rudasekawf, 12 Lut 2011, 09:23:05

rudasekawf

Witam, chciałabym się podzielić z Wami przepisem na kurczaka (dla osób które jeszcze nie jadły :)). Przepis jest prosty, a mnie i mojemu M aż się uszy trzęsą jak to jemy. Najcześciej jako obiadek, ale bywa ze jako przekąska.

ok 1 kg piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka( kamis, prymat itp.)
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
150 g mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
ok. 2 szklanek bułki tartej
ok. 2 szklanek rozgniecionych najzwyklejszych najtańszych płatków kukurydzianych( kruszymy je wkładając do worka i tłukąc pięścią - można sie wyżyć jeśli ktoś potrzebuje :P)

Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą, papryką i wkładamy( powinno być na 24 h, ale ja daje na 3-5 i też jest pyszne). Przed planowanym podaniem robimy ciasto na naleśniki( powinno mieć dość gęstą konsystencję). Mąka do miski, dolewamy mleko, dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na patelni. tartą bułkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w proporcji 1:1 (ni polecam dawać samych płatków bo wychodzi gorsze w smaku).  Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy na piekielnie rozgrzanym oleju !!! z obu stron na złoty kolor.

Mam nadzieje ze bedzie Wam smakować :)

emcia

sonja

Ja robię podobne tylko z gold flakes - dają słodkawy posmak :)

rudasekawf

Cytat: sonja w 12 Lut 2011, 11:36:01
Ja robię podobne tylko z gold flakes - dają słodkawy posmak :)

ooo tego jeszcze nie próbowałam :) wydaje się bardzo smaczny pomysł. dzisiaj wypróbuje :P