Pasteryzowanie w piekarniku - jak?

Zaczęty przez mobka, 18 Sty 2011, 19:41:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Dziewczyny pasteryzuje ktoras z Was sloiki w piekarniku? Bo u mnei w domu tylko sie w garnku gotowalo, a wolalabym w piekarnku, bo wieksza ilosc zmieszcze. Pytanie tylko jak? Jak wysoka temp? Jak dlugo?
Za wszelkie rady  :beer:

Dodany tekst: 18 Sty 2011, 19:50:28

Pomoglam sobie sama ;) Znaczy sie wujek google ;)

Pasteryzowanie
Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnooustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury.

Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni. Można to robić na 2 sposoby - w piekarniku - i jest to metoda łatwiejsza i polecana przeze mnie, lub tradycyjnie "na mokro" - dużo przy niej zabawy i można się poparzyć.

Pasteryzacja "na sucho" w piekarniku:

1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć,
2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania. Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru.


Watek mozna zamknac, albo usunac ;)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl


emcia

strasznie długo w tym piekarniku
w garnku parę minut